Studio Ghibli’de Neler Oluyor?

Studio Ghibli’de Neler Oluyor?
  • 5
    0
    0
    0
  • Usta anime sanatçısı ve yönetmeni Hayao Miyazaki'nin o efsanevi anime filmlerini oluşturduğu Studio Ghibli nasıl oluştu? Hayranlıkla izlediğimiz animeler bizlerle buluşana kadar hangi süreçlerden geçiyor? Tüm bu sorulara cevap bulmak ve Studio Ghibli'nin, anime filmlerinin hikâyelerini öğrenmek elbette ki usta sanatçı Hayao Miyazaki'yi tanımaktan geçiyor. Bizde hiç durmadan onun hayatına doğru yol alıyoruz ve asıl hikâye burada başlamış oluyor.

     

    💥Ayrıca yazının içerisinde Studio Ghibli'den çok güzel bir haber sizleri bekliyor olacak.

     

     

    Hayao Miyazaki Kimdir?

     


     

    1941 yılında Tokyo’da doğan Miyazaki dört kardeşten ikinci çocuk olarak Dünya'ya geldi. Miyazaki’nin annesi Yoshiko, kendisi altı yaşındayken spinal tüberküloza (omurga enfeksiyonu)yakalandı ve sekiz yıl boyunca yaşamını yatağa bağlı bir şekilde hastanede sürdürmek zorunda kaldı. Annesinin bu durumundan derinden etkilenen Miyazaki, onu yaşam boyu saran bu etkiyle, bazı anime filmlerinde annesini anımsatan karakterler oluşturdu. 

     
    2. Dünya Savaşı'nı yaşayan Miyazaki’nin o dönemde babasının işlettiği, savaş uçakları için parça üreten “Miyazaki Airplane” adında bir şirketleri bulunuyordu. Gökyüzüne aşık biri olan Miyazaki, aynı zamanda uçaklara da hayran bir çocuktu ve küçüklüğünden bu yana uçaklarla hayaller kurarak büyüdü.

     


    Savaş'ın içinde, annesinin de hasta olduğu, trajik olaylar yaşadığı hayatının bu döneminde mangalara ve çizgi romanlara yönelen ve bulduğu her fırsatta bir şeyler çizmeye başlayan Miyazaki, birçok zorlu hayat yollarından geçen ve kendisi gibi diğer insanların da verdiği hayat mücadelesini anlayabilen ruhuyla anime filmlerini yaparken,insanları eğlendirmeyi ilke edinmiş hatta varoluşunu da bu ilkeye dayandırmış. Büyük oğlu Goro’nun ifadesi ile Miyazaki, sadece bir film yaparken canlı hissedermiş. Bu duygularla film yapan Miyazaki,büyüyüpte Üniversite'den mezun olduktan sonra Toeı Animasyon Stüdyosu'nda animatör olarak çalışmaya başlamış. 



                        Isao Takahata  ve Hayao Miyazaki           
     
    Kendisinden önce burada çalışan,aynı zamanda Studio Ghibli’nin kurucularından, Prenses Kaguya Masalı anime filminden tanıyacağınız Isao Takahata, Miyazaki’nin eşsiz çizim yeteneğini keşfetmiş ve ikili uzun yıllar burada birlikte çalışmaya başlamış.


    Miyazaki ilk yönetmenlik deneyimini 38 yaşında, Kagliostro'nun Şatosu(The Castle of Cagliostro) filmi ile yaşadı. Yayınlanmasının ardından pek bir ilgi görmeyen film, eleştirmenler tarafından beğenilmedi ve Miyazaki birçok eleştiriye maruz kaldı. Üzerinde çalıştığı projelerini kabul etmeyen yapımcılar, Miyazaki'nin filmleriyle ilgili "Fikirlerinin tarihi geçmiş, hit film çıkmaz" söyleminde bulundular. Bu söylemler karşısında umutsuzluğa düşsede filmlerini üretmeye devam eden Miyazaki, tam da bu dönemde kendisi için dönüm noktası olacak o isimle, Japonya film sektörünün en önemli yapımcılarından Toshio Suzuki ile tanışır ve Suzuki'nin teklifiyle bir derginin manga serisi için çalışmayı kabul eder. Yapımcı Suzuki'nin bu manga serisini filme çevirmeyi teklif etmesiyle aslında manga olan Rüzgârlı Vadi (Nausicaa of the valley of the wind) isimli eseri Miyazaki'nin ilk büyük hit filmi olur.
     

                     Hayao Miyazaki ve Toshio Suzuki


    Studio Ghibli Nasıl Kuruldu?

    Toeı Animasyon'da uzun yıllar birlikte çalışan Miyazaki ve Takahata, buradan ayrıldıktan sonra bir süre daha birlikte projelerini gerçekleştirmeye devam ettiler fakat Yeşilin Kızı Anne filminin yapımı sırasında Miyazaki'nin isteğiyle ayrı ayrı çalışmaya başladılar. Bu ayrılık çok sürmeden Miyazaki, Rüzgârlı Vadi filminin yapımında Takahata'dan tekrardan yapımcı olmasını istedi. Rüzgârlı Vadi'nin yayınlanmasının ardından 15 Haziran 1985 tarihinde, Tokyo'nun Koganei kentinde,Miyazaki, Takahata ve yapımcı Suzuki Studio Ghibli'yi kurdu. 

    Studio Ghibli'de çalışmalarına devam eden Miyazaki ve Takahata'nın Komşum Totoro ve Ateşböcekleri'nin Mezarı'nı birlikte yayınlamalarının ardından Studio Ghibli sistemleşmeye başladı. Daha sonrasında ise yine Studio Ghibli'nin çatısı altında fakat ayrı ayrı filmlerini yapmaya devam ettiler. Studio Ghibli'ye ilerleyen yıllarda yapımcı Suzuki'nin teklifi üzerine, Miyazaki'nin büyük oğlu Gorō Miyazaki de katıldı ve burada Tepedeki Ev(From Up on Poppy Hill) ve Yerdeniz Öyküleri(Earthsea) filmlerinin yönetmenliğini gerçekleştirdi. 


               Studio Ghibli, Tokyo/Koganei

    Ghibli kelimesi, İtalyancada sıcak çöl rüzgârı anlamına gelmektedir ve İtalyanlar'ın 2.Dünya  Savaşı'nda Sahra Çölü'nde kullandıkları keşif uçaklarının adıdır. Stüdyoya ismini veren Miyazaki de Ghibli'nin bir uçaktan aldığı rastgele bir isim olduğunu ifade eder. 

    Studio Ghibli'de bir anime filmi oluşturulurken neler oluyor?

    Her sabah saat 11'de çalışmaya başlayan Miyazaki'nin,filmin hikâyesini belirlemesinin ve tek tek sahneleri çizmesinin ardından yapılış aşamasına geçilen film, Studio Ghibli ekibinin Miyazaki’nin çizimleri üzerinden storyboardlar oluşturması ile başlıyor. Oluşturulan bu çizimler tekrardan Miyazaki’nin elinden geçiyor. Karakterlerin yürüyüşünden saçına, el kol hareketlerinden kıyafetlerinin hareketine kadar her bir ayrıntıyı titizlikle çizen Miyazaki, filmin gerçekçiliği için her bir karakterine adeta bir ruh yerleştiriyor. 

    Tamamlanan çizimlerin renklendirilmesi ile devam eden süreçte her bir renk tonunun yanı sıra vurgular da yine Miyazaki’nin denetiminde oluşturuluyor. Her şey bu kadar sistematik ilerlemiyor tabiki. Süreç boyunca Miyazaki beğenmediği ve değiştirilmesini istediği noktaları ekibine geri bildiriyor. İşler istediği gibi gitmediğinde ise birtakım gerilimler de yaşanıyor stüdyoda. Yapımcı Suzuki ve ekibiyle beraber düzenlenen toplantılarda fikir alışverişini ihmal etmeyen Miyazaki, filmin seslendirilmesi için yapılan seçmelerde de her bir sesi değerlendirmeden geçiriyor.


                                    Studio Ghibli

     Fillm yapımında saatlerce çalışan vücutlarını  rahatlamak için Miyazaki ile beraber Jimnastik egzersizleri de yapıyor Ghibli ekibi. Gökyüzüne aşık usta sanatçı Miyazaki ile beraber bu rahatlamaya güneşin batışını izlemeyi de ekleyen ekip, yeni bir enerji ile çalışmalarına kaldıkları yerden devam ediyor.Her biri sürecin bir parçası olan olaylar, durumlar ve kişiler, büyük bir emekle oluşturulan efsanevi filmlerin, ve tabiki Studio Ghibli'nin hikâyesinin birer kahramanı. Genel olarak yapımı iki yıl süren, bazen sancılı bazen heyecanlı, bazen gergin bazen neşeli bir sürecin sonunda Studio Ghibli ekibi, Miyazaki ile beraber yıl sonu ve tamamlama partileriyle bu zorlu süreci tamamlamanın mutluluğunu yaşıyor. 
     
    Düşlerin ve Çılgınlığın Krallığı belgeseli ve Miyazaki ile 10 Yıl belgeseli ile öğrenme imkânı bulduğum bu süreci izlerken, film yapmaktan daha zor bir şey varsa o da anime filmi yapmak olduğunu anladım ve usta sanatçı Miyazaki’ye, Studio Ghibli'ye, her bir emeğe ve her bir filme büyük bir saygı ile yeniden hayran kaldım.💖

    Studio Ghibli'den Müjde

    Miyazaki’ nin en son yayınlanan filmi Rüzgâr Yükseliyor'un ardından yani tam on yıl aranın ardından o harika haber geldi ve Miyazaki’nin yeni filmi, The Boy and The Heron fragmanı ile beraber duyuruldu.
     

    8 Aralık tarihinde yayınlanması planlanan filmi büyük bir heyecanla izlemek için sabırsızlanıyorum.✨
     
     
    Sevgiler.
     

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.