Öncelikle Kafka'nın bu eserini okurken içerisinde kendimden parçalar bulduğumu belirtmek isterim. Hermann Kafka tipik bir anadolunun doğusunda yaşayan ailelerdeki tipik bir baba karakteri. Genelleme yapıyorum tabiki burada. Ama kaçınılmaz bir gerçek ki bizim zamanımız da babadan aşırı bir korku vardı. Bunun kaynağı tabiki iletişim yetersizliği ve ülkenin ekonomik durumu nedeniyle haftanın her günü çalışan işçinin mesaisi bitene kadar anasından emdiği sütün burnundan gelmesi sonucu eve gelince yemek yiyip televizyon karşısında uyuya kalması olarak göründü bize. O nedenle bizler genelde ev hanımı olan annelerimiz ile iletişim halinde olduk ve bir şey isteneceği zaman onları babamızla aramıza köprü yaptık. Bu konuyu daha fazla uzatmadan kitaba dönecek olursak tekrar..
Kitabı bir solukta okuyabilirsiniz ve nasıl bir baba olmamanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Babaların yaş farketmeksizin çocukları üzerinde davranışları ile nasıl kalıcı izler bıraktığının farkına kesinlikle varacaksınız. Kafka bu izleri hep içinde tuttu belki de ta ki babası nişanlısına da bir kulp takana kadar. Sonunda dayanamadı ve en güçlü veyahutta tek iyi özelliği olan kalemine sarıldı. Bir mektup yazdı, ama babasına değil.. Babaya Mektup. Olmayı düşünen veya olan veya merak eden tüm herkesin okuması için.
Şimdi gelin kitaptan bir kaç çıkarıma yer verelim..
1. Kafka her zaman babasından korkmuştur.
Kafka babasını kendisinden oldukça güçlü bulur. Çünkü erkek kardeşleri küçük yaşta ölmüşlerdir. Kız kardeşleri de uzun bir aradan sonra doğmuştur. Babası tüm yükü onun üzerine yıkmış ve bu yük ona ağır gelmiştir.
2. Birbirlerinden oldukça farklı ruhani özelliklere sahiptirler.
Kafka utangaç ve inatçı bir çocukken babası ona karşı büyük beklentilerde bulunmuş ve onun karakterinin tam tersi hareket etmiştir. Atılgan ve öz güven sahibidir. Babasının bu derece öz güvenli davranışları onun ruhunda ezilmelere yol açmıştır.
3. Kafka’nın çocukluğuna dair unutmadığı tek bir anı var. Bu anının kahramanı ise babasıdır.
“ Çocukluk yıllarımda aklımda kalan sadece bir anı var. Sen de hatırlayacaksındır. Bir gece su içmek için sızlanıp duruyordum. Belki gerçekten susamıştım, belki seni kızdırmak, biraz da kendimi eğlendirmek için yapmıştım bunu. Birkaç öfkeli tehdidin işe yaramadıktan sonra beni yatağımdan alıp evin avlusuna koymuştun ve beni pijamalarımla orada öylece bırakıp kapıyı kapamıştın… Bundan yıllar sonra bile ruhuma işkence eden o anı beni rahatsız etti.”
4. "Unutma itiraz yok" dedi.
Kafka daha ufacık bir çocukken babası tarafından karşısında konuşması yasaklanmıştır. “İtiraz yok!” denilerek susturulmuştur. Bu gelecekteki hayatında da insanlara karşı onu savunmasız hale getirmiştir.
5. "Baba ben köle gibi hissediyorum."
Babasının maddi imkanları sayesinde hiçbir zorluk çekmemiştir. Fakat ruhsal olarak kendisini utanç içinde, bitkin ve suçlu görür. Bu yüzden ancak onun bir kölesi gibi lütfettiği şeylere teşekkür ederek hayatını geçirir. Babasının dediklerine boyun eğmek zorunda kalmıştır.
6. Franz Kafka, babasının işlettiği dükkandan kaçmıştır.
Babasının çalışanlarına eziyet veren davranışları Kafka’yı oldukça korkutmuştur. Dükkanda öğrendiği tek şey babasının vicdansız davranışlara sahip olduğu görüşüdür.
7. Babasından uzaklaşmak istediği için dine sığınmıştır.
“ Senden bir parça uzaklaşmak için Yahudiliğe sığındım. Belki bir açıdan farklı bir kurtuluş olabilirdi. Sinagog'da olduğum zamanlar (asıl mesele bu) ben kolaylıkla senden __kaçabildim ve kaçtığım yerde bütün vaktimi uyuyarak geçirebildim. “
8. Babası yazılarına her zaman karşı çıktı hatta yazmasını istemedi ve okumayı reddetti.
“Yazıyordum çünkü senin buna karşı çıkışların aslında __bana “Artık Özgürsün!” anlamı verdiği için iyi hissediyordum."
9. Mesleğini seçerken özgür olamadı.
Kafka için önemli olan kibrini kaybetmeden umursamazlığını sürdürebileceği bir iş seçmekti. Babasının karşısında eğilmemek için seçebileceği tek meslek avukatlıktı.
10. Babasına karşı, hayatının en büyük sınavı evlilik oldu.
Elbetteki hayatının en büyük sınavının bu olacağını tahmin edememişti. Evlenmek bile babasından uzaklaşabilmek için çaba gösterdiği fırsatlardan biri haline gelmişti. “Evlenmeyle alakalı düşüncelerin konusunda bana söyleyeceğin şeyler elbette vardı, sonuçta F. İle iki kez ayrılıp iki kez barışmıştım… Bütün bunlar doğruydu peki nasıl olmuştu? Evlilik düşüncem ve seninle ilişkimizle alakalı fikirler karşı karşıya gelmişti. Evlenmek özgürlüğün ve senden kurtuluşun tek anahtarıydı kuşkusuz. “
11. Ve der ki,
Paltom bile ağır gelirken, nasıl taşırım koskaca dünyayı sırtımda?
Yorum Bırakın