Aziz Hazara: Afganistan İçin Sanatıyla Mücadele Ediyor

Aziz Hazara: Afganistan İçin Sanatıyla Mücadele Ediyor
  • 3
    0
    0
    0
  • Afganistan'ın dağlık merkezi Vardak'ta doğan ve şu anda Kabil ile Berlin arasında yaşayan Aziz Hazara, fotoğraf ve video araçlarıyla oldukça değerli bir çalışmalara imza attı. Çalışmarında ise anavatanına musallat olan askeri işgal, mezhep çatışması ve ekonomik yaptırımlar tarafından paramparça edilen ve yeniden şekillendirilen kimlikleri ve toplumsal ilişkileri ele alıyor.
    Hazara, sınırlarının ötesinde kanayan Afganistan'ın hikayesini, sıradan nesneleri ve gündelik olayları hiç bitmeyen bir çatışmada kullanılmak üzere silahlara dönüştürerek anlatıyor. Bu dönüşümleri, insanlık hakları yok sayılmış olanlar için bir anma hareketi ve şiddetin normalleşmesine karşı bir meydan okuma eylemi olarak değerlendiriyor. 
                        
                                                                                          Aziz Hazara

    Örneğin; eseri Monument (2019) (Anıt), Horasan'da İslam Devleti üyeleri tarafından düzenlenen intihar bombasıyla ölen 48 öğrencinin anısınadır. Çift ekranlı bir video olan Anıt, bombalama alanını uzaktan, bayraklar ve posterlerle işaretlenmiş olarak gösteriyor; diğer ekranda ise masumların fotoğraflarının olduğu afişleri yakınlaştırarak, “Hangi suç için öldürüldü?” yazıyor.

    Hazara, “İşgal altında yaşamak, bu tür ölümlerle sokakta, etrafta dolaşan askerlerle çok normalcesine karşılaşıyorsunuz. Bu bedenler manzaraları işgal ettiğinde ne oluyor? Benim için bu farklı bir ağırlık, kişisel olarak yaşadıklarımdan ya da insanların öldükleri bu topraklarla kişisel bir bağları olduğunu anlamaktan kaynaklanıyor.”

    Hazara'nın çalışmalarının siyasetini yorumlanın bir yolu, emperyalist dış politikanın geride bıraktıklarını eleştirmekten geçiyor. 2022 yılında Brooklyn'deki kar amacı gütmeyen son kişisel sergisinde gösterilen Takbir, Amerikan ordusunun yirmi yıllık işgalinden sonra 2021'de geri çekildiği Kabil topraklarının geceleri çekilmiş bir video günlüğü bu eleştiriyi görsel bir dille sunuyor. İzleyiciler, uzaktaki binalardan yayılan bulanık ışıklar dışında çok az şey görebilirken, zayıf sesler çocukların varlığını ve ezan yankılarını yeniden ortaya çıkartıyor.



    2021/2022 Carnegie International'da sergilenen “A gift to the American people” isimli eseri için Hazara, Afganistan'daki en büyük ABD askeri üssünün eski yeri olan Bagram Havaalanı'ndan 20 ton çöp getirdi. Kabil'den Karaçi'ye ve Körfez'den Batı'ya giden yoldayken -savaş sırasında ABD askeri teçhizatın ve ordunun Afganistan'a ulaştığı yolun aynısı- Amerika'nın bu atık döküntüleri, ABD'nin atık malzeme ithalatını yasaklayan yasalarından etkilenmemesi için zaten sanat olarak etiketlendi. 



    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.