“Gitme Diyen De Yok” Diyerek Ayrıldı Aramızdan Erkin Koray

“Gitme Diyen De Yok” Diyerek Ayrıldı Aramızdan Erkin Koray
  • 10
    0
    0
    2
  • Wannart’a yazı yazarken hep mutlu bir heyecanla yazılarıma başlardım, ilk defa bir yazıya başlarken çok keyifsiz bir şekilde başlıyorum.

     

    Bugün, Kanada’nın Toronto şehrinde hastaneye kaldırılan Anadolu Rock Müziğinin Efsane İsmi: Erkin Koray kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Akciğerleriyle de ilgili bi rahatsızlığı olan usta sanatçı, yaşlılığıyla birlikte gelen sağlık sorunlarıyla da mücadele ediyordu.

     

    Öğlen saatlerinde hastaneye kaldırılma haberi geldiğinde kalbim sıkışmıştı, çünkü yaşından ötürü de her an bir haber gelecek diye korkuyordum. Hastaneye kaldırıldığında kızı Damla yanındaydı. Saat akşam 21 sıralarında da ne yazık ki üzücü haber geldi.

     


     

    Erkin Koray ve müziği ile 10 yaşımda Öyle Bir Geçer Zaman Ki dizisi ile tanışmıştım. Dizinin jenerik müziği beni o kadar mest etmişti ki o yaşlarımdan itibaren Erkin Koray’a bağlanmaya başlamıştım. Bir nevi müzik zevkimi de o zamanlar az çok Koray sayesinde oluşturmaya başlamıştım, bu yüzdendir ki ben de yeri çok çok ayrıydı.

     

    Usta isim Erkin Koray, 24 Haziran 1941’de İstanbul Kadıköy’de doğdu. Dönemin ünlü müzisyenlerine eğitmenlik yapan annesi Vecihe Koray’dan küçük yaşlarından itibaren piyano eğitimi almaya başlamıştı.

     

    1959 yılında ilk grubu Erkin Koray Ve Ritimcileri'ni kuran Koray, 62 yılında çeşitli müzikli mekânlarda programlar yapmaya başlamıştı. Erkin Koray askerliğini ise 1963-65 yılları arasında Ankara'da Hava Kuvvetleri Caz Orkestrası'nda Solist ve Gitarist olarak yaptı. 

     


     

    Askerliği sonrasında Almanya'nın Hamburg şehrine giden Erkin Koray, 1966 yılında Türkiye'ye dönüşünden sonra Erkin Koray Dörtlüsü adlı grubunu kurdu. İlk önemli başarısı niteliğinde olan Kızları da Alın Askere adlı parçası bulunan 45’liği 1967 yılında çıkmıştı.

     

    Hürriyet Gazetesi tarafından yapılan "Altın Mikrofon" yarışmasına katılan Erkin Koray yarışmada 4. oldu. Yarışmada söylediği şarkılardan olan "Meçhul" ve "Çiçek Dağı" adlı eserleri bir plak şirketi tarafından piyasaya çıkarılarak 800 bin adet gibi büyük tiraj yapmıştır.

     

    Kurduğu Yeraltı Dörtlüsü adlı grubu ile Türkiye'de ilk "Underground" müzik akımının öncüsü oldu.

     

    Yenilikçi, sentezci, deneyci bir müzik çizgisi olan Erkin Koray; sıra dışı şarkı sözleri, kendine özgü vokal biçemi, uzun saçları, özgün kıyafetleri ve bunun gibi daha birçok nedenle dönemin yayın tekeli olan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu TRT tarafından dışlanmıştır. 

     


     

    Eserlerinin neredeyse tamamı yakın zamanlara kadar, TRT denetimi tarafından yayımlanmaya uygun görülmemiştir. Bu durum Türkiye'de özel yayın kuruluşlarının ortaya çıkışına kadar süregelmiş ve Koray'ın dinleyici kitlesinin sınırlı kalmasına yol açmıştır.** Tabii TRT ve RTÜK yine bildiğimiz gibi ülkenin en değerli isimlerinden birine değersizliğiyle ön plana çıkıyor. Kaldı ki Erkin Koray dünyada da bir çok yere ülkenin adını duyuran müthiş doğayen bir sanatçıdır.

     

    Arkasında çok güzel eserler bırakarak 82 yaşında ayrıldı aramızdan. Anadolu Rock müziğinin efsane ismi Erkin Koray’ı saygı ve sevgiyle anıyoruz…

     

    Erkin abimizin bizlere bıraktığı son mektubu:

     

    Canlar!

     

    Yaşlanıyoruz herhalde artık…

     

    Size bir-iki söyleyeceğim bir şey var, onu da söyleyeyim de… Nemelazım.

     

    Bu arada Kanada seyahatimle ayrı kaldığımız süre içinde, tabii ki yeni eserler yaptım. Bunların hepsini kızım Damla’ya Kanada “Weagle Records” firmasından size ulaştırması için bırakıyorum. Belki “Niye sen kendin çıkarmıyorsun?” diyeceksiniz… Vallaa, memleketin bu hukuki arızaları ben de hiç heves bırakmadı. Sizin de kazandığınız mahkeme dosyalarınızın üzerine bir çizgi çekip, çapulcuya “sen devam et” dense, sizde de aynı şey olur!

     

    Düşünebiliyor musunuz? Herif PEMBE plak kapağı yapmış. Kendi ruhunu yansıtıyor herhalde. Benim onayım yok, normal olarak. Zaten plak üzerinde onayı alınan her hangi bir şey de yok.

     

    O yüzden bu işi kızıma bırakıyorum. Onun sinirleri benimkinden daha sağlam. Daha doğrusu ben ona, bu işlerle sinirlerini bozmamasını telkin ettim.

     

    Eserlerin adlarını özellikle şimdiden söylemiyorum. Sebebi var: “A” desem, ANNEN diye plak çıkartırlar yarın; söz ve müzik: Erkin Koray diyerekten…

     

    Söyleyeceklerim bu kadar.

     

    Sizleri ne kadar sevdiğimi tarif edemem.

    Mutlu yarınlar dilerim.

     

    Erkin Koray.

     ----

    Kızı Damla Koray'ın ise babasına son sözleri şu satırlar oldu:

    Dilerim bu dünyada bulamadığın barış ve huzuru, başka bir dünyada bulursun.

    Seni ÇOK AMA ÇOOOKKKK seven kızın,

    Damla.

     

    ----

    gitmem gerek yolcuyum ben

    zaten gitme diyen de yok.

     

    bu yüzdendir acım çilem

    gidiyorum sonsuza dek.

     

    kader bıraktı beni

    kalsam fayda eder mi

    dememiş miydin sen de

    yolcu yolunda gerek...

    *erkin koray, yolcu yolunda gerek

     

    **haberler


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.