Bakış Açınızı Değiştirecek Kitaplar

Bakış Açınızı Değiştirecek Kitaplar
  • 18
    0
    0
    1
  •    Çoğunun popüler kitap olmasından dolayı bildiğinizi varsaysam da benim gibi okumayı ertelemiş olabileceğinizi de düşünerek bakış açınızı önemli ölçüde değiştireceğine inandığım kitapları listeledim. Bir çoğunu benim de yeni okuduğum ve hayli etkilendiğim farklı alanlardan bu yedi kitabı neden okumalıyım diyorsan haydi gel başlayalım. İyi okumalar.

     

    1)Hata Neredeydi – Bernard Lewis

    Nasıl oldu da yüzyıllar boyunca “barbarlığın” ve “bağnazlığın” karanlığına batan, orta çağ karanlığında kaybolan yer olarak gösterilen Hıristiyan Avrupa bir anda öne geçmişti? Zengin kültürü ve ticaret yolları üzerindeki konumuyla bilinen Müslüman dünyasının önüne geçebildi? Her şey nasıl bu kadar çabuk değişmişti? Savaş meydanlarından ekonomik pazara, kamudan özel hayata kadar Batı hangi kuvvetleriyle zafer üstüne zafer kazanmıştı?

    Doğunun 300 yıldır cevap aradığı tüm bu soruların cevabını Ortadoğu tarihçisi Bernard Lewis tatmin edici bir şekilde cevaplıyor.

     

    2)Atomik Alışkanlıklar – James Clear

    Clear, alışkanlığın oluşturan omurgayı şu dört unsura bağlıyor,

     İşaret > İstek  >Tepki  > Ödül

    Alışkanlık edinme sürecinin aynı sırayla yaşandığı sarmaldaki bu adımlardan doğan dört davranış değişikliği yasası olarak;

    GÖRÜNÜR KILIN / CAZİP KILIN / KOLAYLAŞTIRIN / TATMİN EDİCİ KILIN aksiyonlarını akıcı bir şekilde zihinde yaşatıyor.

    İyi alışkanlıklar kazanmak istiyorsanız ve kötü alışkanlıklarınızı bırakmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Bakış açınızı inanılmaz değiştirecek bir kitap. “Daha iyi sonuçlar istiyorsanız hedef belirlemeyi unutun. Onun yerine sisteminize odaklanın.”

     

    3)50 Soruda Yapay Zeka – Cem Say

    Yapay zekanın günümüz dünyasını domine ettiği bu dönemde Cem  Say, konuyla hiç bilgisi olmayan birisinin dahi anlayabileceği düzeyde ve karışık algoritmaların temeline inen bir biçimde yapay zekayı anlatıyor. Bizi yüzyıllar öncesinde Leibniz’e götüren oradan Alan Turing’in makinesine ve sonrasında yapay zekanın nasıl “GO” dünya şampiyonunu yendiğini içeren bir serüvene hazır olun.

     

    4) İyi Hissetmek - David Burns

    Dr. Burns, kitabının ve bilişsel terapinin  gücünden şöyle söz etmektedir: “Psikiyatrların genel olarak kullandıkları antidepresanlar, depresyon üzerinde bilişsel davranışçı yöntem kadar kesin ve etkili değildir.”

    Kitapta depresyon, anksiyete gibi duygusal sorunları pratik uygulamalarla duygudurumunuzun altında yatan sebepleri anlamanızı ve çözmenize yardımcı olmayı hedefliyor. Tabi ki içinde birçok teknik var ve hepsi işe yarayacak diyemeyiz bu oldukça kişisel bir durum. Ancak duygurumunuzu anlamaktan bilişsel çarpıtmaları farketmeye size kendinizle ilgili çok farklı bakış açıları kazandıracağına eminim.

     

    5) Kayıp Aydınlanma – S. Frederick Starr

    Tarih denildiğinde Eski Türk Tarihi, Avrupa Tarihi veya Antik Çağlar aklımıza gelir ve doğuyu her zaman ihmal ederiz. Bu kitap tarihin belki de en hareketli dönemlerinden birisi olan Arap Fetihlerinden Timur’a Orta Asya’nın altın çağına odaklanan inanılmaz sürükleyici bir serüven sunuyor.

    800 ile 1200 seneleri arasındaki Türki ve İrani halkların nasıl büyük medeniyetler inşa ettiği ve dünyayı nasıl etkilediği; tıptan gök bilime, teknolojiden sanata , matematikten jeolojiye  Orta Asya’nın en gelişmiş şehirlerine odaklanan İslam’ın yayılışı ve Moğol istilasının da etkilerini görebileceğiniz harika bir kitap diyebilirim. 

     

    6) Çizginin Dışındakiler – Malcom Gladwell

    “Başarılı insanlar hakkında anlatılan bir hikâye vardır; onların zeki ve hırslı oldukları söylenir. Outliers’te Malcolm Gladwell başarının gerçek hikâyesinin bundan çok farklı olduğunu ve bazı insanların neden başarılı olduğunu anlamak için, bunların çevrelerine daha dikkatli bakmamız gerektiğini iddia ediyor. Mesela aileleri, doğum yerleri ve hatta doğum tarihleri… Başarının hikâyesi başta göründüğünden daha karmaşık ve çok daha ilgi çekici…

    Yayınevinin tanıtım yazısına ilave olarak şunu ekleyebilirim. Size ezberlenmiş kalıpların aksine başarı konusundaki anlayışınızı tümden değiştirecek verilere yer veriyor. 

    Kitap başarı ve başarısızlık; yetenek, fırsat, çaba ve şans; zamanlama ve tarihsel dönem özellikleri; gelenekler ve kültürel özellikler gibi farklı temalara dokunuyor. Yazar bunların yanı sıra uygun bulduğu çözüm ve önerilere de değiniyor.

     

    **bonus:

     Freud Bu İşe Ne Derdi?

    İtiraf edeyim 5 yıl önce İzmir TÜYAP Fuarı’nda kitabın kapağı ve baskısı çok hoşuma gitmiş ve hemen almıştım. Tabi o zaman kitaplar bu kadar pahalı değildi (: Daha sonra ise içeriği o kadar hoşuma gitti ki elimden düşüremedim. 

    Peki diğer psikoloji kitaplarından farkı ne diyorsanız kitabın gündelik ve sıradan sorunlarımızı ele alması diyebilirim. Birkaç örnekle açıklayacak olursam:

    -        Kendi başıma takılmaktan hoşlanıyorum tuhaf mı?

    -        Neden utanacağım şeyler söyleyip duruyorum?

    -        Sevgilim harika biri niye onu aldatmayı düşünüyorum?

    gibi spesifik sorunlara farklı psikoterapistlerin çeşitli kuramlardan alıntılarla nasıl yaklaştığını ve çözümlediğini göreceksiniz. Kitabı okurken bir yandan da eğleneceğinize şüphem yok.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.