Hafta Sonu Keyifle İzleyeceğiniz 5 Psikolojik Film

Hafta Sonu Keyifle İzleyeceğiniz 5 Psikolojik Film
  • 11
    0
    0
    0
  • Haftasonunu bazılarımız evde dinlenerek geçirirken bazılarımız sevdikleriyle dışarı çıkar. Haftasonunu evde geçirenler olarak bir film, dizi izlemek istediğimizde aklımıza gelen ilk soru şu olabiliyor: "Ne izlesek?" 
    Hadi gelin şimdi sizlere güzel 5 psikolojik filmden bahsedelim.


    1) Akıl Oyunları (A Beautiful Mind)

    Başrolünde Russel Crowe'ın oynadığı 2001 yapımlı filmimiz, Nobel Ekonomi Ödülü sahibi ünlü matematikçi John Nash'in hayatını anlatıyor. Öğrencilik yıllarından itibaren üstün zekasıyla ön plana çıkan bir matematikçi olarak karşımıza çıkar karakterimiz. Fakat ilerleyen süreçlerde onu farklı bir durum bekler ve hastalığının belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Paranoid Şizofreni hastalığı bulunan başrolümüz, üstün zekasıyla ve hastalığı arasındaki ilişkinin sosyal hayatını, evliliği, akademik hayatını nasıl etkilediğini filmin her detayında güzel bir şekilde görebiliyoruz. 

    2) Parçalanmış (Split) 

    Unbreakable üçlemesinin ikinci filmi olan ve başrollerinde James McAvoy ve Anya Taylor-Joy'un oynadığı 2016 yılı yapımlı filmimiz hem psikolojiyi hem de gerilimi içinde barındırıyor. Başroldeki karakterimiz, Çoklu Kişilik Bozukluğu olarak adlandırılan psikolojik rahatsızlığa sahiptir. 24 farklı kişiliği olan Kevin, her şeyden habersiz olan üç genç kızı kaçırır ve bir yere hapseder. Kızlar hapsedildikleri yerden kaçmaya çalıştıkça Kevin'in farklı karakterleriyle de karşılaşırlar. Bazen bir çocuk bazen yetişkin bazen de çok farklı karakteriyle ortaya çıkmaktadır. Hastalığın her detayını gördüğümüz filmimiz insanı zaman zaman gerip heyecanlandırır. 

    3) Siyah Kuğu (Black Swan) 

    Başrolünde Natalie Portman'ın oynadığı 2010 yapımlı filmimiz pek çok psikolojik sorunu olan Nina'nın hayatını konu almaktadır. Ancak en belirgin olarak görülen hastalığı ise şizofrenidir.  Nina başarılı bir bale dansçısıdır. Bale okulunun Kuğu Gölü adında önemli bir gösterisi olacaktır.  Ancak oynayacak kişinin hem beyaz kuğuyu hem de siyah kuğuyu canlandırması gerekmektedir. Nina da seçilebilecek dansçılardandır. Tabi ki karşısında rakibi bulunur. Tüm bu süreçlerde aslında Nina'nın kendisiyle alakalı karanlık yönlerini keşfettiği bir süreçtir. Tabi bu sürecin büyük etkilerinden biri olan annesiyle olan bağı da yer almaktadır. Bağlanma stili, kendine olan bakış açısı filmde oldukça güzel anlatılmaktadır. 


    4) Yerdeki Yıldızlar (Taare Zameen Par) 


    Aamir Khan'ın hem yönetmenliğini yaptığı hem de başrolünde oynadığı 2007 yılı yapımlı filmimiz özel bir çocuk ve öğretmeni arasında geçmektedir. Öğretmenlerinin, ailesinin ve pek çok insanın tembel olarak nitelendirdiği çocuğun yatılı okula geçmesiyle hikayemiz başlar. Burada öğretmenin de dikkatini çeker. Aslında çocuğumuz tembel değildir. Sadece algılama noktasında problem yaşamaktadır. Disleksi dediğimiz algılama bozukluğu olarak geçmektedir. Filmdeki karakterimizde de aynı problem vardır. Sayıları, harfleri farklı algılayabilmektedir. İşte bu noktada öğretmeni onu fark eder ve hem çocuğun hem öğretmenin hem de ailenin hayatı değişmektedir. Öğretmeniyle kurduğu bağ filmin her detayında insanı derinden etkilemektedir.


    5) Temple Grandin

    Temple Grandin'in hayatını konu alan aslında biyografik bir filmdir. Başrolünde Claire Danes'in oynadığı, Altın Küre Ödülü almış 2010 yapımlı filmimiz; profesör ve hayvan bilim uzmanı Temple Grandin'i anlatmaktadır. Grandin, ailesinin ve çevresinin onu anlamadığı bir gençtir. Oysa Grandin'in farklı davranmasını bir sebebi vardır: Otizm. Filmdeki karakterimiz yaşadığı zorluklardan ve gittiği çiftlikteki hayvanları - sığırları- gözlemleyerek çıkarım yapar. Yaptığı gözlemlerle hayvanlarla ilgili herkesin ona karşı olan önyargılarına yıkacak işler başarmaktadır. Ayrıca otizm tanısı almış çocukların sakinleşmesi için Hug Box adında bir icat da yapmıştır. Filmde otizm belirtilerinin detaylarını görmek oldukça mümkün.

    İşte sizler için hazırladığımız 5 psikolojik filmimiz bu şekildeydi. Şimdiden iyi seyirler dileriz. İzlerseniz yorumlarınızı bekliyoruz :)


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.