İstiklal’in Art Nouveau Yapıları

İstiklal’in Art Nouveau Yapıları
  • 11
    0
    0
    0


  • Art Nouveau "Yeni sanat" anlamına gelmektedir. 19. yy'ın sonuyla 20. yy'ın başlarında Avrupa'yı etkilemiş ve Osmanlı İmparatorluğu'nda da uygulanmış romantik, bireyselci, genellikle bezemeye özgü kaldığı söylenebilecek bir sanat akımıdır. 

    Osmanlı Dönemi'nde de görülen Art Nouveau akımı son dönem İstanbul konut mimarlığında geniş bir uygulama alanı bulmuştur. Öncelikle yurtdışında getirtilen eşyalarla başlanıp, 1890-1920 aralarında mimarlık alanında geniş ölçüde uygulanmıştır. Mekan sorunlarına fazla önem verilmemiş, tarzın temel ilkesi olan strüktür ve bezeme ilişkisi üzerine fazla durulmamış, bezeme görüntüsüne bağlı dış biçimlendirme ağırlıklı olmuştur. İtalyalı mimar Raimondo D'Acronco, 1894'te İstanbul'a gelmiş Art Nouveau'yu Türkiye ile tanıştırmış uygulamıştır.


    Art Nouveau akımının etkisinde kalan İstiklal Caddesi'nde devamlı önünden geçtiğimiz, ismini duyduğumuz o yapılara bu akımın özellikleriyle ilişki kurarak inceleyelim. 


    Art Nouveau mimarisinin İstanbul'daki ilk eseri Botter Apartmanı



    Osmanlı padişahı ikinci Abdulhamit'in terzisi ve modacı Jean Botter'in oturması için Rainmondo D'Aronco tarafından tasarlanan Botter Apartman'ı, Beyoğlu'nun en önemli mimari yapılarındandır. Günümüzde kullanılmıyor olsa bile çok büyük mimari öneme sahiptir.




    Yapının cephesinde bitkisel ve insan bezemelerini görmek mümkün. 


    Akımın köşe örneklerinden Ragıp Paşa Apartmanı binanın dış cephesini süsleyen zarif kıvrımlar ve bitkisel bezemeler orijinalliğini korumaktadır. Yapının her kattaki pencereleri farklıdır ve geometrik şekiller ile bezenmiştir.




    İstanbulda ilk betonarme örneklerinden olan Mısır Apartmanı'da Art Nouveau akımın örneklerindendir. 




    Akımın sade örneklerindendir. Dış cephesinin en karakteristik özelliği ise, yalın süslemelerle bezenmiş kesme taştan yapılma duvarlar ve cephe heykelleridir. Ermeni asıllı mimar Hovsep  Aznavuryan'dır. Mehmet Akif Ersoy'un burda bir daireye yerleşip ölümüne değin burda yaşadı. Türk şai Mithat Cemal Kutay bu apartmanda yaşadı ve vefat etti. Cumhuriyetimizin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk'ün dişçisi Sami Günzberg'in muayehanesi de Mısır Apartmanı'nda bulunuyordu. Diş muayeneleri için Atatürk bu binaya ziyaretlerde bulunmuştur.


    İstiklal'in karakteristik yapılarından olan Grand Pera'da bu akımdan etkilenmiştir.





    Yapının cephesinde Art Nouveau tarzda bezemeler, gotik rozetler ve yivli sütunlar mevcuttur.


























    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.