ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ NE İŞ YAPAR?

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ NE İŞ YAPAR?
  • 0
    0
    0
    0
  • Ben nur sena endüstri mühendisliği 2.sınıf öğrencisiyim. Ve bugün bir çok kişinin tercih yaparken hatta tercih yaptıktan sonra bile tam bilmediği sorulatı cevaplamaya çalışacağım.

    ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?

    Endüstri mühendisliği diğer mühendisliklere göre yeni bir mühendislik sayılır. Makina mühendisliğinden ayrıldığı kabul gören bir gerçektir. Temelini atanın Frederick Winslow Taylor olduğu söylenebilir. Türkiye'de ilk endüstri mühendisliği bölümü 1969 yılında kurulmuştur. Ve neredeyse yıl olmuş 2023 insanlar yeni yeni endüstri mühendisinin ne iş yaptığını öğrenmeye başladılar. Bunun önemli bir nedeni diğer mühendislik bölümleri gibi ne iş yaptığımızı adımızda saklamamaktadır. Peki endüstri mühendisliği nedir?

    Ana olarak her yere verim getirmeye çalışan, işi tek taraflı değil bütünsel bakan mühendisliktir. Bunun için hem farklı mühendislik bölümlerinden hem işletme, yönetim, üretim, ekonomi bölümlerinden de ders almaktadır. Bu kadar çok yönlü ders almak işi daha bütünsel bakmaya yardımcı olur ve özellikle yönetim alanında çalışmak isteyen endüstri mühendisliği mezunları için ekstra avantaj sağlar. Diğer mühendisliklerden ayıran en temel özelliklerden biri de işin içide insan olmasıdır. Hatta bu bölüm sosyal mühendis,insan mühendisi olarak da geçer.

     

    ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ HANGİ ALANLARDA ÇALIŞABİLİR?

    Endüstri mühendisliği mezunları daha çok joker elemandır diyebiliriz çünkü her konuda bilgileri olduğu için çok tercih edilirler ve her yerde vardırlar. Peki hangi alanlarda çalışılabiliyor?

    Tedarik zinciri
    Lojistik
    Envanter yönetimi
    Fiyatlandırma
    Talep tahmini
    Yalın üretim
    Üretim planlama ve Çizelgeleme
    Kalite yönetimi ve Güvenilirlik
    Mühendislik ekonomisi
    Tesis Yeri Seçimi ve Yerleşimi
    Bilgisayar Tabanlı Tasarım ve İmalat
    Ergonomi
    Sürdürülebilirlilik
    Enerji ve Verimlilik
    İleri Üretim Teknolojileri
    AR-GE ve Yenilikçilik
    Sistem mühendisliği
    Tersine mühendislik
    Üretim Sistemleri
    Bilgi Sistemleri Yönetimi
    Sosyal Medya ve İletişim
    Veri madenciliği
    İnsan kaynakları yönetimi
    Afet Yönetimi ve Toplumsal Sorunlar
    Savunma Sistemleri
    Mühendislik Eğitimi
    Yöneylem Araştırması Teknikleri
    Modelleme ve Simulasyon
    Belirsizlikte Optimizasyon
    Servis sistemleri
    Finans Mühendisliği ve Risk yönetimi ,alanlarında çalışabiliyorlar.

    Ancak şunu da belirtmek gerekiyor her birinde aynı anda çalışılamaz illa bir alanda kendini geliştirmek gerekiyor. Ancak işe başlayan insanların dediği üzere kariyer hayatları boyunca farklı pozisyonlara geçiş yapılabiliyor.

     

    ENDÜSRTİ MÜHENDİSİ ÖĞRENCİSİ HANGİ DERSLERİ ALIR?

    Bu soru üniversiteden üniversiteye göre değişebilecek bir soru çünkü her üniversitenin müfredatı kendi içinde değişebiliyor. Kimi okullarda daha işin yöneticilik kısmı ile ilgiliyken kimi okullarda daha teknik dersler veriliyor ancak değişmeyen şey havuz ders diye adlandırılan her mühendislik bölümünün ortak aldığı derslerdir. Bu dersler fizik,  matematik, ingilizce, inkılap, türkdili, diferansiyel vb. derslerdir. Benim önerim bu bölümü okumaya karar verdiyseniz müfredatına bakıp okulu ona göre seçmeniz çünkü siz belki teknik olmayan bir alana yönelmek istiyorsunuz burada teknik kısmı çok olan bir okul sizin isteklerinizi karşılamaz. 

     

    ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN UNSURLAR

    • Öncelikle bu bölüme gelen öğrencilerin bir çoğu ileride ceo olucaklarını sanıyor. Ceo olabilirsiniz ama düşük ihtimal bu yüzden sadece kafaya bunu koyup gelmeyin.
    • Her bölüm için staj çok önemlidir ama bbu bölümde çalışılacak alan daha geniş olduğu için staj seçerken yönelmek istediğiniz alana göre seçin belki staj yaparken memnun kalmicak ve alanını değiştireceksinyada tam tersi çok memnun kalacak ve diğer stajlarını da bu alanda yaparak iyice kendini geliştireceksin.
    • Sosyal bir mühendislik diye bahsettik. Sosyal bir kişi değilseniz bu bölümde çok zorlanırsınız. Sosyal bir kişi iseniz ve bu bölümü seçtiyseniz okul hayatınızda bol bol etkinliklere katılarak networkünüzü genişletmeye bakın.
    • Genelde tıp, diş, eczacılık gibi bölümlere puanı yetmeyip diğer mühendislikler kadar sayısal ağırlıklı olmadığı için seçilen bir bölüm ama sadece bundan ötürü bu bölüme gelmeyin. Bir bölümü sevmiyorsanız, o bölümü okuyamazsınız.
    • Makina, inşaat gibi mühendisliklerde okuyorsanız ve zorlandığınız için bu bölüme geçmeyi düşünüyorsanız emin olun düşündüğünüz kadar kolay olmayacak.
    • Ve son olarak çok kız var diye gelmeyi düşünen erkeklere sesleniyorum bunun için bölüm seçilmez.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.