Öncelikle ufak bir bilgilendirme ile başlayalım...
Otuz Beş Yaş Bütün Şiirleri, Asım Bezirci tarafından hazırlanan ve Cahit Sıtkı Tarancı'nın tüm şiirlerini içeren şiir kitabıdır. İlk olarak 1983'te Can Yayınları tarafından basılmıştır.
Şairimiz Hüseyin Cahit Tarancı 1910 yılında Diyarbakır da doğmuştur. Şiirinde yaş otuz beş yolun yarısı demesine rağmen maalesef gerçekte öyle olmamıştır ve 1956 yılında Viyana da hayata gözlerini kapamıştır.
Behçet Necatigil'in deyişiyle: “Şiirlerinde, yaşamanın ve aşkın güzelliğini öven, ölümün üstünlüğünü vurgulayan, Türkçeyi bütün tatlılık ve anlatım gücüyle şiire geçiren Cahit Sıtkı Tarancı, döneminin en çok okunan şairlerinden biri olmuş, hiçbir akıma bağlanmadan kendine özgü bir şiir geliştirmiştir.”
Tarancı’nın şiirle ilgili bir soruya verdiği yanıt da bu doğrultudadır: “Şiirle hayat arasındaki sıkı ilişkiye inandığım içindir ki, şiiri hiçbir zaman bir düşüncenin kanıtlanması (...) olarak düşünmedim. Şiirin yapısının gerektirdiği bu bağımsızlık, şairlerin özgürlük aşkıyla da açıklanabilir. Bunun için, baskı rejimlerinde ilk isyan bayrağını açanların daima şairler olmasına şaşmamak gerekir.”
Bildiğiniz üzere şiir kitaplarına bu yıl çok fazla vakit harcadım ve hiçbiri de beni pişman etmedi. Bu kitabı da okurken içerisinde bir çok alıntı da bulundum hatta bir çok dizeyide tekrar tekrar okudum, aklımdan kolayca çıkmaması için. Yediden yetmişe bütün okurların bildiği bir şiirdir, Otuz Beş Yaş şiiri. Ben maalesef bir kaç yıl önce ancak ezberleyebildim bu şiiri. Bu şiiri özellikle tek başınıza olduğunuz bir anda her yıl düzenli olarak ayna karşısında okumanızı tavsiye ediyorum. Her geçen yıl size çok farklı şeyler hissettireceğinden emin olabilirsiniz.
Özellikle bu mısralar, hele ki ekonomik olarak zor olduğumuz bu günlerde gerçekten çok fena.
Gökyüzünün başka rengi de varmış!
Geç farkettim taşın sert olduğunu.
Su insanı boğar, ateş yakarmış!
Her doğan günün bir dert olduğunu,
İnsan bu yaşa gelince anlarmış.
Not: Üniversite bitirip işsiz kalan genç ordusunun hergün yaşadığı problem.
Yorum Bırakın