Advertisement Tracker

Siddhartha

Siddhartha
  • 4
    0
    0
    0
  • Siddhartha

    Bilgi öğrenilir, bilgelik keşfedilir.

     

    Irmaklara hapsolmuş zaman

    Ben'i de akışına alır gider

    Hayat denen yalnızlık girdabından hemen

    Şu an.

     

    Okuduğumu hatırladığım ilk kitap Samed Behrengi'nin'KÜÇÜK KARA BALIK' adlı hikayesiydi. Daha küçük bir çocukken kendimi Kara Balık'ın yerine koyabilmiş miydim, hiç sanmıyorum. Hala koyabilir miyim, onu da bilemiyorum. Küçük bir balığın bilinmeyene duyduğu heyecanla annesini terk edip kendini ve etrafını keşfetme macerası anlatılıyor. 

    Tıpkı Siddhartha gibi aslında.

     

    Ben ilkokul çağlarında Küçük Bir Kara Balık'tım, 20'li yaşlarımda ise Siddharta.

     

    Hepimiz ya da bazılarımız büyüdüğü evi, yaşadığı toplumu, kendisini sorgular. Zaman ilerleyip yaş aldıkça bulunduğu fanusa büyük gelir, fikirleri genişledikçe kabına sığamaz. Düşündükçe düşünür. Düşünmek artık yeme-içme gibi bir eyleme dönüşür. Normalleşmenin ölçütü, bizi diğer canlılardan ayıran da aslında bu değil miydi? Düşünme. 

     

    Üniversite yıllarımda derste kaleme aldığım bir yazıyı sizinle paylaşmak istiyorum.

    İkiydi insan, hayvan

    Seçim ise Tanrı'dan

    Ya O'sun ya da Bu

    O olsan dahi bilgisizliğin ile                        

    Yine de Bu'sun hiçliğinle 

    Seçim sadece senin

    Senden sanatı çıkar hayvan

    Hayvana sanatı ekle insan.

     

    Düşünme sanatı. Kimisinde doğuştan kimisinde zamanla oluşur. Kimisinde de hiç oluşmamıştır ki onlar bulundukları çerçevede tıkılıp kalmış olanlardır. 

     

    Bir Brahman oğlu olan Siddhartha tüm sevgiye ve ona sunulanlara rağmen yüreğinde neşe barındırmıyordu.

     

    Gülmek, içindeki enerjiyi yüzeye taşır. Düşünmek sona erer. Gülerken düşünmek imkansızdır. Birbirinin tam zıddıdır ya gülersin ya da düşünürsün. -Osho

     

    Siddhartha'nın içinde bulunduğu bu durumu ne güzel açıklar nitelikte bu söz. O her şeyden vazgeçip kendi Ben'inde aslolanı bulmak için Samana olarak yola çıktı. Tıpkı annesini terk eden Küçük Kara Balık gibi.

     

    Hepimizin arayışı da doğumdan ölüme kadar süren kendini keşfetme yolculuğudur. Fakat bunu çoğumuz bir uyku halindeyken yapar. Uyanmayı başarabilen birkaç kişiden biridir SiddharthaKonfüçyus, Sokrates gibi.

     

    Siddhartha'nın BUDA oluşu da uyku halinden uyanıp bilgeliği keşfetmesi, Nirvana'ya ulaşması ile olur.

     

    Kendimizi keşfetme yolunda bizler de başkasının yolunu değil kendi yolumuzu yürümeli, kendi gerçekliğimizi keşfetmeliyiz. Bununla ilgili 20'li yaşlarımın başlangıcında yazdığım serbest bir yazım ile sizleri uğurlamak istiyorum.

    Kalabalıklar içindeyim

    Yürüyorum

    Hayatın ortasına

    Karmaşanın yatağına

    Bana değen bir çift göz        

    Nabzımı utandırıyor

    Ben'i uyandırıyor

    Bir an içinde

    Sonra tekrar ve tekrar

    Bir kuş oluyor nefesim    

    Kanatlarını çırpan

    Sürüye karışarak girdaba yuvarlanan

    Göçmen kuşlar misali

    Bir bütün aptal topluluğu 

    Nereye gittiklerinden habersiz.

     

     

    Nereye gittiğinizden habersiz olmamanız dileğiyle... Sürçü lisan ettiysek affola.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.