Anguish (1878): Düşmanlar ortasında, çaresizce kalmak.

Anguish (1878): Düşmanlar ortasında, çaresizce kalmak.
  • 8
    0
    0
    1
  • August Friedrich Albrecht Schenck' in 1878 yılında yaptığı, Anguish’ te (Acı) yavrusunun ölüsünün başında feryat eden anne koyunu resmetmiş. Ölen yavrusunun etrafını çeviren tehditkar kargalara meydan okurcasına başında duruyor. Kuzunun ağzından gelen kan karda sızar bir şekilde ve anne koyunun nefesi ise soğuktan hayalet gibi. Anne koyunun cesaretine rağmen tasvir edilen manzara karşısında durum umutsuz görünüyor.

     

    Tablonun en önemli özelliklerinden bir tanesi anne koyunun gözle görülür bir şekilde insani özelliklerine sahip olması. Yüzünde kararlılık ve hüzün. Bu duygular, anne koyunun çaresizliğini bize çok güçlü bir şekilde anlatıyor. Etrafına toplanmış ‘uğursuz’ kargalar ise ölen koyuna saldırmak için anne koyunun savunmasız bir anını bekliyorlar. Sanatçı bir yandan da hayvan metaforunu kullanarak, genel bir bir insan halini resmetmiş.

     

     

    Ressam resimdeki acıyı hissetmemizi ve o anı yaşamamızı istiyor. Anne koyunun kaçacak hiç bir yeri yok ve yavrusunu orada bırakıp kaçacak gibi de durmuyor maalesef. Bu resme bakarken siz de kaçacak bir yeriniz yok gibi hissedersiniz.

     

    Schenck Anguish’te, 1885 sıralarında resmettiği "L'Orphelin, souvenir d'Auvergne" (Yetim, Auvergne'nin anısı) adlı eserindeki sahneyi tam tersine çeviriyor. Bu eserde ise ahşap bir çitin üzerinde bekleyen bir grup siyah karganın önünde, ölü annesinin vücudunun başında yavru bir kuzu çaresizce bekliyor.

     


     

    Anguish eserinin sergilendiği Victoria Ulusal Galerisi koleksiyonunda 75.000 eser var. Salvador Dali, Pablo Picasso, John Brack, Margaret Olley, Camille Pissaro’dan eserler var. Galeride iki kez en popüler eserlerden biri seçildi, ancak sanatçısı hakkında pek bir şey bilinmiyor.

     

    Danimarka doğumlu sanatçı Albrecht Schenck, ünlü École des Beaux-Arts'ta okumak için Paris'e yerleşti. Kariyerinin çoğunu Paris'te geçirdi, genellikle insan ilişkileri ve toplum için bir metafor olarak görülen manzaraları ve hayvan konularını boyamada uzmanlaşarak geçirdi. Eserleri genelde hayatta kalmak için mücadele eden hayvanları içeriyordu.

     

    Tasvir ettiği acımasız sahneye rağmen, galerinin uluslararası sanat kıdemli küratörü Dr. Ted Gott, bize “Sanatçı Schenck hakkında çok az şey biliniyor. Becerisi, lejyonun şövalyesi olmak için bile yeterliydi, buna rağmen onun hakkında çok az şey biliyoruz. Wikipedia'ya gidersen onun üzerinde yaklaşık üç satır olduğunu göreceksin." diyor.

     


     

    Dr. Gott, Anguish’in zamanında neden başarılı olduğunu görmek açık olsa da, neden bu kadar popüler kaldığını tam olarak açıklamıyor. Gott, eserdeki duygusal acının dışında resmin dramatik ölçeğinin yarattığı sinematik bir unsur olduğunu söylüyor.

     

    Tuval üzerine yağlı boya yapılan Anguish’in yüksekliği 151 cm, genişliği 251.2 cm boyutlarındadır ve sol alt köşede "Schenck" imzalıdır.

     

    "Schäfer Mit Hund Und Seiner Schafherde in Winterlandschaft"

     


    "Dog"

     

    Kaynak 1


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.