BEDEN OLUMLAMA NEDİR? (BODY POSİTİVİTY)

BEDEN OLUMLAMA NEDİR? (BODY POSİTİVİTY)
  • 0
    0
    0
    0
  • Beden Olumlama Nedir?

     New York’ta yaşayan Bill Fabrey adında bir adamın, eşinin kilolu vücudu sebebiyle ayrımcılığa uğradığını fark etmesiyle başladı. Bunun sadece kendi eşine uygulanan bir davranış biçimi olmadığını düşünen Bill, etrafındaki insanları bu konu hakkında bilgilendirmeye başladı ve zaman içinde bir grup oluşturarak The National Association to Aid Fat Americans’ı -bugünkü adıyla National Association to Advance Fat Acceptance– kurdu. Beden olumlamayı kısaca tanımlamak gerekirse cinsiyet fark etmeksizin insanların kendi vücutlarının belli bir güzellik kalıbına uymak zorunda olmadığını savunan ve her ne olursa olsun bedenimizi sevmemiz gerektiğini söyleyen, medyanın ve toplumun dayattığı güzellik algısına karşı çıkan bir harekettir.

     

    Moda Sektöründe Beden Olumlama

    Dünyada özelikle moda sektörü başta olmak üzere oyuncak sektörüne kadar her sektörün içine girmiş hatta bu sektörlerde bir satış stratejisi olarak bile kullanılmaya başlandığını söyleyebiliriz. Michael Kors, Prabal Gurung, Dolce & Gabbana gibi büyük markalar bu olumlama hareketlerinden sonra çeşitli bedenlerde ve farklı ırklardan mankenler kullanmaya başlamışlardır. Birçok marka büyük beden kıyafet kavramını ortadan kaldırarak onun yerine geniş kıyafet aralığı etiketini koymuşlar. Bunun yanı sıra oyuncak bebeklerde eskiden kullanılan standart sarı saç, sıfır beden vücut ve beyaz ten algılarını kaldırıp farklı kilodan, boydan ve renkten bebekler tasarlayarak kapitalizm içerisinde ötekileştirilen bedenlere aslında “size de hitap ediyoruz” imajı verilmiştir. Bir bakıma bu gerçekten çok güzel, araştırıcılığı ortadan kaldıran bir şey olarak görünse de maalesef kapitalist sistemin devamlılığı için ‘kapma aygıtı’ görevini üstlenen reklamlar, farklı bedenlerdeki oyuncak bebeklerin üretimi ya da farklı markaların, farklı vücut tiplerinde modelleri kullanmaları gibi  özgürleşen arzuyu, sisteme kazandırarak farklılıkları susturdu.  Foucault’ ya göre iktidar her yerdedir. “(…) Bireyleri özne yapan iktidar biçimidir” (Foucault, 2016:63). Bu çerçeveden bakıldığında daha önce sistemin içinde var olamayan bedenler, iktidarın yansıması olan reklamlarla, farklı bedenlerin ya da farklı tipte bebeklerin üretimiyle denetim altına alınmış oldu. Yapı, bu öznelere de hitap ettiğini göstererek “bu yapının içindesiniz, farklı değilsiniz” imajını vermiştir.

       

     

    Beden Olumlama Feminist Bir Akım mıdır?

    Beden olumlama ayrımcılığı azaltma amaçlı kurulan bir yapı olarak gösterilmesine rağmen beden olumlama neden sadece kadın bedenleri üzerinden yapılıyor. Biz bir yerden ayrımcılığı ortadan kaldırmaya çalışırken niye başka bir yerden ayrımcılık yapıyoruz. Aslında erkekler de kadınlar kadar çok olmasa bile belli başlı bedenleri konusunda kalıplara sokulmuş durumdalar. Ve aslında beden olumlama feminist bir akım değil herkesi her cinsiyeti kapsayan bir akımdır.

     

     

    Gerçekten Beden Olumlama Sandığımız Kadar İyi Bir Şey mi?

    Bir şey piyasaya çıktığında ardından onun negatifi de piyasaya çıkar. Beden olumlama akımıyla beraber beden olumlamanın çok da iyi bir şey olmadığını hatta beden olumlamanın insanları toksik olumlamaya sürüklediğini savunanlarda çok oldu. Toksik olumlama nedir, toksik olumlama kişinin hissettiği duygusal acıya veya yaşadığı zor duruma rağmen kendini olumlu düşünmeye zorlamasıyla ortaya çıkan bir durum.Bu tarz bir yaklaşım, yaşadığımız olumsuz duyguları yok saymamıza sebep olabiliyor. Beden olumlama hareketi de negatif duygulardan arınıp vücutlarımıza sadece pozitif bir bakış açısıyla bakmamızı savunuyor. Duygularımız karşılaştığımız olaylara ve durumlara karşı verdiğimiz tepkiler. Onları olumlu ve olumsuz; bir diğer şekliyle kabul edilebilir ve edilemeyen duygular diye ayırmamalıyız. Tüm duygularımız bir sebeple ortaya çıkıyor, o duygulardan hoşlanmasak bile onların farkına varıp kabul etmeye çalışmalıyız.

     

    Psikoterapist John-Paul Davies acıdan uzaklaşmak için onu yaşamanın gerektiğini ve kişiyi olumlu düşünmeye itmenin toksik etkileri olabileceğini belirtiyor. Yani zoraki bir olumlamanın başarısızlıkla sonuçlanacağını söyleyebiliriz.

    Journal of Psychological Science’da yayımlanan bir araştırmaya göre kişinin kendisi hakkında inanmadığı olumlu cümleler tekrar etmesi iyi hissettirmek yerine kendisi ile ilgili negatif hislere kapılmasına sebep olabiliyor.

    İşte tam burada yeni bir akım olan beden nötrleme akımı ortaya çıkıyor. Bu akım insanları bedenlerini olduğu gibi kabul etmelerini, bedenlerinin sadece aynadaki yansımalarıyla sınırlı olmadığını ve onunla yapabileceklerinin farkına varmalarını destekliyor. Beden nötrleme bireysel değerimizin dış görünüşümüz üzerinden belirlenmesine karşı çıkıyor. Her şeyin görüntüden ibaret olmadığını savunan bu akımdan öğrenecek çok şeyimiz var! Bu yeni yaklaşımla vücudumuza karşı nötr bir perspektif alarak her gün onu sevmek için efor sarf etmemiz gerektiği fikrinden uzaklaşıp bedenimizle neler yapabileceğimize ve nasıl hissettiğimize bakıyoruz.

    http://sosyalentropi.blogspot.com/2018/11/beden-olumlama-hareketi-ozgurluk-mu.html

    https://solhliving.com/beden-olumlama/

    https://www.sacbakimguzellik.com/yasam/beden-olumlama-ne-anlama-geliyor/


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.