Psikolojinin Mitolojik Boyutu

Psikolojinin Mitolojik Boyutu
  • 12
    0
    0
    0


  •     Mitoloji, kainatın ebediliğini,doğa ve insanı,bunların gizemine anlam yüklemede, bunları hikayeleştirip hayal ürunü olarak ortaya koymakta etkili bir aracı olmuştur. 

    Psikolojinin disiplin olarak doğmasıyla birlikte mitler merak edilip araştırılmıştır. Özellikle bunu Freud'un ortaya koydugu calışmalarla görüyoruz.Bu anlamda mitsel öğeler bilimsel kaynaklarda kullanılarak hem kullanım kolaylığı sağlamış hem de mitler varlığını somutlaştırarak kalıcılığını ve gücünü ortaya koymuştur. Şimdi beni oldukça etkileyen kısma geçmek istiyorum:


    NARKİSSOS: Psikolojideki Narsisizm terimi, adını Yunan mitolojisinde suda kendisini görerek kendine aşık olan ve kendine ulaşmak için canına kıyan Narkissos’dan alır. Narkissos, bir gün kırda dolaşırken su içmek için bir pınara eğildiğinde durgun suda kendi yansımasını görür ve oracıkta kendi yansımasına aşık olur, kendi yansımasına daha yakından bakmak isterken eğildiğinde suya düşerek kendisini ölüme götürmüştür. Rivayete göre Narkissos tarafından reddedildiğinde dağlara kaçan Echo ise hala oradadır ve kim yüksek sesle bir şey söylerse son kelimeyi tekrar etmektedir (Hamilton, 200, s. 60 – 62).










    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.