Modern Yunan Tragedyası: Gizli Tarih

Modern Yunan Tragedyası: Gizli Tarih
  • 4
    0
    0
    0
  • Merhaba, umarım güzel bir hafta geçirmişsinizdir. Eğer beni sorarsanız, oldukça iyi olduğumu söyleyebilirim. Sadece… Aklımdan çıkaramadığım bir konu var, sizinle de bunu paylaşmak istiyorum. Geçen pazar günü, uzun süre aklımdan çıkaramayacağım bir kitap bitirdim. Bu kitap, uzun süredir yaşamadığım heyecanı ve artık hissedemeyeceğimi düşündüğüm yaratma dürtüsünü harekete geçirdi. Ve işte iki yıl sonra karşınızdayım…
     
    Donna Tartt’ın “Gizli Tarih” romanı kısaca New England Kolejinde Klasikler profesörünün etkisi altında bir araya gelen bir grup zeki, tuhaf, ve alışılmışın dışında bir yaşam tarzı olan öğrenciler hakkındadır. Bu küçük ve seçkin grup, Julian Morrow isimli eksantrik bir profesörün oluşturduğu Yunanca dersinde bir araya gelir. Öğrenciler Antik Yunan kültürüne ve edebiyatına oldukça ileri boyutta hayranlık beslemektedir ve kitabın büyük bir bölümü onların bu ilgilerine atıfta bulunmaktadır. Öğrencilerin çoğu oldukça zengin, elit ailelerden gelmektedir ve bu romanın önemli bir elementidir. İçeriğe dair bilgi vermeksizin bu kitabın ana kurgusunun cinayet olduğunu söyleyebilirim, bu bir sır değil zira kitabın ilk cümlesi bununla ilgilidir. Her ne kadar roman işlenen cinayetin çevresinde dönse de bu eser basit bir polisiye-cinayet romanı kategorisine sokulmamalıdır.
     
    Gizli Tarih” sadece bir suç-cinayet romanı değildir. Kurgu incelikle işlenmiş, entelektüel yapısı ve karakterler üzerinden akıllıca yaptığı eleştiri özenle yaratılmış, çekici ve soğuktur. Bahsettiği Yunan tragedyalarından da oldukça ilham almış bir romandır, neredeyse modern Yunan tragedyası olduğu bile söylenebilir. Tartt doğayı, mevsimleri ve havayı kurnazca kullanıp kitabın soğuk ve karanlık atmosferini ustalıkla yaratmıştır. Bununla birlikte, pek çok anlamda bu roman beklentilerimi aşmış bulunmakta. Normal şartlarda okuduğum kitaplarda en az bir karakteri sevmeyi ve onun iyi şeyler yaşamasını beklerim, lakin bu kitabın karakterleri için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Ama dilerseniz hangi karakterden ne kadar nefret ettiğime dair bir liste oluşturabilirim, bu daha kolay olacaktır. Her bir karakter kendine has olumsuz nitelikleri barındırmakla birlikte, büyük bir sınıf eleştirisi de içermektedir. Gerek karakterlerin Beyaz yahut başka bir deyişle Aryan olmaları, yaptıkları seçimler ve birbirlerine olan tutumları tamamen sahip oldukları ayrıcalıklardan kaynaklanmaktadır. Kitaba getirilen eleştirilerin büyük bir kısmı bu temel noktaları hedef almaktadır. Lakin, karakterlerin kişiliği ve seçimleri yazarın bilinçli olarak aldığı kararlardır ve Tartt bu seçimleri romantikleştirmemek adına büyük bir özen göstermiştir. Kitap aynı zamanda Akademi dünyasının elitliği ve ulaşılmazlığı konusuna da eğilmektedir. 
     
    Lakin, “Gizli Tarih” okuması kolay bir kitap değil. Zira Yunan Tragedyalarına, Antik Yunan düşünürlerine ve kültürüne oldukça sık göz kırpmaktadır. Kitabın ilk kısmında karakterlerin diyaloglarını bu temel konular oluşturur. Eğer bu konulara dair bir bilginiz yahut ilginiz yoksa bilhassa bu kısımlar sizi yıldırabilir. Ancak karakterlerin iç dünyalarını, ahlaki anlayışlarını ve hayata bakış şekillerini anlamak için bu bölümler oldukça kritiktir. Bu yüzden kendinizi zorlamanızı, gerektiği yerde araştırma yapmanızı ısrar etmek durumundayım. Ancak kitabı okumadan önce (eğer vaktiniz ve sabrınız el verirse) Homeros’un İlyada ve Odysseia’sı, temel Yunan Tragedyaları ve buna ek olarak Dante’nin İlahi Komedya’sını (en azından Cehennem’i) okumanızı öneririm. Yunan Mitolojisi hakkında da basit bir araştırmayla birlikte Gizli Tarih’te yazılan diyalogları daha rahat kavramanızı sağlayacaktır bu okuma listesi. Ancak elbette, bu bir zorunluluk değildir, sadece kitabın ilk kısmından keyif almanız için bir tavsiyedir. 
     
    Gizli Tarih” felsefi açıdan zengin, karakterleri dört boyutlu işleyen ve elitizme ciddi (ve oldukça gerekli) bir eleştiri niteliğinde bir kitaptır. Ancak tekrar altını çizmek istiyorum; Bu kitabı okurken, hiçbir karakteri sevemezsiniz. Kendinizi görmeniz oldukça düşük bir ihtimaldir. Eğer kendinizi bu karakterlerle bir görüyorsanız… Şey… Yardım almanızı öneririm. 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.