İzlediğimiz bir filmin bizi en çok etkileyen sahnesinde kullanılan müzik, belki de hiç o filmde kullanılmasa tek başına aynı hissiyatı yaratmayacak. Bu yüzden müzik görsel anlatımı besleyen bir unsurdur. Aynı şekilde de görsel anlatım müziği destekler.
Müzik sessiz sinema dönemlerinde bile filme etki, anlam ve duygu katmak için kullanılmıştır. Film başladığında , sinema salonunda bulunan piyanist veya küçük bir orkestra perdedeki görüntülere uygun müzikler çalmışlardır. Filmde diyalog yerine müziğin olması , müziğin görseldeki etkisini kanıtlar niteliktedir.
Günümüz sinemasında da müzik sahne arası boşlukları doldurma ve bağlamada kurtarıcı olmuştur. Aynı şekilde doğru zamanda kullanılan sahneye uygun müzikler filmdeki anlatımı, duyguyu yoğunlaştırıp , izleyicide kalıcılığı sağlamaktadır. Örneğin, Yann Tiersen -Amelie film müzikleri albümünden çalan herhangi bir şarkının , gözümüzün önüne Amelie karakterini ve filmden kareler getiriyor olması veya Ayla Dikmen’in 1976 yılında söylediği “Anlamazdın“ şarkısının 2008 yılında “Issız Adam” filminin en vurucu sahnesinde kullanılmasıyla şarkının izleyicinin beynine görüntüyle kazınması. Okurken şarkıyı ve görüntüyü anımsadınız değil mi?
Müzik nasıl görüntüyü destekliyorsa, görüntü de müziği aynı oranda desteklemektedir. Bunun en iyi örneğidir klipler. Klipler şarkının hissini kat ve kat arttıran, anlatılmak isteneni en yoğun haliyle anlatan görüntüler bütünüdür. Bana göre sadece şarkıyı değil, sanatçıyı da besler. Sanatçı şarkısının kliplendirilmesinden sonraki yaptığı diğer şarkılarını yaparken zihninde görsellerle şarkıyı yapmaya başlar. Her melodide, her sözde şarkıyı resmetmeye başlar. Çıkmazlar açılır, gördükçe sonuca daha etkili bir şekilde ulaşır. Böylece görüntü sanatı, müzisyeni de desteklemiştir ve ufkunu açmıştır.
Müzik ve görüntünün birleşme noktası bir yerde ticari kazançlara da dayanır. Fakat müziğin olduğu hiç bir şey duyguya hitap etmiyorsa bir hiçtir. Duygu varsa, yoğunlaştırılmışsa kazanç sadece manevi kazançla kalmaz , maddiyata da yansır.
Siz yine hissederek dinleyin ve izleyin. Sadece işin duygusuna önem verin.
Müzikle kalın…
Yorum Bırakın