Geçmişten günümüze, kendi dünyalarından yola çıkarak bizlere farklı dünyaların kapılarını aralama fırsatı sunan çok kıymetli yazarların edebiyat yolculuğu nerede başlıyor? Bu sorunun cevabını merak ettim ve Türkiye'den ve Dünya'dan toplam 13 yazarın hikâyesinin peşine düştüm.
Jules Verne - Balonla Beş Hafta
O bir seyyah, O bir maceracı, O bir hayalperest. Onu Seksen Günde Devri Alem kitabıyla tanıyanlarınız çoktur. Edebiyat hayatı ise Baba mesleği olan avukatlık yerine edebiyata olan ilgisiyle, müzisyen arkadaşı Jean Louis ile birlikte tiyatro oyunları yazarak başlamıştır. Denize, seyahat etmeye, maceraya olan tutkusunu, makinelere olan ilgisini tüm eserlerinde görebileceğiniz yazar, birçok yayıncı tarafından reddedilmesinin ardından Pierre Jules Hetzel ile tanışır ve 1863 yılında ilk kitabı Balonla Beş Hafta, Hetzel tarafından yayınlanır ve büyük bir başarı elde eder.
📌kitaptan bir alıntı
"İnsanlar makine icat edeceğiz diye, sonunda onlar tarafından yok edilecekler."
Ahmet Ümit - Sokağın Zulası
Ahmet Ümit deyince akla polisiye türünde romanlar gelir kuşkusuz. Nitekim kendi yazın dünyasında da Başkomiser Nevzat karekterini oluşturarak bu türün öne çıkan isimlerinden biri olmuştur. Ama onu sadece polisiye tarzı romanlar ile sınırlandırmak yazara yapılan en büyük haksızlıklardan biri olur bence. Her kitabında farklı temalar işlemesi, kendini tekrar etmemesi, bir kitabında okuru İstanbul'un sokaklarında dolaştırırken bir kitabında mitolojinin kapısından girip, Olimpos Tanrıları'nın savaşlarını gözler önüne sermesi bu düşünceme bir kanıttır diyebiliriz. 1989 yılında yayınlanan ilk kitabı Sokağın Zulası ise yazarın ne kadar geniş bir yelpazeye sahip olduğunun bir göstergesi niteliğinde, şiir türünde yazılmış bir eseridir.
📌kitaptan bir alıntı
"kadim dost yalnızlık,
şimdi o var, geride yine o kalacak."
Stefan Zweig - Unutulmuş Düşler
Avusturya-Macaristan doğumlu yazar, birçok yazar gibi lise yıllarında şiirler kaleme almış ancak o dönemde Nazi baskısı ile karşı karşıya kalmış, hatta kitapları Naziler tarafından yakılmıştır. Alman şair Rainer Maria Rilke'den etkilenen yazar, birçok şiirleri ve eserleri tercüme etmiştir. Biyografi, oyun,roman,öykü türünde eserler oluşturan yazarın eserleri, Can Yayınları, İndigo Kitap, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları gibi birçok yayınevi tarafından Türkçe'ye çevrilmiş ve geniş kitlelere ulaşmıştır. Yazarın 1900 yılında yayınlanan ilk kitabı ise Unutulmuş Düşler'dir.
📌kitaptan bir alıntı
"Hayallerinizi koruma olanağınız oldu mu? Yoksa bazıları öldü, bazıları da elinizden uçup gitti mi?
Marcel Proust - Hazlar ve Günler
Fransız yazar Marcel Proust edebiyat dünyasına genç yaşlarında düz yazılar ve makaleler kaleme alarak atılmış, bu düz yazılar ve makaleler çeşitli dergilerde yayınlanmış. Eserleri kendinden izler taşıyan yazar, acı kelimesini, acı çekmeyi hayatında yaşadığı trajik tecrübelerle en yoğun en derin şekilde yaşamış, ruhunda hissetmiş biri. Yirmili yaşlarında yazdığı ilk kitabı Hazlar ve Günler ise 1896 yılında yayınlanmış kısa öyküler ve şiirlerden oluşan bir eser.
📌kitaptan bir alıntı
"Mutluluk, kişinin yapmak istediği şeyi yapmasında, ruhunun en derin eğilimini takip etmesinde bulunur."
Paulo Coelho - Hac
Edebiyat hayatından önce şarkı ve söz yazarlığı, tiyatro yönetmenliği ve oyunculuk yapan Brezilyalı yazarın 1986'da yayımlanan ilk kitabı Hac, kendisininde bizzat deneyimlediği, Hristiyanların Santiago Katedreli'ne varmak için geleneksel olarak düzenledikleri yürüyüşlerini, yani 'Hac'larını konu edinir. Böylelikle yazın dünyasına atılan yazarın bu ilk kitabı, 2 yıl sonra yayımlanacak olan, dünya çapında okunan Simyacı eserini oluşturmasına vesile olur.
📌kitaptan bir alıntı
"Yürekten savaş vermekten korktuğumuz için hayallerimizi öldürürürz!"
Virginia Woolf - Dışa Yolculuk
Londra'da dünyaya gelen yazarın annesi de dönemin tanınmış yazarlarından biriydi, haliyle küçük yaşlarda kitaplarla ve yazın dünyası ile tanışmış oldu Virginia Woolf. O yaşlarda da karar verdi yazar olmaya. Ayrı yaşayan annesi ve babasının acısı, kendisi küçükken vefat eden annesinin acısı, yedi yaşındayken üvey kardeşleri tarafından cinsel istismara uğraması gibi birçok ağır durumlar yaşayan yazar, depresyon ve psikolojik bunalımlar geçirdi. Bunca acıdan uzaklaşabilmenin, bu acıyı dönüştürebilmenin belki de tek yoluydu yazmak. Küçükken karar verdiği gibi yazmaya devam etti ve edebiyat dünyasında iz bırakan biri oldu. Gazetelerde yayınlanan kısa hikâyelerinin ardından, 1915 yılında ilk kitabı Dışa Yolculuk yayınlandı.
📌kitaptan bir alıntı
"Yaşamayı istemek korkaklık değildir. Korkaklığın tam karşıtıdır."
Ahmet Hamdi Tanpınar - Tevfik Fikret
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu, Edebiyat öğretmeni yazar Ahmet Hamdi uzun yıllar öğretmenlik yapmasının yanında çevirmenlik yapmış, Türk Edebiyatı profesörü olarak atanmış ve Türk edebiyatının tarihini yazmakla görevlendirilmiştir. Politika işleri ile ilgilenen yazar, Kahramanmaraş Milletvekilliği de yapmıştır. Kitabı yayınlanmadan önce çeşitli dergilerde şiirleri,hikâyeleri, denemeleri yayınlanmış ve çevirmenliğe devam etmiştir. İlk kitabı Tevfik Fikret ise 1937 yılında yayımlanmıştır.
Jack London - Kurt Kanı
Yoksulluğun içine doğan Amerikalı yazar Jack London, zorlu hayat mücadeleleri vermiş, daha küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, balıkçılık, tayfacılık gibi çeşitli işlerde çalışmak durumunda kalmış. Daha sonrasında kendi imkânlarıyla Lise'ye yazılıp eğitimine devam etmiş ve Üniversite'yi kazanmış.Birçok meslek deneyen yazar aslında para kazanmak için yazarlığı denemiş ve birçok öykü kaleme almış.Günümüzde, otobiyografik romanı Martin Eden ile büyük bir okur kitlesine ulaşan yazarın 1900 yılında yayınlanan ilk kitabı Kurt Kanı ise yazıldığı dönemde büyük bir ilgiyle karşılanmış.
John Steinbeck - Altın Kupa
California'nın Salinas kentinde dünyaya gelen, nâm-ı diğer "Salinas Vadisi' nin Yazarı", John Steinbeck'in doğup büyüdüğü, ailesi ile beraber çiftliklerinde çalıştığu bu yer -Salinas Vadisi- onun hikâyelerinin de geçtiği bir mekân olmuş. Üniversite hayatı boyunca tezgahtarlık, marangozluk, laborantlık, boyacılık gibi birçok meslekte çalışan yazar, eserlerinin çoğunda işçilik yaşamını konu edinmiş. Fareler ve İnsanlar, Gazap Üzümleri eserleriyle dünya çapında okunmuştur. Yazarın 1929 yılında yayınlana ilk kitabı Altın Kupa ise o dönemde pek bir ilgi görememiştir.
📌kitaptan bir alıntı
"İnsanın gönlünü öylesine kurutan şeyler vardır ki, acısı yaşam boyu bırakmaz peşini."
Charles Dickens - Mister Pickwik'in Serüvenleri
Jack London ve John Steinbeck gibi küçük yaşlarda fabrikalarda çalışmaya başlayan İngiliz yazar Charles Dickens, 1835'te 'Boz' takma adıyla Boz'un Karalamaları başlığında notlar yayınlamaya başladı. İki Şehrin Hikâyesi ve Oliver Twist kitaplarıyla tanıdığımız yazara, 1837 yılında yayınlanan ilk kitabı Mister Pickwik'in Serüvenleri büyük bir ün kazandırdı.
📌kitaptan bir alıntı
"Yaşasın delilik!
Ooh!
Erişilemez bir mevki bu!"
Arthur Conan Doyle - Kızıl Soruşturma
Dünyaca ünlü dedektif Sherlock Holmes'u oluşturan yazar, aslında tıp öğrenimi görmüş bir doktordur. Öğrenim gördüğü sıralarda hatta doktor olduğunda, odasında hasta beklerken kısa hikâyeler kaleme aldı. Oyunlar, tarihi kitaplar, şiirler gibi çeşitli türlerde yazan yazarın kısa hikâyeleri dergilerde yayınlandı.1887 yılında yayınlanan ilk kitabı Kzıl Soruşturma, bir efsanenin, ünlü dedektif Sherlock Holmes'un doğduğu eseri oldu.
📌kitaptan bir alıntı
" En sıradan görünen suç, her zaman için en esrarengiz suçtur..."
Alexandre Dumas - Pauline
19.yüzyılın en sevilen yazarlarından, Fransız yazar Alexandre Dumas, yazarlık kariyerine tiyatro oyunları ve makaleler kaleme alarak başladı. Yazdığı oyunlar büyük bir beğeniyle karşılanan yazar, daha sonrasında roman yazmaya karar verdi. Üçyüze yakın macera kitabı yazan yazar, Üç Silahşörler, Monte Kristo Kontu gibi eserleriyle geniş okur kitlelerine ulaşsada Türkçe'ye çevrilen eserlerinin çok az olması üzüldüğüm bir durum. İlk kitabı Pauline, ise diğer kitaplarının aksine çok bilinen ve okunan bir kitap değil. Gerçek olaylara dayanan gerilim, gizem, aşk, dram ne ararsanız bulabileceğiniz sürükleyici bir eser olan bu kitabı bir okur olarak ben çok sevdim ve okuyan herkesinde çok sevdiğini gördüm. Umarım daha çok okuyucuya ulaşır bu eser.
📌kitaptan bir alıntı
"Mantığın reddettiği bazı şeyler vardır ki akıl kabul etmek istemez: her şey gözümüzün önündedir; onlara bakarız, dokunuruz ama yine de inanmayız."
Osamu Dazai - Bannen(İhtiyarlık)
Tam adı Suji Tsuşima olan Japon yazar, takma adı Osamu Dazai ile eserler kaleme almayı tercih etmiştir. Ülkemizde bir iki yıl öncesinde eserleri çevrilmeye başlayan Osamu Dazai, Japonyada'da oldukça ilgi gören Dünya Edebiyatı'nın önemli isimlerindendir.Özellikle İnsanlığımı Yitirirken isimli eseri, Japon Edebiyatı'nın en çok okunan romanlarından olmuştur. Aile geleneği olan siyasetçiliği reddedip yazar olmaya karar veren yazar, kısa öyküleri ve 1936'da yayımlanan öykülerinin bu kitapta bir araya getirildiği ilk kitabı Bannen(İhtiyarlık) ile ün kazanmıştır. Kitaplarını genel olarak arayış içinde olan, varoluşu sorgulayan bir kimlik ile oluşturmuş, dolayısıyla bunu eserlerine de yansıtmıştır. Bahsettiğim ilk kitabının Türkçe çevirisi bulunmadığından ben birazcık içeriğin dışına çıkıp bundan üç yıl sonra yayımlanan ve Türkçe çevirisi de bulunan ikinci kitabı Öğrenci Kız'ı sizlerle paylaşmak isterim.
1939 yılında yayımlanan yazarın ikinci kitabı Öğrenci Kız, "Tokyo'nun banliyösünde yaşayan bir genç kızın on iki saatini ele alır." Yine bu eserinde de yazarın o varoluşu sorgulayan tarafını, arayış içinde olan tarafını görmek mümkün.
📌kitaptan bir alıntı
"Kitap okuma denilen şey benden koparılıp alınırsa, hiçbir hayat deneyimi olmayan ben ağlanacak halde olurdum galiba. Kitapta yazılanlara işte o kadar çok güveniyorum."
Kaynak
Can yayınları, İthaki yayınları, Alfa kitap, Ayrıntı yayınları, Yapı kredi yayınları, İletişim yayınları, Türkiye iş bankası kültür yayınları
Vikipedi, 1K kitap uygulaması
Yorum Bırakın