"Mustafa Avşaroğlu - In The Darkest Night I Will Be on My Own" eşliğinde okuyabilirsiniz.
...
Türk edebiyatının zarif prensi Cahit Zarifoğlu hakkında daha önce bir yazı kaleme almıştık. Şimdi ise şiirlerinden örnek olarak bir tanesinin bize hissettirdiklerini kelimelere dökmek istiyoruz. Bunun için "Sultan"ı seçtik. Şiiri bilim adamı gibi inceleyip yorumlamak yerine gönül adamı gibi davranarak şiirin bize yaptığı çağrışımlardan hareket edeceğiz. Klasik yorumlamalardan uzak kalarak sadece okuyan bir kişiye şiirin neler hissettirdiklerini önceleyeceğiz.
...
1.
"Seçkin bir kimse değilim,
İsmimin baş harfleri acz tutuyor,
Bağışlamanı dilerim."
Cahit Zarifoğlu kendisini "kul" olarak konumlandırmakta bunun dışında bir tanımla tanımlanmayı kabul etmemektedir. Kul dışında herhangi bir tanım seçkinlik getirir. Kul ise aczinin bilincinde olan demektir. Aciz olan hatadan kurtulamaz ama kul olduğu için pişman olur, tevbesini de yerine getirir.
2.
"Sana zorsa bırak yanayım,
Kolaysa esirgeme,"
Kul eğer kulluğunun bilincindeyse affetmek Yaratıcısına zor olmasa gerek. Ama yine de af kendiliğinden olmaz, acizin çabası gerekir. Yaratıcı için çaba yoktur çünkü o yorulmaz, dinlenmez. Bilinçli kul gerekirse yanmayı göze almıştır ama onun için önemli olan kendi tevbesinden çok yaratıcısının onun hakkında ne düşündüğüdür.
3.
"Hayat bir boş rüyaymış,
Geçen ibadetler özürlü,
Eski günahlar dipdiri,
Seçkin bir kimse değilim,
İsmimin baş harflerinde kimliğim,
Bağışlanmamı dilerim."
Hayat yaşanmıştır ama anılarda kalmıştır. Anıları da artık beden değil, ruh yaşar. Rüyayı da gören ruhtur. Yaşamaya yine de kâbus denemez hayat bir rüyadır ama geçmiştir, geçici olan (fâni) ise kul için boştur. Ne kadar ibadet etse de kişi günahları aklından çıkmaz. İbadeti aklına gelmez, günahını düşünmekten. Çünkü güzellikler onu yaratana aittir; onu kimse düşünmez, iyiliği yapar, geçer ama hataları insanın kendisine aittir bu yüzden hatalar insanın aklından çıkmaz.
4.
"Sana zorsa yanmaya razıyım,
Kolaysa affı esirgeme,
Hayat boş geçti,
Geri kalan korkulu,
Her adımım dolu olsa,
İşe yaramaz katında,
Biliyorum,
Bağışlanmamı diliyorum."
Cahit Zarifoğlu gibi ömrünü ibadetle geçirmiş bir insanın bile hayatının boş geçtiğini söylemesi ilginç bir durum arz etmektedir. Demek ki her insanın özü başkadır ve onu bulana kadarki geçen zaman boşa geçmiş olmaktadır. Özünü bulan bilincini kendi gözüyle gördüğü için ürperir. Bilinç tedirginliği beraberinde getirir.
Bu dizelerden anlıyoruz ki insanın affına sebep olan kendi yaptığı işleri değil; Allah'ın, Sultan'ın, affetmesidir.
Önemli olan kalptir, davranış değil. Yolun doğrusunu sadece aşk gösterir ya da bütün yollar aşka çıkar. Sultan'ı bulduran da aşktır; aczin de farkına aşk vardırır, kulluğun da.
İnsan kendisini ancak aşkıyla affetirebilir.
...
Fotoğraflar
https://www.indyturk.com/node/39411
https://www.haberler.com/soguk-haber/cahit-zarifoglu-kimdir-nereli-kac-yasinda-14654778-haberi/
https://www.oceanproperty.co.th/en/News/?q=cahit-zarifo%C4%9Flu-ee-5N5vkdtk
https://tr-tr.facebook.com/A.Cahit.Zarifoglu/photos/a.496284977455/10150347994842456/?type=3
https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fcdn.gazetedamga.com.tr%2Fnews%2F6108.jpg&tbnid=xbTIGXZ_EfhrKM&vet=1&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.gazetedamga.com.tr%2Fyasam%2Fcahit-zarifoglu-kimdir-eserleri-sozleri-ve-hayati-h6270.html&docid=b0ZNSdvBlJ1sUM&w=625&h=440&itg=1&source=sh%2Fx%2Fim%2Fm4%2F2&kgs=6eda6c44a15edec3&shem=abme%2Ctrie
https://www.malumatfurus.org/burasi-dunya-ne-cok-kiymetlendirdik/
https://www.yenisafak.com/amphtml/hayat/cahit-zarifoglu-kimdir-30153
...
Yorum Bırakın