4 Renk İle DISC Kişilik Envanteri

4 Renk İle DISC Kişilik Envanteri
  • 3
    0
    1
    0
  • Disc Envanteri,iş hayatıma ilk adım attığımda karşıma çıkan bir kavram ve uygulamaydı.Kişisel gelişim,kendini tanıma,öz farkındalık gibi değerlere önem veren biri olarak Disc envanteri soruları ile karşılaştığımda çıkan sonuçla beraber testin doğruluğuna olan inancım arttı.Bana çıkan sonuçta baskın olarak Interaction (Etkileyici) ve Steadiness (Kararlı/İstikrarlı) kavramları çıkmıştı ve ilk iş ortamımda ya da sosyal ortamlarda kendi davranış deneyimimi göz önüne aldığımda bu sonucun şaşırtıcı olduğunu söyleyemem.Genellikle sosyal bilimlere yatkın olan kişilerde test sonucunun Etkileyici kişilik (Sarı) ve İstikrarlı kişilik (Yeşil) çıkma olasığı çok yüksektir. Teknik,analitik,mühendislik gibi alanlar için Temkinli kişilik (Mavi), daha baskın,kararlı,otoriter kişiler için de Dominant kişilik (Kırmızı) çıkma olasılığı çok yüksektir.

    DISC Kişilik Envanteri,Harvard Üniversitesi'nden Dr. William Moulton Marston tarafından araştırılıp, insan davranışındaki öngörülebilir eylemleri ve kişilik özelliklerini dört faktör ile belirleme yöntemidir. DISC modeli, insanların kendilerini daha iyi anlamak ve davranışlarını başkalarına uyarlamak için kullanabilecekleri ortak bir dil sağlar.Kurumlarda aday ve çalışanların karakteristik özelliklerinin ve temel yetkinliklerinin değerlendirmesi için kullanılan en yaygın kişilik değerlendirme aracıdır. Bilimsel bir yöntemle kişinin öne çıkardığı davranış özelliklerini, duygu ve düşüncelerini analiz eder. DISC Kişilik Envanteri ile bireylerin kendilerini daha yakından tanıyabilmelerini sağlamakta, kurumların ise aday ve çalışanlarını daha uygun işe yönlendirmesine yardımcı olmaktadır. 

    D.I.S.C. olarak adlandırılmasının nedeni ise bu envanterin çalışanlarda ortaya çıkardığı Dominance (Dominant), Interaction (Etkileyici), Steadiness (İstikrarlı), Cautiousness (Temkinli) kişilik özellikleridir.

    DISC Kişilik Envanteri D Tipi (Dominance) 

    Kırmızı kişilik rengi, “D” derecesi yüksek kişiler dışa dönük ve görev odaklıdır. Doğrudan, kararlı ve talepkar olma eğilimindedirler. Tipik olarak kendilerine güvenleri yüksektir, kendi kendilerini motive ederler ve risk almakta rahattırlar. Ayrıntılara değil, büyük resme odaklanmayı severler. Yüksek “D” ye sahip insanlar sıklıkla liderlik pozisyonlarında bulunur. D’si yüksek insanlar strese girdiğinde, sabırsız olabilir. Duyarsız olma noktasına gelebilirler. Kararları zorlayabilir veya kendi bildikleri eylemlerde bulunabilirler. İkna etmek yerine otoritelerini kullanabilirler. 

    Genel karakter özellikleri: Kararlı, özgüvenli, problem çözücü, risk kontrol gücü yüksek, ben merkezci 

    Odağı: Güç 

    Zayıf yönleri: Müdahaleci, empati yeteneği zayıf, zaman zaman agresif

    Motivasyonu: Risk almak, yeni kararlar vermek, değişim, rutini kırmak

    DISC Kişilik Envanteri I Tipi (Interaction)

    Sarı kişilik rengi, “I” tipindeki insanlar dışa dönük ve insan odaklıdır. İlham verici ve etkileyici olma eğilimindedirler. Genellikle sesli ve hareketlidirler. Başkalarını sohbete dahil etmeyi severler. Başkalarına enerji verir ve genellikle sosyal becerileri, çekicilikleri nedeniyle popüler kişilerdir. Stresli olduklarında, ayrıntıları ve görevleri gözden kaçırma eğilimine sahiptirler. İnsanlara çok fazla odaklanarak düzensizleşebilirler.Başkaları tarafından sevilmek için güçlü bir istekleri vardır.Kafasına takılan problemler çözüldüğündeyse son derece iyi bir çalışan, partner, arkadaş ve eş olduğu söylenebilir.

    Genel karakter özellikleri: Konuşkan, duygusal, güven veren, problem çözücü, barışçıl

    Odağı: İnsan 

    Zayıf yönleri: Aşırı reaksiyon göstermeye eğilimli ve duygusal

    Motivasyonu: Popülarite, kabul ve takdir görme

    DISC Kişilik Envanteri S Tipi (Steadiness) 

    Yeşil kişilik rengi, “S” seviyesi yüksek olan insanlar daha içe dönük, çekingen ve insan odaklıdır. Destekleyici, istikrarlı ve utangaç olma eğilimindedirler. Genellikle sakin, kolay iletşim kurulan insanlardır. Destek vermeyi ve işbirliği yapmayı severler. Yüksek “S”ye sahip kişiler liderlik pozisyonlarındayken uyum ve dengeyi sağlamak için çok çalışırlar. Kararlılık özelliği aşırı geliştiğinde veya strese girdiğinde, ilişkileri korumak için genellikle çatışmadan kaçınırlar. Değişimden, istikrar kaybından ve başkalarını gücendirmekten korkabilirler.

    Genel karakter özellikleri: İyi bir dinleyici, takım oyuncusu, anlayışlı, arkadaş canlısı, rutine bağlı

    Odağı: Güven

    Zayıf yönleri: Eleştirilmeye karşı hassas, değişime kapalı, adaptasyon yeteneği zayıf

    Motivasyonu: Bağlılık ve sadakat, güvenli koşullar, kesinlik

    DISC Kişilik Envanteri C Tipi (Cautiousness)

    Mavi kişilik rengi, “C” düzeyi yüksek kişiler daha içe dönük, çekingen ve görev odaklıdır. Tedbirli, hesaplayıcı, düşünceli ve dikkatli olma eğilimindedirler. Tipik olarak analitik ve detay odaklıdırlar. Kesinliğe değer verirler ve meraklıdırlar. Çoğu zaman soru sorarak eleştirel görünürler. Yüksek “C” değerine sahip liderler, herkesin kendi standartlarına uymasını ve her şeyin olması gerektiği gibi çalıştığından emin olmak isterler. Vicdanlı olduklarında veya strese girdiğinde, konuyu değiştirerek çatışmadan kaçınmak isterler. Hızlı tempoyu sevmezler ve daha yavaş bir tempoda ilerlerler. Aşırı analiz yaparak, kendilerini izole ederek ve eleştiriden korkarak sınırlanabilirler.

    Genel karakter özellikleri: Dikkatli, sistematik, araştırmacı, yüksek standartlardan hoşlanan, gerçekçi

    Odağı: Mantık

    Zayıf yönleri: Duygularını bastıran, sosyalleşme becerileri zayıf, zaman zaman sabit fikirli

    Motivasyonu: Detaylı görevler, bilgi edinme, problem çözme

     

    Özellikle büyük ölçekli kurumlar beyaz yaka işe alım süreçlerinde adaylarla görüştükten sürecin devamlılığında kişilere DISC Envanteri Uygulaması atayabilirler ve çıkan sonuca göre de görüşme süreci hakkında ön bilgiye sahip olabilirler.Doğru işe doğru aday yerleştirmek kurumların en önemli noktası olacağı için sektörel olarak da departman bazında da D-I-S-C analizi çok önemli bir yerde konumlanmaktadır.Aktif olarak Mühendislik firmasında çalışmam nedeniyle gözlemlerime ve test uygulamasına dayanarak çoğu kişi Mavi renk hatta kendimce lacivert bile diyebileceğim özelliklere sahip olduğu görülmektedir.Fakat kurumun farklı departmanları için departmana uygun renk ve kişilik oluşturulması gerekmektedir.Baskın renklerin yanında tabiiki dört farklı rengi de içerebilmekteyiz.Ama baskın dediğimiz,bizim hangi yönümüzle ön plana çıkacağımızı gösteren,kendimizi belli eden sinyaller de olacaktır.Tıpkı Disc Envanterindeki gibi.Beni heyecanlandıran keyifli bir uygulamaydı.Testi uygulamak için internet üzerinden ya da profesyonel kuruluşlar aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

     

     

    Kaynak: DISC Profile, DISC Insights, DISC Akademi 

                  https://idenfit.com/disc-kisilik-envanteri/


    Yorumlar (1)
    • Kendimizi tanimak anlamında çok güzel bir test 😇

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.