Çay içmek, Çin kültürünün ayrılmaz bir parçası olarak görülür. Çin, orijinal bir çay üreticisidir ve aslında milli bir içecek olarak görürler diyebiliriz . Çay içme gelenekleri, eski "İpek Yolu" ve diğer ticaret yolları sayesinde, kültürel alışveriş yoluyla Avrupa'ya ve diğer birçok bölgelere yayılmıştır. Çin milleti, dünya medeniyet tarihinde çay kültürü için parlak bir sayfa açmıştır. Çayın geliştirilmesi ve tanıtımı, Çin'in dünyaya başlıca katkılarından biri olmuştur.
İlk olarak 5.000 yıl önce ortaya çıkan Yeşil Çay, Çin Çayının en eski kategorisidir. Aslında çayın ortaya çıkışı oldukça basitti. İnsanlar ya doğrudan ağaçtan çay yapraklarını kaynattılar ya da ileride kullanmak üzere güneşte kurutulmuş çay yapraklarını kullandılar. Bu yöntemler yüzyıllar boyunca değişse de, fermente edilmemesi ve çok az oksitlenmesi bakımından hâlâ orijinaline benzemektedir.
Geleneksel olarak, en ünlü on çay vardır: Long Jing, Bi Luo Chun, Tieguanyin, Huangshan Mao Feng , Junshan Yinzhen, Qimen Hong Cha, Da Hong Pao , Liu An Gua Pian, Xin Yang Mao Jian, Tai Ping Hou Kui.
Çay Töreni, çay içmek ve çay sunumu Çin halkı için bir yaşam tarzı diyebiliriz. Çin çay seremonisi doğu felsefesinin bilgeliğini içerir. Ayrıca Çin çay seremonisi, Taoizm, Konfüçyüsçülük ve Budizm'in ana fikrini yansıtır, felsefe ve yaşam tarzının birleşimidir. Tüm tören seti boyunca - çay yapmak, çayı takdir etmek, çay koklamak, çaydan keyif almak, dostluğu arttırır, erdemi geliştirir, geleneksel görgü kuralları öğrenilir. Tören zihni tazeleyebilir ve düşünceleri netleştirebilir. Çay seremonisinin ruhu çay kültürünün özüdür ve ruh Taoizm tarafından temsil edilir. Çin çay seremonisi dört önemli unsura sahiptir: çevre, görgü kuralları, çay sanatı ve uygulama.
1- Çevre
Çay seremonisi belli bir ortamda gerçekleştirilen bir olaydır. Ortamın seçimine ve oluşturulmasına önem verilir. Çay seremonisinin amacı çevre aracılığıyla insanların kalplerini geliştirmek ve arındırmaktır. Dolayısıyla ortam çay seremonisinin usullerine uygun olmalıdır. Çay seremonisinin ortamı keyfi veya gelişigüzel değil, özenle seçilmelidir. Üç tür çay seremonisi ortamı bulunur, biri doğal ortamdır, örneğin çamların arasında, bambuların altında, pınarın yanında, derenin yanında, kayalıkların üzerinde gibi. İkincisi, manastırlar, köşkler, boyalı tekneler, yalı köşkleri, çalışma odaları ve oturma odaları gibi insan yapımı ortamlardır. Üçüncüsü, özel bir ortam, yani özellikle çay seremonisi etkinlikleri için kullanılan bir çay odasıdır. Kısacası çay seremonisi ortamı zarif ve sessiz olmalıdır ki insanlar bu ortama girebilsin, dünyeviliği unutabilsin, tozdan arınabilsin ve ahlakını geliştirebilin.
2- Görgü kuralları
Görgü kuralları, dostluk ve saygı göstermek için görünüş, kıyafet, tutum, dil ve eylem gibi davranış kurallarıdır. Çay seremonisinin merasimi, ev sahibi ile misafirler, misafir ile misafirler arasındaki görgü ve nezaket kurallarını içerir. Çay seremonisinin görgü kuralları, zamanla bazı kurallar kazanmış ve kaybetmiştir. Farklı çay töreni okullarında farklı görgü kuralları vardır, ancak bazı temel görgü kurallarının içeriği nispeten sabittir.
3- Çay sanatı
Çay sanatının beş ana halkası vardır: kapları hazırlamak, suyu seçmek, ateş yakmak, demlenemyi beklemek ve çayı öğrenmek. Çay sanatı, çay seremonisinin temeli, taşıyıcısı ve çay seremonisi için gerekli bir koşuldur. Çay seremonisi çay sanatından ayrı düşünülemez, çay seremonisi çay sanatına bağlıdır.
4- Uygulama
Pratik, çay seremonisinin kökü ve amacıdır. İnsanlar çay aktivitelerinden zevk alır, duygularını geliştirir, zihinlerini ve aydınlanmalarını geliştirir. Çin çay seremonisinin ideali sağlığı korumak, ruh halinden zevk almak, doğayı geliştirmek ve Tao'ya şükretmektir. Pratik, her katılımcının kendi niteliğini ve alanını geliştirmesi ve mükemmel bir kişilik oluşturması içindir.
Yorum Bırakın