Unutulmaz Replikleri ve Müzikleriyle İzlemeye Doyamadığımız Başyapıt: Amelie

Unutulmaz Replikleri ve Müzikleriyle İzlemeye Doyamadığımız Başyapıt: Amelie
  • 8
    0
    0
    3
  •  ''Sensiz, bugünün duyguları, geçmişteki duyguların ölü kabuğundan başka bir şey olamaz.''

    Amelie (Asıl adıyla: Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain) Jean Pierre Jeunet’nin yönetmenliğinde 2001 yılında bizlerle buluşan Fransız yapımı romantik komedi filmidir. Karakteri ile hepimizin gönüllerine taht kuran başkahraman Amelie ile tanışmamıza vesile olan, birbirinden güzel ve anlamlı replikleriyle, her birimizin yaşanmışlıklarına dokunan mesajlarıyla ve dinlemeye doyamadığımız müzikleriyle, bu Fransız yapımın çoğumuzun kalbinde bir yerlere dokunduğunu inkar etmek mümkün değildir. 

    Amelie Poulain, sıcacık gülümsemesi ile içimizi ısıtan, uçsuz bucaksız hayal gücüyle yaşama dair umudun her daim var olduğunu bizlere hissettiren ve mutlu olmanın yolunun başkalarını mutlu etmekten geçtiğini gösteren Amelie filminin başkahramanıdır. 

    Çoğu insanın hayatın seyrinden uzaklaşmak ve nefes alabilmek için, içinde bulunduğu kötü ruh halinden kurtulmak, aşka dair inancını kaybetmek üzereyken yeni bir umuda kavuşmak için tekrar tekrar izlemeyi tercih ettiği bu eşsiz filmin unutulmaz kesitlerine ve repliklerine hep birlikte tekrar bakalım.

    ”Hayat asla sergilenemeyecek bir oyunun sonsuz tekrarından ibarettir.”

    Hayalperest kişiliği, kötü insanları gizemli bir şekilde kendi adaletiyle cezalandırması, her zaman hazır cevap oluşu, genelde dikkat edilmeyen ayrıntıları farketmesi ve bundan mutluluk duyması, karşılıksız iyilik yaparak mutluluğa ulaşması ve etrafındaki insanları da bu şekilde yönlendirmeye çalışması..

    Küçük şeylerden mutlu olmayı, büyük bir yalnızlığın ortasından hayal gücümüzü kullanarak umudumuzu yitirmeden kurtulmanın mümkün olduğunu, aşkın peşinden sonuna kadar gitmemiz gerektiğini, mutlu olmak istiyorsak eğer başkalarını mutlu etmemiz gerektiğini Amelie öğretti bizlere.

    ”Kemiklerin camdan değil ama hayat seni de kırabilir.”

    Hepimizin içinde gizlenmiş olan bir Amelie yok mudur aslında? Hayal kurmaktan vazgeçmeden hayatın akışını değiştirebileceğimizi ve farkında dahi olmadan başkalarını mutlu ederek mutlu olduğumuzu hissettiren, küçücük bir kalbe kocaman bir dünyayı sığdıran Amelie.

    İzlerken karşımıza çıkan imgelerin büyüsü, küçük gibi görünen gizli ayrıntılardan oluşan hayatlar, Amelie tarafından hayata dair şiirselleştirilerek izleyiciye aktarılan mesajlar.

    ''Parmak gökyüzünü gösterdiğinde sadece aptallar gökyüzüne bakar.''

    ”Hayat çok tuhaf. Çocukken zaman bir türlü geçmez. Sonra bir bakmışsın 40 yaşına gelmişsin ve çocukluğundan ne kaldıysa geriye bir kutuya sığmıştır, tozlu bir kutuya...”

    ”Oysa ki siz bayım bir sebze bile olamazsınız. Çünkü enginarın bile bir kalbi vardır.”

    '' Mucizelere inanır mısın?

    Bugün değil..''

    ”Aşksız bir kadın, güneşsiz bir çiçek gibidir. Solar..”

    Hepimizin bir gün içindeki küçük Amelie ile tanışması dileğiyle..


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.