Paris'in kalbinde yer alan Musée du Louvre, yaratıcılığın uluslarası kültürel mirası olarak çağlar boyunca uzanan bir tarihe sahip. Dünyanın en ünlü sanat müzesi olarak bilinen müze, çok çeşitli sanatçıların geniş bir şaheser koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Bununla birlikte, Louvre'un tarihsel önemi, sergilediği değerli eserlerin ev sahibi olmanın ötesine geçer. Rönesans döneminde kraliyet mülkü olarak ortaya çıkışından 18. yüzyılda halk müzesine dönüştürülmesine kadar, Louvre'un binaları, imparatorlukların yükselişine ve düşüşüne, kültürel hareketlerin değişimine tanıklık etmiştir.
Müze ilk olarak 1190 yılında bir kale olarak tasarlandı ve orijinal yapısının kalıntıları bugün hala bodrum katında görülebiliyor. 16. yüzyılda ise Louvre, kraliyet sarayı olarak hizmet vermek için kapsamlı bir tadilattan geçti. 17. yüzyılda, XIV. Louis kraliyet sarayını Versay'a taşıyana dek Fransız monarşisinin akla gelen ilk temsiliydi. Kraliyetin ayrılmasından sonra bina, sanat galerisine dönüştürüldü. Kraliyet himayesi altındaki sanatçıların ikametgahı haline geldi ve yavaş yavaş bir kültür merkezine dönüştü.
Fransız Devrimiyle, XVI. Louis'in 10 Ağustos 1792'de hapsedilmesinin ardından, Louvre'un kraliyet koleksiyonu ulusal mülk haline geldi. Bir yıl sonra, devrimci hükümet, monarşinin sonunu getirerek Louvre'daki Büyük Galeri'de Musée Central des Arts'ı açtı. İlk aşamada, 537 resim ve 184 eserden oluşan koleksiyon halka açıldı. Kraliyet himayesindeki sanatçılar, o zamanlar hala Louvre'da eserlerini sergiliyordu. Bu ilk yıllarda, Mayıs 1796'da geçici olarak kapanmasına yol açan bazı sorunlar oldu.
![](https://cdn.wannart.com/production/content/louvre-dunyanin-en-unlu-muzesi-9DVHm.jpg)
Alexandre Brun, View of the Salon Carré at the Louvre, ca. 1880, Louvre, Paris, France.
1801'de ise Napolyon, bugünkü Louvre'un temelini atarak müzeyi yeniden açtı. Askeri kampanyalar, komisyonlar ve bağışlar yoluyla, müzenin koleksiyonunu Avrupa ve Yakın Doğu'dan sanat eserlerini birleştirerek önemli ölçüde genişletti. Hatta müzenin adı geçici olarak Musée Napoléon olarak değiştirildi. Fontainebleau Antlaşması'ndan sonra, yaklaşık 5.000 sanat eseri menşei ülkelerine iade edildi ve Louvre, genişlemesini sürdürürken orijinal adını geri aldı. Yağmalanan sanatın çoğu, Napolyon'un 1815'teki yenilgisinden sonra iade edilirken, mevcut Mısır antika koleksiyonları ve diğer departmanlar, müzedeki varlıklarını Napolyon'un fetihlerine borçludur.
Salonlarını süsleyen paha biçilmez sanat eserlerinin ötesinde, müzenin kendi mimarisi de dikkate değer bir sergi olarak duruyor. 12. yüzyıldan bu yana geçen uzun tarihi boyunca, bugünkü haliyle doruğa ulaşan önemli genişlemeler ve yenilemeler geçirdi. Dikkate değer özellikler arasında, Fransız Klasisizminin örnek bir temsili olan Claude Perrault tarafından tasarlanan, doğu cephesini süsleyen Korint sütunlarla dolu olmasıdır.
![](https://cdn.wannart.com/production/content/louvre-dunyanin-en-unlu-muzesi-Hn5Wt.jpg)
Heinrich Reinhold, The Marriage of the Emperor Napoleon I to the Archduchess Marie-Louise of Austria in the Grand Gallery of the Louvre on April 1, 1810, ca. 1810-1811, Philadelphia Museum of Art, Philadelphia, PN, USA.
1980'lerde ve 1990'larda Grand Louvre, modern olanakları içeren ve sergi alanını önemli ölçüde genişleten kapsamlı bir tadilattan daha geçti. Çinli-Amerikalı mimar IM Pei tarafından tasarlanan ikonik çelik ve cam piramit, 1988 yılında saray binalarının merkezinde hizmet vermeye başladı. Başlangıçta gelenekçiler tarafından eleştirilse de bu piramit yapı, zamanla müze tasarımının ayrılmaz bir parçası haline geldi.
Louvre, çok çeşitli heykelleri, resimleri, arkeolojik eserleri ve çok daha çeşitli sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor. Koleksiyonu yedi küratöryel bölüme ayrılan müzede: Antik Mısır Eserleri; Antik Yakın Doğu Eserleri; Antik Yunan, Etrüsk ve Roma Eserleri; Heykel; Dekoratif Sanatlar; resimler; baskılar ve karakalem olarak ayrılıyor. Son yıllarda Louvre; Çin, Japonya, Hindistan ve İslam dünyasından çok çeşitli Doğu hazinelerini de alarak küresel sanat miras anlayışlarını zenginleştirdi.
![](https://cdn.wannart.com/production/content/louvre-dunyanin-en-unlu-muzesi-C6bGi.jpg)
Louis Béroud, An Elegantly Dressed Copyist at the Louvre, ca. 1898, private collection.
Ayrıca müzenin tarihi boyunca devam eden büyüleyici bir gelenek, sanat eserlerini taklit uygulamalarıdır. Louvre, ustalara saygı göstermenin, teknik becerilerini geliştirmenin ve kendilerini sanat tarihinin zenginliğine bırakmanın bir yolu olarak bu uygulamayla uğraşan sanatçıları uzun zamandır cezbetmiştir. Bu uygulama günümüzde de devam etmekte ve aynı zamanda ziyaretçi deneyimine dinamik ve etkileşimli bir unsur katmaktadır.
Dünyanın dört bir yanından klasik heykeller, ikonik tablolar ve kültürel eserler içeren geniş koleksiyonuyla Louvre, insan yaratıcılığının güzelliği ve çeşitliliği konusunda derin bir takdir uyandırıyor. Sanatın, tarihteki kalıcı başarısının bir kanıtı olarak duruyor ve çağlar boyunca insan yaratıcılığına olağanüstü bir bakış sunuyor.
*Bu içerik dailyartmagazine.com'dan alınmış, çeviri içeriktir.
Yorum Bırakın