Suyun İnsan Yaşamına Etkisi

Suyun İnsan Yaşamına Etkisi
  • 1
    0
    0
    0
  • Su sağlık için hayati önem taşıyor. Su içerdiği Sodyum, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum ve Fosfat gibi önemli olan mineralleri içeriyor. Su, insan hayatı için oksijenden sonra en önemli ikinci ihtiyaç olarak gösteriliyor. Çünkü kanın %83’ü, kemiklerin %22’si, beynin ve kasların %75’i sudan oluşuyor. Ter, tükürük, idrar gibi vücut sıvılarının üretimi, atıkların atılması, suda eriyen besinlerin emilimi, eklemlerin ve gözün kayganlaşması, vücut ısının düzenlenmesi su ile mümkün oluyor. 

    Susuz kalmak hastalıklara neden oluyor
    Dünyanın %70’i sudur ve yeryüzündeki su kaynaklarının yaklaşık%0.3′ü kullanılabilir ve içilebilir özelliktedir. Suyun pH değerinin 7,5 – 8,5 arası yani alkali olması idealdir. İçilen suların etiketleri okunmalı, pH değerinin bu aralıklarda olduğu sular tercih edilmelidir.

    Sıcak havalarda ve egzersiz sırasında daha fazla su tüketilmelidir. Eğer yeteri kadar su tüketilemezse susuzluk ortaya çıkar. Susuzluğun hafif belirtileri; baş ağrısı, yorgunluk ve kabızlıktır. Uzun süren durumlarda ciddi hastalıklara da neden olabilir.

    Suyun devamlığının sağlanması için bilinçli tüketilmelidir
    Su kaynaklarının devamlılığı ve temiz bir gelecek için herkesin doğal imkanları kullanırken dikkatli olması gerekmektedir. Su tüketirken bilinçli olunmalıdır. Örneğin; sebze ve meyveler elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkanırsa yılda ortalama 18 ton su tasarrufu sağlanabilmektedir. Dişleri fırçalarken, yüz yıkarken suyu akar vaziyette bırakmamak günde 6 litreye kadar sudan tasarruf edilmesini sağlar.

    Yeterli miktarda su içmek bunları sağlıyor
    1 -Ağız kokusunu önler.

    2-Kan hacmini artırır, hücreler için gerekli oksijen ve besini hızlı bir şekilde taşır ve kalbin daha sağlıklı olmasını sağlar.

    3-Kırık, kepek, dökülme gibi saç problemlerine engel olur.

    4-Kabızlık ve bağırsak tembelliği gibi sindirim problemlerinin giderilmesini sağlar.

    5-Egzersiz yaparken gerçekleşen kasılma ve krampları önlemede yardımcı olur.

    6-Susuz kalmaya bağlı olarak gelişen unutkanlık, dikkat dağınıklığı gibi beyin fonksiyonlarını düzenler.

    7-Su stresle savaşmada öncüdür.

    8-Emziren anneler için süt yapıcı en önemli kaynaktır.

    9-Reflüye iyi gelir.

    10-Grip gibi bulaşıcı hastalıklarla savaşırken, vücut direncine katkıda bulunur.

    11-Cilt sağlığının korunmasında önemli etkileri vardır. Yeterli miktarda su içen kişilerin cildi nemlenir, parlar, sağlıklı ve genç bir görünüme kavuşur.

    12-Vücut ısısını dengeler.

    13-Vücuttan ödemin atılmasını sağlar.

    14-Yeterli miktarda su içen kişilerde metabolizmayı çalıştırır ve hızlandırır.

    15-Su içmek, böbrek rahatsızlıklarından korur 

    16-Fiziksel Performansı Arttırmaya Yardımcı Olur

    -Diüretiklerden kaçının: Diüretikler, dehidrasyona yol açabilecek idrar üretimini artıran maddelerdir. Kafein ve alkol iki yaygın diüretiktir, bu nedenle bu maddelerin alımını sınırlayın.

    -Dehidrasyon belirtilerine dikkat edin: Dehidrasyon belirtileri arasında susuzluk, koyu renkli idrar, ağız ve cilt kuruluğu, yorgunluk ve baş dönmesi bulunur. Bu semptomlardan herhangi biriyle karşılaştığınızda sıvı tüketmelisiniz.

    Susuzlukta idrar neden koyulaşır?
     

    Karaciğer ve böbrekler toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Yeterince su içilmezse toksinler vücuttan atılamaz, idrar miktarı azalıp rengi koyulaşır. Minerallerin birikimi ile böbrek taşı oluşumu, toksinlerin karaciğerde birikimi ile de hepatitler ve karaciğer hasarı meydana gelir. Bu nedenle her gün yeterli miktarda su içmek hayati önem taşır.

    Günde ne kadar su kaybederiz?
     

    Her gün vücuttan idrarla ortalama 1500 ml, ciltten terleme ve buharlaşma yoluyla 400 ml, dışkı ile 200 ml, solunum havasını nemlendirmek için solunum yoluyla ortalama 300 ml su harcanır. Toplamda her gün ortalama 2500 ml su kaybedilir. Yaz aylarında bu miktar yaklaşık 500 ml daha fazladır. Yiyeceklerden aldığımız su ise bu ihtiyacın sadece yüzde 20-30’unu karşılamaya yeter. Sağlıklı bir hayat için mutlaka günde 2-3 litre su içmeliyiz.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.