Manet’nin ‘Kırda Öğle Yemeği’ Tablosu Ne Anlatıyor? 🎨

Manet’nin ‘Kırda Öğle Yemeği’ Tablosu Ne Anlatıyor? 🎨
  • 5
    0
    1
    0
  • Kırsal bir alanda ağaçların serinliği altında iki adamla beraber oturan çıplak bir kadını gösteren bu eser Manet’nin en popüler eserlerinden biridir. 


    Manet, özgün adı ‘Le Déjeuner sur l’herbe’ olan eseriyle Rönesans’tan beri var olan resim geleneğini kırıp modern sanatın başlamasına sebep olmuştur. Eser, şu anda Paris Orsay Müzesi’nde sergilenmektedir. 


    Kırda Öğle Yemeği ya da Kırda Piknik tablosu bugün çok fazla ilgi görüyor olsa da kendi döneminde beğenilmemiş, bayağı, çirkin ve özellikle ahlaksızca bulunmuştur. 1863’te Fransa’nın meşhur sergi salonu olan Salon de Paris (Paris Salonu) tarafından sergilenmesi reddedilmiş, eser ancak Salon de Refuses (Reddedilenler Salonu) adındaki salonda sergilenebilmiştir.




    Öncelikle eserin ahlaksızca bulunmasının baş nedeni çıplaklık değildir. Rönesans eserlerinde çıplaklık zaten olağan bir şeydir. Ancak çıplak figür olarak su perileri, tanrıçalar resmedilmiştir çoğunlukla. Burada ise iki adamın kıyafetlerinden eserin dönemin günlük yaşamını anlattığı anlaşılmaktadır. Hâl böyle olunca çıplak kadının olsa olsa bir fahişe olduğunu anlamak zor değildir. Dolayısıyla eserin tepkilerin odağına oturmasının ana nedeni budur. Ayrıca resmedilen kadının yüzünün merkeze dönük olması bir fahişenin utanmadığı kanısını oluşturmuştur. Manet, aslında toplumda olan bir şeyi gizlemeden, saklamadan doğrudan aktardığı için tepki görmüştür. Burjuvazi sınıfı da toplumu alenen ahlaksızlığa teşvik ettiği için eseri çok sert eleştirmiştir, yaratıldığı dönem içinde eser adeta yok sayılmıştır. 


    Ancak eser üzerinden yıllar geçtikçe onlarca farklı ressam tarafından tekrar tekrar resmedilmeye başlanmıştır. Bunların biri Pablo Picasso’dur. Picasso, Kırda Öğle Yemeği tablosunun onlarca farklı versiyonunu resmetmiştir.




    Pop sanatı sanatçısı Alain Jacquet 1964 yılında tabloya benzer bir kompozisyonu fotoğraflamıştır.




    İngiliz grup Bow Wow Wow, 1981’de albüm kapağında Manet’nin eserini kurgulamıştır.




    Ve örnekler günümüzde dahi devam etmektedir. Gördüğünüz gibi sanatın karşısında hiçbir şey duramamıştır. 


    Kaynaklar: Söylenti Dergi, Baya İyi, Sanata Başla



    Yorumlar (1)
    • güzel bir çalışma olmuş seriye dönüşmeli ki başka güzellikler bizden saklanmasın

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.