Oyun Sektörünün Çöküşü & Yükselişi: Reset At

Oyun Sektörünün Çöküşü & Yükselişi: Reset At
  • 2
    0
    0
    1
  • Kan, Ter ve Pikseller’in yazarı Jason Schreier’ın ikinci kitabı Reset At, M. İhsan Tatari’nin çevirisiyle geçtiğimiz ay İthaki Yayınları tarafından yayımlandı.

    Schreier, ilk kitabı Kan, Ter ve Pikseller ile bir oyun yapmanın neden bu kadar zor olduğunu anlamak isterken Reset At kitabında ise farklı bir soru sormak istediğini dile getirerek video oyun sektöründe yaşanan hayal kırıklıklarını ve trajedilere ele alırken toparlanmaları da konu aldığını ve bu sorunlara çözümler aradığını da belirtiyor. 

    “Reset At, sektöre girmek isteyenler için vazgeçilmez bir kaynak. Kendilerini oyunlara adamış oyuncular içinse ellerinden düşüremeyecekleri bir kitap.” – Wall Street Journal

    “Schreier’ın gazeteciliğinin bir eşi benzeri yok.” – Forbes
    *
    Birçoğumuzun gerçekleştirmek istediği hayalleri var; seyahat etmek, bir aile kurmak, bir mesleğe sahip olmak gibi. Hayalleri kurarken her şey toz pembe gözükür, her şey kolaydır ve olumsuzluklar neredeyse yoktur. Peki ya hayallere gerçeğe dönüştüğünde karşılaştıklarımız bizi hayal kırıklığına uğratırsa? Bunu yaşamadan bilemeyiz ve Reset At kitabıysa tam olarak anlatmak istediklerime değinen bir kitap.  

    Video oyun sektörü, gün geçtikçe gelişen ve gençlerin ilgilendiği bir alan. Bu sektörün son yıllarda yakaladığı başarıyı anlatmak için herhangi bir cümle bulamıyorum ister ilgilenin ister ilgilenmeyin bu sektörle bir şekilde yolunuz kesişebiliyor çünkü öyle ya da böyle büyük bir iş alanı olduğu ortada. Neredeyse birçok genç bu sektörde yer almak istiyor; bir oyuna hayat vermek, bir karakter yaratmak, kendi şirketini kurmak gibi hayalleri gerçeğe çevirebileceğini düşündüğü bir sektör.

    Reset At: Video Oyun Sektöründeki Çöküş ve Toparlanmalar, büyük paraların döndüğü bir sektörde sürekli işten atılmalar, küçük işletmelerin büyük şirketler tarafından satın alınması, sektördeki insanlar arasındaki ilişkileri, gerçekleşme yolunda ilerlerken iptal olan projeleri, hayata geçmesine rağmen başarısızlıkla sonuçlanan projeleri ele alıyor. Jason Schreier, toz pembe gibi gözüken bu sektörün içindeki yaraları onlarca kişiyle yaptığı röportajlarla gün yüzüne çıkarıyor. Ek olarak kitap, dokuz bölümden oluşuyor:

    - Usta
    - İkarus Projesi
    - Kayıp Stüdyo Vakası
    - İşkolikler
    - Kanlı Çoraplar
    - Koskocaman Problemler
    - Zindandan Bekçisi
    - İnsani Maliyetler; İnsani Çözümler

    Reset At; bizleri Deus Ex, Ultima Underworld ve System Shock ile buluşturan Warren Spector’ın yaşadıklarıyla başlıyor. Yalnızca Spector’ın değil, Gwen Frey, Thom Ang, Dave Crooks ve Ken Levine gibi isimlerin de hikâyeleri hakkında bilgi sahibi olurken piyasanın mihenk taşlarını oluşturan Bioshock Infinite ve Dead Space gibi birçok oyunun geliştirilme sürecinde gerçekleşen olaylara ve hiç kimsenin tahmin etmediği, etse bile gerçekleşmesini ummadığı stüdyoların kapanış hikâyelerini öğreniyoruz. Sektörde yer alıp, bu kadar belirsizlikle baş eden geliştiricilere hayran kaldığımı söylemeden edemeyeceğim.

    Çoksatan, Kan, Ter ve Pikseller: Video Oyun Yapımcılığının Arkasındaki Çalkantılı ve Zafer Dolu Hikâyeler kitabı ile karşılaştırınca Reset At’ın karamsar bir kitap olduğu ortada yine de karamsarlıkların sonrasında yaşanan toparlanmalar umut verecek türden. 

    Jason Schreier'ın kitaplarına Amazon'dan ulaşmak için;

    Görsel Kaynağı: 1

    Bilginiz olsun, WannaGate ve İthaki Yayınları iş birliğiyle hem Kan, Ter ve Pikseller hem de Reset At kitaplarını 3 takipçimize hediye edeceğiz. Çekişike ulaşmak için tıklayınız.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.