Köylere Eşek Sırtında Kitap Taşımak: Eşekli Kütüphaneci İncelemesi

Köylere Eşek Sırtında Kitap Taşımak: Eşekli Kütüphaneci İncelemesi
  • 7
    0
    0
    0
  • 1940’lar... Kahramanımız taşrada bir kütüphaneye memur olarak atanır. Görevi kütüphaneyle ilgilenmektir. Görev başı yapar, bekler, bekler, kimse kütüphaneye uğramaz. Güneş bir tepenin arkasından doğar, öteki tepenin arkasından batar ancak gelen giden yoktur. Yarın, der; yarın mutlaka biri gelir. Yarın da gelen giden olmaz. Ertesi günü bekler, ertesi gün de aynıdır. Sonraki günler de böyle devam eder. O zaman bir şey düşünür. Onlar kitap okumaya gelmiyorsa ben kitapları onlara götürürüm der.


    “Ona ‘Eşekli Kütüphaneci’ derler! Halk okuyup uyansın diye köylere eşekle kitap taşıdığı için.”


    Kitapları eşeğinin sırtına yükler, kapı kapı köyleri dolaşmaya başlar. Ancak kitaplar ayaklarına gelmesine rağmen köylüler yine pek ilgi göstermez. Çünkü onların kendince dertleri vardır; erkeklerin tarlada, kadınların evde işleri vardır. Boş zamanlarda ise kahvehanede kağıt oynamak, çeşme başında dedikodu yapmak vardır. Bunun dışında yorgunluk, fakirlik vardır. Bundan dolayı da zaman yoktur..


    “Beyim diyor, bizim yolumuz, köprümüz çeşmemiz yok; kitaplığı ne yapacağız? Anlatıyorum ona: Eğer kitaplığınız olursa, yolunuz, çeşmeniz, köprünüz de olur.”


    Kahramanımız bir şekilde onları yavaş yavaş ikna etmeye başlar, herkese seveceği türde kitaplar vermeye başlar, kime hangi kitabı verdiğini not eder, birkaç gün sonra uğrayıp okuyanların kitaplarını yeni kitaplarla değiştirir. Böyle böyle Eşekli Kütüphaneci’nin ünü yayılır. O da herkese yetişmek için yeni yöntemler bulmaya girişir. Ancak ünü arttıkça siyasetin gölgesi köyün üzerinde dolaşmaya başlayacaktır.


    “Türkiye’ye özgü bir durumdur, aydınlık düşmanları hala güçlü.”


    Kitap sevgisini insanın iliklerine kadar işleten bu kitap beni çok etkilediği için inceleme ihtiyacı duydum. Bence bir kişiye kitap sevgisi kazandıracak ilk kitaplardan biri bu eser. Ayrıca bir kitapseverin bu kitabı okuyup da sevmeme ihtimali yok bence (Bu kadar iddialı konuşuyorum, belki gaza gelir okursunuz diye). Bunun dışında kitaptaki kahramanımız gerçekte var olan bir kişi. Bu mücadeleyi gerçekten vermiş bir kişi. E bu da kitabı çok özel kılıyor.


    Okuyunuz, okutunuz diyorum. 

    Herkese keyifli okumalar.



    ***


    Künye:



    Kitap Adı: Eşekli Kütüphaneci

    Yazar: Fakir Baykurt

    Yayınevi: Literatür Yayınları

    Sayfa Sayısı: 147

    Tür: Roman

    İlk Yayımlanma: 2003

    1000Kitap Puanı: 9/10



    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.