Yaşadığımız bu Dünya da her bireyin hedefleri,beklentileri ve talepleri çeşitli alanlarda değişebilir ve kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Kişinin yaşadığı coğrafya, iş ve aile çevresi, taleplerini etkileyebilmektedir. Aynı zamanda, bazen bu değişen beklentiler ve taleplerle başa çıkmak zor olabilir.Dolayısıyla bu durum öğrenilmiş çaresizlik hissine yol açabilir.Öğrenilmiş çaresizlik,bireyin olumsuz deneyimleri sonucunda beklentilerinin ve taleplerinin karşılanamayacağına inanması, motivasyon eksikliği yaşaması ve umutsuzluk hissine kapılması ile sonuçlanabilir.Günümüz toplumumuz da bu duygu oldukça tanıdıktır.Olumsuz deneyimler,her bireyin farklı gelişim dönemlerinde karşısına çıkar. Örneğin,başarısızlıkla sonuçlanan sınavlardan sonra öğrenciler, başarıya ulaşamayacaklarına dair düşünceler içerisinde olabilirler.Bir başka neden iş hayatında sürekli başarısızlıklar yaşayan bir kişi öğrenilmiş çaresizlik duygularını deneyimleyebilir.Buna ek olarak Romantik ilişkilerde, bir ilişkinin birçok başarısız deneyimlerinin ardından bireyler öğrenilmiş çaresizlik yaşayabilirler. Sürekli olarak başarısız ilişkilerin yaşanması, gelecekteki ilişkilere olan inançlarımızı ve umutlarımızı kaybettirebilir.
Pozitif psikolojinin önde gelen isimlerinden Martin Seligman,öğrenilmiş çaresizlik üzerine yaptığı araştırmalarda bu durumu yaşayan bireylerde motivasyon kaybı,olumsuz düşünce kalıpları,özsaygı sorunları,sosyal izolasyon gibi belirtiler gözlemlemiştir.Yaşam kalitesini böyle olumsuz etkileyen bu duyguyu benimsemek yerine olumlu bir bakış açısı geliştirerek içsel güçlerimizi harekete geçirmek, tatmin edici bir yaşam sürdürmemiz konusunda bizlere yardımcı olabilir.Yaşadığımız hayal kırıklıkları,karşılanmayan beklentilerimiz aslında duygusal dayanıklılığımızın artmasına ve zorluklarla nasıl başa çıkmamız gerektiğine dair bizlere fırsatlar sunar. Elizabeth Gilbert’a göre "Öğrenilmiş çaresizlik, inancınızın sadece bir düşünceyle nasıl değiştirilebileceğini öğrenme sürecidir." Dolayısıyla ancak bir düşünce veya bakış açısı, inançların değişim sürecinde önemli bir rol oynayabilir. Bakış açımızı değiştirmeye çalıştıkça olumsuz olayları pozitif bir şekilde ele alarak değiştirmemiz de mümkün.
Hayatta, başkalarının beklentileri ve dışsal değerlendirmelerden daha önemli olan, içsel motivasyonumuz ve kendimize duyduğumuz inançtır. Kendi çabalarımız ve azmimiz, bizi başarıya taşıyacak olan en güçlü itici güçlerdir.
Seligman’nın dediği gibi “Hayat, ne kadar düştüğünüz değil, ne kadar çabalarsanız o kadar yükseldiğinizle ilgilidir."
Öyleyse,gerçek potansiyelinizi keşfettiğiniz,geçmiş inanç ve alışkanlıklarınınızı sorgulayarak kalıplarınızın dışına çıkabileceğiniz bir yaşam sürmeniz dileğiyle..
Sevgiler,
Yorum Bırakın