Gladyatör Filminin Efsane Müziği Nereden Geliyor?

Gladyatör Filminin Efsane Müziği Nereden Geliyor?
  • 3
    0
    0
    0
  • Russell Crowe’un başrolünde oynadığı, 2000 yılı ve sonrasına damga vuran, beş kere Oscar ödülü kazanmış "Gladyatör" filmini bilmeyen yoktur. Filmin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı bilinmez, ancak izleyenleri derinden etkilediği su götürmez bir gerçektir. Çarpıcı savaş sahneleri, dönemin Roma’sına ait yapılar, gladyatör savaşları, ailesi katledilen bir generalin dramı ve intikamı. Tüm bunlara birde harika müzikler eşlik edince böylesi bir baş yapıt ortaya çıkıyor.

    Filmin dinlerken büyülendiğimiz müzikleri Oscar ödüllü besteci Hans Zimmer ve Death Can Dance ile adını dünyaya duyuran Lisa Gerrard’ın ortak çalışması. Zimmer’a Oscar getiren “Now We Are Free” isimli müzik, dinlerken hissettirdiği duygular ve anlaşılmayan gizemli bir dile ait sözleri ile dinleyenler tarafından ilgi odağı haline gelmiştir.

    Şarkının sözleri şu şekilde:

    Anol shalom
    Anol sheh lay konnud de ne um
    Flavum nom de leesh
    Ham de nam um das
    La um de Flavne

    We de ze zu bu
    We de so a are you
    Un va-a pesh a lay
    Un vi-I bee
    Un da la pech ni sa (ah)
    Un di-I lay na day
    Un ma la pech a nay
    Mee di nu ku

     

    Peki ne anlama geliyor bu sözler? Lisa Gerrard bir röportajında “Bu benim en saf duygularımla içimden gelen, çocukluğumda geliştirdiğim bir dil. 12 yaşında bir çocukken bu dilde şarkı söylediğimde tanrı ile konuştuğuma inanırdım” demiştir.

    Kafasında hep; ekip biçtiği buğday tarlasında oğluyla oynamak, sonra da karısının onları yemeğe çağırması hayaliyle yaşayan gladyatörün elini buğday başaklarına değdirip hayaline kavuştuğunu düşünerek bu ölümsüz eseri beraber dinleyelim.

     

    ">

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.