Kaygı Döngüsünü Kırmak
Bir kitaptan ne kadar fayda sağlanırsa o kadar faydalandım bu kitaptan. Eğer bu kitabı okumasaydım hayatımda bir sürü şey eksik kalacaktı ve ben içinden çıkılmaz hallere ve neden yaptığımı bilmediğim alışkanlıklara devam edecektim. Artık bu durumların neler olduğunu biliyorum ve nasıl tepki vereceğimi öğrendim.
Kitap benim en sevdiğim konularla beynin evrimi ile başlıyor. İlkel beynimizin ne olduğunu ve arka beynimize göre kısmen yeni evrim geçirmiş ve kolay mağlup edilen prefrontal korteksimizin işlevini anlatıyor.
Beynimizin neden brokoliyi değil pastayı tercih ettiğinin cevabını öğrenmek ister misiniz? Cevap kitapta.
Kaygı, belirsizlikten doğar. Beynimizin o şeye dair bilgisi yoksa alarmlar çalmaya başlar ne zaman ki bilgi akışı sağlanır, o şey, yer ya da konu güvenli bir alana dönüşür işte o zaman kaygı kaybolur. Kaygı sadece bilinmezlikte değil duygusal yeme bozukluklarinda, sigara ve alkol bağımlılıklarında da ortaya çıkıyor. Bu alışkanlıkların kötü olduğunu bildiğimiz halde neden bırakamıyoruz? Sizde ve bende eksik olan “bilinçli farkındalığın” ne olduğunu bilmediğimizden. Kaygı döngüsüne yakalandığımız an bilinçli farkındalıkla artık ne yapacağımızı bilir merakla konuya yaklaşırız. Evet merak. Kitapta merakın olumlu yönlerinin bize nasıl iyi geleceğini anlatıyor. Merak bizi bilgilenmeye iten ve bilinçli farkındalığı “anda” yaşamamıza sebep olan en işlevsel duygu, kaygının giderilmesi içinse turbo bir yakıt haline geliyor.
Her sayfasında notlar aldım, okuduğum ilk sayfadan itibaren hayatıma kattım ve faydasını gördüm, uzun yıllarda elimin altında olacak ve sürekli faydalanacağım bir kitap oldu.
Yorum Bırakın