Garip Bir Yanılgı: Apofeni

Garip Bir Yanılgı: Apofeni
  • 1
    0
    0
    0



  •          Apofeni, kişilerde üretkenliği ve hayal gücünü destekler gibi görülse de şizofreninin belirtileri arasında sayılabilir. 

         Apofeni, bağlantısı olmayan olay veya imgelerden anlam çıkarıp anlamsız bağlantı kuran kurma durumuna verilen addır ve Alman nörolog Klaus Condrad tarafından ortaya atılan bu terim Bağlantı Sendromu anlamına gelmektedir. 

    Pareidolia, apofeninin türevi olarak düşünülebilir. Var olan cevredeki uyarıcılardan, çeşitli ses veya görsel anlamlar çıkarmak bu türevin işlevlerindendir. 

     Bulutları insan veya hayvan figürü olarak görme, falcıların telvelerdeki şekillere anlamlar yüklemesi, dinlenilen müziklerde gizli mesajlar olduğuna inanılması ornek verilebilir. 

    Kumarbazın Hatası, vaktini kumarla dolduran insanlar kumarbazın safsatası adıyla  betimlenen bir fenomenin kurbanı olurlar. Sırasız ve anlamsız sayılardaki kalıp ya da inandıkları bazı anlamları algılama yeteneğine sahiptirler. 

    Kümeleme İllüzyonu, imajlar veya mesajlar, imgelerin oluşumu için sık hale geldiğinde oluşur. İnsanların maruz kaldıkları imajlar tamamen rastgele olsa bile modelleri veya benzerlikleri görme eğilimindedir.

    Onay Önyargısı,  bir kişinin bir hipotezi doğru olduğu düşüncesi kapsamında test edeceği psikolojik bir görüngüdür. Bu tür apofeni, bir hipotezi doğrulayan ve onu çürüten bilgileri açıklayan aşırı vurgulanmaya sebebiyet verebilir.


            

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.