Öğretmenliği Anlatan 5 Film.

Öğretmenliği Anlatan 5 Film.
  • 2
    0
    0
    0
  • “Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir.” Diyor Mustafa Kemal Atatürk. Bizler de Atamızın bu cümlesinden çok etkilenerek çocuklarımızın yoluna ışık olan öğretmenlerimizi anlatan filmlerin beş tanesinden bahsediyor olacağız.

    1-      Ölü Ozanlar Derneği (Dead Poets Society)

    Pek çok ödüle layık görülen 1989 yapımlı filmimiz 1959 yıllarında geçen bir okuldaki öğretmeni ve öğrencileri anlatmaktadır. John Keating adındaki başrolümüzü Robin Williams canlandırmaktadır. John Keating, erkek okulu olan Welton Academy’de edebiyat öğretmeni olarak başlar. Oldukça katı ve disiplinli olan bu okulda öğrencileriyle bağ kurmasıyla hikayesi başlayan Keating’in çocuklara şiir ve edebiyatla yeni bir dünya açmasıyla hikayemiz şekillenir. Özellikle “Captain, My Captain” repliğini filmin yankı uyandıran sahnesinde bu bağın ne kadar etkileyici olduğunu görmekteyiz.

    2-      Siyah (Black)

    Türkiye uyarlamasını “Benim Dünyam” filmiyle gördüğümüz ve başrolünde Beren Saat ve Uğur Yücel’in oynadığı filmimizin aslı 2005 yılı yapımlı Hint filmidir. Filmde Michelle isimli kızın hayat hikayesi anlatılmaktadır. Michelle, doğuştan duyamayan, göremeyen ve konuşamayan bir çocuktur. Ailesinin ve Michelle’in zorlu hayatına giren öğretmeni onu eğitmek için yepyeni bir dünya açar. Tabi bu durum kolay olmayacaktır. Öğretmeninin büyük çabası sonucu bu küçük kızın hayatında büyük bir fark yaratacaktır. İzlemesi oldukça keyifli olan bu filmimizi izlemenizi tavsiye ederiz.

    3-      Özgürlük Yazarları (Freedom Writers)

    Başrolünde Hillary Swank’ın yer aldığı 2007 yapımlı Amerikan filmimiz, aslında bir gerçek hayat hikayesini anlatmaktadır. Erin Gruwell ve öğrencilerinin yazdığı Freedom Writers Diary isimli kitabı anlatmaktadır. Erin öğretmen bulunduğu okuldaki öğrencileriyle bağ kurmaya çalışır ancak bu durum pek de sanıldığı kadar kolay olmayacaktır. Bambaşka hayatlardan gelen bu çocuklar o okula sadece bulunmak için gelmektedirler. Tüm bu olumsuzluklara rağmen pes etmeyen öğretmenimiz onlarla hayat hikayelerini yazmalarında desteklemesiyle süreç başlar. Her birinin bambaşka hikayesinin yer aldığı bu hikayelerin yer aldığı filmimizi izlemenizi tavsiye ederiz.

    4-      Koro (Les Choristes)

    2004 yılı Fransız yapımlı filmimizde Clement Mathiue, disiplinli yatılı bir okulda öğretmendir. Özellikle okul müdürünün disiplin anlayışının yanlış olduğunuzu düşünen Mathiue, çocuklarla arasında bağ kurmak istemektedir. Bunu da en iyi nasıl yapacağını düşündüğünde karşısına müzik çıkmaktadır. Çocuklarla birlikte bir koro oluşturan Mathiue onların hayatına dokunarak her birinin farklı pencerelerden bakmasına yardımcı olmaya başlamaktadır.

    5-      Hababam Sınıfı

    Söz konusu öğretmenlik olduğunda Türk sinemasında akla gelen en önemli filmlerden biridir Hababam Sınıfı. Özellikle Mahmut Hoca’nın öğretmenliği ve Hababamla arasındaki bağ düşünülünce hem güldürüp hem de bağ kurduğumuz önemli filmlerimizdendir. Rıfat Ilgaz’ın aynı isimli romanından uyarlanan filmimizin çıkış tarihi 1975’tir. Filmin yönetmen koltuğunda ise Ertem Eğilmez oturmaktadır. Film Üsküdar’da bulunun Adile Sultan Kasrında çekilmiştir. Adile Sultan Kasrında, günümüzde filmin önemli oyuncularının balmumu heykelleri de bulunmaktadır. Filmimiz, Özel Çamlıca lisesi öğrencileri ve okulun müdür yardımcının arasında geçen olayları konu almaktadır.

    Filmimizin devam filmleri ise şu şekildedir: Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Hababam Sınıfı Tatilde, Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor, Hababam Sınıfı Güle Güle.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.