Advertisement
Advertisement

Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk'ten Alıntılar

Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk'ten Alıntılar
  • 1
    0
    0
    0
  • Eşliğinde dinlenebilecek şarkı:

    <iframe style="border-radius:12px" src="https://open.spotify.com/embed/track/0jvZ5h68GsGwH38SLRajzu?utm_source=generator" width="100%" height="152" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture" loading="lazy"></iframe>

     

    Bölüm 1

    1.

    "Dilediğimizi yapmakta serbest olmamız hürriyet bahsinde birinci derecede rol oynamıyor. Esas mesele dilediğimizi dilemekte serbest olup olmadığımızdır."

    2.

    "Her büyük aydınlık yaratıcı ruhta bazı fanilikleri yakarak beslenir. Istırap işte bu yanmanın getirdiği acıların genel adıdır."

    3.

    "İnsana yaraşır gamlara kucak açmak yerine ot ve et uğruna kederlenmek insanı mahveden bir rezilliktir."

    4.

    "Paylaşım konusunda kozmik ilke insanın düşündüğünün tam tersidir ve şudur:

    'Eğer paylaşmıyorsanız arttıkça daha mutsuz olursunuz."

    5.

    "İnsan budur işte. En soylu duygularını elinden alanlarla savaşmak yerine o duyguları kendisine iade etmek isteyenlerle boğuşur çoğu kez hem de hiç farkında olmadan."

    6.

    "Allah bizi anlamak için kelimelere ihtiyaç duymaz."

    7.

    "Tanrısal kitabın bile yoruma açık olduğu bir dinde birtakım insanların yazdıklarını dokunulmaz, eleştirilmez kılmaktan daha büyük bir çürüme gösterilemez."

    8.

    "Açlık ve mesken problemini çözmüş olmak, Yaratıcı'nın idealindeki insan olmak için yeterli değildir. Başka bir deyişle bizim hareket noktamız et ve ekmeğin üstünde ve ötesindeki değerlere bağlıdır."

    9.

    "Tüm kahırların içinden sıyrılmak için sığınacağımız son gücün de kahır aracı hâline getirilmesi ümidin bitişi demektir."

    10.

    "Aldatış ve aldanışları etkisiz kılmanın temel dayanağı olan Tanrı; tam tersi bir işlevle hayata sokulur, tam tersi bir amacın aracı yapılırsa din de kendisinden beklenenin tam tersini üretmeye başlar. Sevgi yerine kin, şefkât yerine öfke, merhamet yerine zulüm, paylaşım yerine sömürü, özgür irade yerine despotizm ve hegemonya..."

    11.

    "Susamış kitlelere dindarlaştırmak adı altında sürekli deniz suyu içirilmiştir."

    12.

    "İnsanın hizaya gelmesinde en büyük rolü ona karşı yapılan isyan oynamaktadır. Çünkü insan tabiatı gereği azgın ve zalimdir."

    13.

    "Yaratıcı irade, hükmünü aklın ve kıyasın üstünde ve ötesinde yürütür. Madde-akıl hesabı ve kıyas, Firavun'a İsrailoğulları'nın tüm erkek çocuklarını öldürmekle kendisine düşman olacak çocuktan kurtulacağını söyler. Ama yaratıcı irade bu hesapları saf dışı bırakan öyle müthiş bir oyun sergiler ki, kılı kırk yaran Firavun'a düşmanı olacak çocuğu kendi sarayında bizzat kendi eliyle besletir, büyüttürür."

    14.

    "Dünya bugün olduğundan çok daha kötü olabilirdi. Soru hep dünyada neden kötülüğün var olduğu şeklinde sorulmuştur ama soruyu dünyada bunca iyiliğin neden var olduğu şeklinde de sorabiliriz, sormalıyız. Böyle baktığımızda, dünyada kötülüğün var olması Tanrı'nın güçsüzlüğüne kanıt olmak yerine, dünyada bunca iyiliğin var olması Tanrı'nın büyük lütuf ve keremine kanıt olur."

    15.

    "Yaratıcı ruhun insandan bir şey beklemesinin önlenmesi gerçeğin taviz konusu yapılmasına giden yolları tıkar. Kitleden bir şey bekleyen, hesabını kitlenin beklentilerini örselememe esasına göre ayarlar. Böyle olunca da yeni ve ölümsüz adına bir şeyler getirmesi güçleşir. Çünkü kitle geleneğin kabullerine teslim olmanın rahatlığından uzaklaşmayı istemez. Yaratıcı ruh kitleyi yukarı çektikçe kitle rahatsız olur, uykusu kaçar. Ve bu kitle uyku kaçıran aydınlatıcının, kendisini daha iyiye götürmek sevdasında olduğunu düşünmeye fırsat bulamadan belasını bulur."

    ...

    Bölüm 2

    "Time Dergisi'nin gerçekleştirdiği '20. Yüzyılın En Önemli Kişileri' (The Most Important People of 20th Century) anketinin 'En Önemli Bilim Adamları ve Islahatçılar' (Scientists and Healers) listesinde, dünya kamuoyunca belirlenmiş yüz büyük ismin ilk onu arasında yer alan Yaşar Nuri Öztürk, hukuk ve ilahiyat fakültelerini bitirdikten sonra bir süre avukatlık yaptı. 1976'da asistan olarak Üniversiteye girdi. İslam felsefesi alanındaki doktorasını 1980'de bitirdi. 1986'da doçent, 1993'te profesör oldu. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi'nde kurulan ilahiyat fakültesine dekan olarak atandı.

    Türk üniversitelerinde öğretim üyesi ve dekan olarak 26 yıl görev yaptı. ABD-New York'ta (The Theological Seminary of Barrytown) bir süre misafir profesör olarak 'İslam Düşüncesi' dersleri okuttu.

    Türkiye, ABD, Rusya, Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Balkanlar'da İslam düşüncesi, insan ve insan hakları konularında birçok konferans verdi. 'Kur'an'ın yorum katılmamış ilk Türkçe çevirisi'ni yapan bilim adamı' olarak da anılır. 

    1993-2013 yılları arasında üç yüzü aşkın baskı yapan bu çeviri, 'Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok baskı yapan kitabı' sayılmaktadır.

    Türkçe, Almanca, İngilizce ve Farsça basılan eserlerinin sayısı elliyi aşkındır. Öztürk'ün düşünce dünyası, değişik üniversitelerde yapılan Türkçe, Almanca, İngilizce, Fransızca tezlerle incelendi.

    Türkçe, İngilizce ve Almanca basılan eserlerinin sayısı 30'u aşkındır."

    ...

    Kaynakça

    -Dincilik, Şeytancılık, Allah ile Aldatmak; Yaşar Nuri Öztürk.

    ...

    Fotoğraflar 

    -https://m.youtube.com/post/UgkxGxAzhmNwBgl3r3eSZpfNq-iGqe8J4t2p

    -https://www.biyografya.com/biyografi/6566

    -https://www.yenibakis.com.tr/yasar-nuri-ozturk-kimdir-yasar-nuri-ozturk-neden-oldu

    -https://www.aa.com.tr/tr/pg/foto-galeri/yasar-nuri-ozturk-vefat-etti

    -https://m.sabah.com.tr/galeri/yasam/yasar-nuri-ozturk-kimdir/19

    -https://www.hurriyet.com.tr/galeri-yasar-nuri-ozturk-vefat-etti-40120933/19

    -https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Dosya:Grave_of_Ya%C5%9Far_Nuri_%C3%96zt%C3%BCrk.jpg


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.