SAVAŞLAR SAYESİNDE HAYATIMIZA GİREN İCATLAR

SAVAŞLAR SAYESİNDE HAYATIMIZA GİREN İCATLAR
  • 4
    0
    0
    0
  • Son zamanlarda askeriyeye yapılan yatırımların çok fazla olduğunu biliyoruz ancak bunu geçmişinin daha eskilere dayandığını ve günümüzde kullandığımız birçok eşyanın askeriye ve savaşlar sayesinde girdiğini biliyor muyuz? Bugünkü yazımızda bunların birkaçından bahsedeceğiz.

    Hayatımıza giren teknolojik aletleri çoğu askeri savunma bakanlıklarının askeri amaçla geliştirdiği ancak sonrasında sivil hayata giren aletlerdir. Bunlara örnek olarak Amerikan tarih müzesinden sorumlu David Allison , “Başlangıçta ordunun yatırım yaparak geliştirdiği teknoloji, zamanla sivil alanda da kullanıldığını birçok örnekte görebiliyoruz.” diyor. Bugünün mikro elektronik aletleri ve ucuz bilgisayarların temelinin 1940 ve 50’li yıllardaki askeri yatırımlara dayandığını belirten David Allison şöyle devam ediyor: "Fiber optiğin yaygınlaşması, minyatür cihazlar, katı hal bileşenleri, internet; bunların hepsinin temelinde askeri kullanım yatıyor. Askeri temelli araştırmalar bir zamanlar bu alanda başı çekiyordu. Şimdiyse bu pay eskisi kadar büyük değil. İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde Amerika yaptığı büyük atılımı askeri araştırmalara borçlu.” olduğunu belirtiyor.

    Bunun dışında aslında hayatı hem sosyal hem ekonomik olarak kötü etkileyen savaşların belki de hayatımıza olan nadir yararlarından biri olarak gösterebileceğimiz şey hayatımıza savaşlar sayesinde giren icatlardır. Bunları birinci dünya savaşı ve ikinci dünya savaşı icatları diye ayırırsak.

    Birinci Dünya Savaşı icatları


    Paslanmaz çelik
    Fermuar
    İnsansız hava aracı


    İkinci Dünya Savaşı icatları:


    Bilgisayar
    ATM
    Uydu
    Radar
    Jet motorları
    Fotokopi
     

    Bu icatların çıkış yerlerine bakmak gerekirse

    PASLANMAZ ÇELİK:

    İngiliz ordusu, savaş sırasında silahlarının daha geç bir sürede tahrip olmasını sağlamak için daha kuvvetli materyaller arayışındaydı. İngiliz metalürji uzmanı Harry Brearley, erimiş demirin üzerine krom eklemenin paslanmaz bir çelik ortaya çıkardığını keşfetti. Her ne kadar paslanmaz çelik silahlar için kullanılmasa da savaş sırasında hava aracı motorları ve tıbbi araç gereçler gibi birçok alanda kullanıldı.

    FERMUAR:

    İlk çıkış amacı askerlerin ve denizcilerin içerisinde para taşıdıkları bel çantalarını daha sağlam korumak olan fermuar, Gideon Sundback isimli bir mucit tarafından icat edildi. Her ne kadar savaş sırasında askerlerin kıyafetleri üzerinde düğmeler olmaya devam etse de önce savaş uçağı pilotlarının kıyafetlerine dikilmeye başlanan fermuar, 1920’lerden itibaren iyice popülerliğini arttırdı.

    İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI:

    Wright kardeşlerin ilk uçak deneylerinin başarılı olmasının 15 yıl ardından, ABD ordusu Orville Wright’ı (kardeşlerden biri) ilk insansız hava aracı deneyi için davet etti. Tüm deneyleri Charles Kettering isimli bir mühendis yönetti ve 1918 yılında başarılı bir şekilde ilk insansız bir şekilde havada uçabilen bomba ürettiler. Bu bomba tam 120 kilometre komuta menziline sahipti.

    BİLGİSAYAR:

    II. Dünya Savaşı sırasında Almanların Enigma kodlarını çözmek için ilk olarak Alan Turing tarafından icat edilen ve günümüzdeki süper hızlı güçlü bilgisayarların ve akıllı telefonların atası olan ilk bilgisayar, resimde de gördüğünüz gibi çok büyük bir cihazdı. 1 ve 0 kodlama sistemini kullanarak elektrik dalgalarıyla kod çözmek için icat edilen bilgisayarlar günlük kullanıma ise 80’lerin sonlarına doğru girdi. ( enigma filmi)

    ATM:

    16 yaşında Ermenistan’dan ABD’ye göç etmek zorunda kalan mucit Luther Simijian, 200 farklı patenti elinde bulunduruyor ve bunlardan günümüzde en popüler ve yaygın olanı ise ATM’ler. 1939 yılında dünyanın ilk çalışan ATM’sini icat eden Simijian, insanların güvenini kazanamaması sebebiyle 1960 yılına kadar icadını tedavüle sokamadı.

    UYDU:

    Almanların savaş sırasında kullandığı ve kimsenin o dönem ne olduğundan haberi olmayan teknolojisi olan V2 roketinden kopya çeken Ruslar ve Amerikalılar, uzaya uydular göndermeye başladılar ve Ay’a ilk insanları göndermenin kavgasını bile yaptılar. Bütün bunların sonucunda ise Uluslararası Uzay İstasyonu inşa edilmiş oldu.

    RADAR:

    1800’lerde deneylerine Heinrich Hertz tarafından başlanılan radar, radyo dalgalarının yansımasıyla uzaktaki nesneleri ve bu nesnelerin hız ve mesafesini tespit edebiliyor. Tabii 1800’lerden 1900’lara kadar bu amaçla kullanılmasa da 2. Dünya Savaşı sırasında İngiliz ordusu tarafından Britanya Muharebesi sırasında hava saldırılarını saptamak için geliştirildi ve günümüzde de hâlâ kullanılmakta.

    JET MOTORU:

    1939-1945 yılları arasında geliştirilen jet motorları, 2.Dünya Savaşının son aylarında, savaşçı uçaklara düşmanlarına karşı avantaj sağlamanın bir yolu olarak öne çıktı. Alman ME 262 model uçak, ondan çok eksiği olmayan İngiliz Gloucester Meteor model uçak, ilk jet motorlarını taşıyan uçaklardı.

    FOTOKOPİ:

    Yıllar boyu patent ofislerinde çalışmış olan Chester Carlson, belgelerin kopyalarının daktilo ile çoğaltılması ve ayrı ayrı düzeltilmesinin çok yorucu bir süreç olduğunu fark etti. Sayısız saat süren deneyler sonucunda günümüzde hala fotokopi makinelerinde kullanılan bilim olan kserografi, 1937 yılında icat edildi.

    Bu verdiğimiz örnekler savaş ile hayatımıza giren teknolojik aletlerdi bunların yanı sıra askeri kurtarma helikopterleri, hummer, internet gibi bir çok icat hayatımıza askeriye ve savaşlar ile dahil oldu.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.