Soyut Sanat: Sınırların Ötesindeki Ünlü Eserler

Soyut Sanat: Sınırların Ötesindeki Ünlü Eserler
  • 9
    0
    0
    0
  •   Soyut sanat, sanatçıların gerçekliğe ait görsel referanslarla ilişkisiz, sınırlanmamış eserler yaratma arzusundan doğdu. Gerçekliğin sınırlarını aşıp hayal ve imge dünyasının yaratıcılığında özgür olmak... Soyutlama; figüratif sanata, bir özneyi veya nesneyi doğrudan betimleyen her şeye doğrudan karşı çıkar. Genellikle bu eserler anlamsal bir boyut taşır. Soyut sanat ayrıca bir spektrumdur, stilistik olarak sunulabileceği farklı biçimleri Salvador Dali'nin Sürrealist rüya benzeri eserlerinden, Piet Mondrian'ın Neoplastik eserlerine, Jackson Pollock'un enerjik Soyut Dışavurumcu resimlerinde keşfetmek mümkün. Yunan filozofu Platon'un fikirleri; güzelliğin gerçek dünyanın formlarında değil, geometride yattığı soyut sanat fikrini desteklemek için de kullanılır. Ne de olsa soyut sanat, şekilleri, renkleri, dokuları, çizgileri ve desenleri bir araya getirme ve onu farklı ve estetik bir anlam kümesine dönüştürme konusunda türünün tek örneğidir.
     
     Yirminci yüzyılın en ikonik ve ünlü soyut resimlerinin çoğu, Batı'da teknoloji, bilim ve felsefede meydana gelen temel değişiklikleri kapsayacak sanat üretmenin yeni yollarını arayan ve bulan sanatçılar tarafından yaratıldı. Bu çok yönlü sanat türü, benzersiz bir estetik ve çoğu durumda izleyicilerden derin bir duygusal tepki elde etmek için renkleri, şekilleri, formları ve mimik işaretlerini kullanır. Soyut eserlerde estetik özellikle renklerin uyum ve kullanım tekniğinde aranır. 
     
    Etkileri kübist ressamların eserlerinde bile izlense de Wassily Kandinsky, ilk soyut suluboya eseri 1910'da yarattı. Soyut resim 1910'dan beri uzun bir yol kat etti, yeni stil ve tekniklerin denenmesi, geliştirilmesi için çok yönlü bir alan olduğunu kanıtladı. Örneğin, Jackson Pollock'un yenilikçi damlatma tekniği veya Pierre Soulages'in siyah ötesi çalışmaları, sanata gerçek bir armağan olan ve ardından gelen birçok sanatçı üzerinde derin bir etkiye sahip olan soyut resim türünün farklı ama tamamlayıcı parçalarını temsil ediyor.

     Şimdi sizin için seçtiğim soyut eserleri keşfedebilirsiniz.

    • Ben Nicholson - 1936, 1936
          Dünyanın Birinci Dünya Savaşı'ndan kurtulmaya devam ettiği ve aynı anda 2. Dünya Savaşı'na girdiği zamanlarda, İngiliz ressam insan ırkında masumiyeti ve saflığı bulma umuduyla soyutlamayı bir araç olarak kullandı.

    .
    • Salvador Dali, Apparition of Face and Fruit Dish on a Beach, 1938



    • Jackson Pollock - Full Fathom Five, 1947
           Soyut dışavurumcular, bilinçaltını keşfetmek için enerjik renkler, çeşitli ortamlar ve orijinal bir teknik kullandılar. Full Fathom Five tablosu, soyut sanata yeni bir doku düzeyi getirdi ve savaş sonrası kaygıyı güçlü bir şekilde tasvir etti. 



    • Wassily Kandinsky, Composition 8, 1947


    • Pierre Soulages, Untitled, 2005
          Siyahın kralı" soyut ressam Pierre Soulages, ışığın tablonun dokusundan nasıl yansıdığını keşfetmesiyle tanınır. Yenilikçi boyama tekniği, kalın siyah boya katmanlarıyla tuvaller üzerinde göze çarpan, ritmik kesimler oluşturmak için kaşık, küçük tırmık ve lastik parçalar gibi nesneleri kullanmayı içerir. Sanatçı, mevcut sanatsal etiketlerin hiçbiriyle kategorize edilemeyen resim pratiğini tanımlamak için Outrenoir kelimesini (siyahın ötesinde anlamına gelir) bile icat etti. 2005 yılında yaptığı isimsiz tablo, sanatçının en iyi eserlerinden birini temsil ediyor.


    • Paul Klee, Twittering Machine, 1922

    • Joan Miro, La Mancha Roja, 1925
          La mancha roja (Kırmızı nokta), Soyutlama ve Sürrealizm arasında bir yerde bulunan, oyunbaz ve neredeyse çocuksu ama aynı zamanda korkutucu bir sanat eseri. Kendini hiçbir zaman gerçekten soyut bir ressam olarak görmeyen sanatçı, yorucu bir günde yalnızca kafasının içindeki görüntüyü resmettiğini söyledi. İnsanın bilinçaltı imgelerinden yola çıkan eser vizyonlarımızın tuvale girmesine kapı araladı.

                                   

    • Piet Mondrian, Tableau I, 1921
           Boya panellerini ince siyah çizgilerle ayırdı ve onun belirleyici stilini sağlamlaştıran en ünlü soyut resimlerden birini yarattı. Matematiksel hassasiyetle hizalanmış geometrik şekillerle karakterize edilen sanat eseri, soyut resammlar tarafından yapılan etkileyici, hatta vahşi sanat eserlerinden büyük ölçüde farklıdır. Tablo I adlı bu ünlü soyut sanat eseri, biçime, renge ve çizgiye atıfta bulundu ve bundan başka hiçbir şeye atıfta bulunmadı. Sadece ressamlar ve heykeltıraşlar için değil, aynı zamanda mimarlar ve moda tasarımcıları da dahil olmak üzere birçok sanatçı için ilham kaynağı oldu.  

                         

    • Wassily Kandinsky, Untitled, 1910
          Şimdiye kadar yapılmış ilk soyut resim olarak kabul edilmiştir. Renkler, Wassily Kandinsky'nin soyut sanatında özellikle önemliydi. Ünlü ressam, renkleri duyguların bir ifadesi olarak görüyordu.





    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.