Advertisement
Advertisement

Clair Obscur: Expedition 33 İnceleme

Clair Obscur: Expedition 33 İnceleme
  • 0
    0
    0
    0
  • Çıktığı günden itibaren büyük ses getiren, Metacritic de en yüksek puanlı oyunlar arasına giren ve Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından "Fransa'nın vizyonunun yansıması" sözleriyle tebrik edilen Clair Obscur: Expedition 33 gerçekten de senenin en iyi oyunlarından birisi, ben hala GOTY konusunda Kingdom Come: Deliverance II'nin bir adım önde olduğunu düşünsem bile, Sandfall Interactive tarafından geliştirilen oyun vizyoner Guillaume Broche'un Ubisoft'daki işinden sıkılıp istifa etmesi ve hayranı olduğu Final Fantasy tarzında bir oyun yapmak istemesiyle bizlerle buluşuyor. Yaklaşık 30 kişi tarafından yapılan oyun, AAA oyun geliştiren birçok şirkete ders niteliğinde bir iş. 

     

    KONU

    Oyuna Lumiére isimli, Fransız estetiği taşıyan bir kasabada Gommage denen bir günün kutlanma hazırlıklarıyla başlıyoruz. Burada ana karakterimiz Gustave'ı ve diğer karakterleri tanıyoruz. Gommage'ın kutlanmasının sebebi ise Clair Obscur: Expedition 33 evreninde Paintress denen bir varlık var ve o her sene oturduğu yerden kalkarak bir sayı yazıyor. Her seferinde bu sayı daha da küçülüyor ve her yeni sayı yazıldığında, bir önceki sayıyla eşit yaştaki insanlar dünyadan siliniyorlar, oyunun ismindeki 33'de buradan geliyor. İnsanlar bunu kabullenmiş olsalar bile Paintress'ı durdurmanın yollarını arıyorlar ve bunun için de Expedition adındaki keşif ekipleri her yıl Lumiére’den ayrılarak onu alt etmek için bir maceraya atılıyor. Bu macera giderek açılıyor ve finale kadar hem kurgu hem anlatım olarak çekiciliğini koruyor. Evren sizi ilk dakikadan içine çekiyor ve oynamak için ekstra bir merak duygusu oluşturuyor.

    OYNANIŞ

    Clair Obscur: Expedition 33, ilham aldığı Final Fantasy gibi sıra tabanlı bir dövüş sistemini çok yaratıcı bir hareketle gerçek zamanlı aksiyon sistemiyle sosluyor ve bence türü ileriye taşıyan bir adım atıyor. Karakteriniz seçtiğin becerileri kullanırken zamanlamalı tuşlara (QTE) basmanız gerekiyor. Bunlara zamanında basarsanız ekstra hasar verebiliyorsunuz ya da kaçırırsanız karakteriniz o yeteneği yapamayabiliyor. Ayrıca Clair Obscur: Expedition 33 saldırı yerken dodge ve parry kullanmanızı istiyor eğer bunları doğru bir şekilde kullanmayı öğrenemezseniz birçok boss'dan tek yemeniz garanti. Oyunda, perfect dodge ve perfect parry yapmanın da çok büyük artıları var. Perfect parry yaparsanız karakteriniz karşı saldırıya geçiyor ve cidden büyük bir hasar verebiliyorsunuz, perfect dodge ise size ekstradan "AP" kazandırıyor. AP'yi karakterinizin manası gibi düşünebilirsiniz. Clair Obscur: Expedition 33, sıra tabanlı bir oyunda size Sekiro deneyimi yaşatmayı başarıyor parry ve dodge sistemiyle; boss'un hareketlerini ezberlemeniz, ne zaman dodge ne zaman parry yapacağınızı öğrenmeniz gerekiyor yoksa boss'u geçmek imkansıza yakın. İlk denememde geçtiğim çok az boss hatırlıyorum özellikle ACT III bossları insanı terletiyor. Oyundan ufak bir şikayetim var bu konuda bence dodge ve parry sistemi her zaman tam zamanında tepki vermiyor. Bu sorunun sebebi benim oyunu klavyede oynamam da olabilir çünkü oyun daha açılırken kontrolcü ile en iyi deneyimi yaşayacağınızı söylüyor.

    GRAFİKLER VE MÜZİKLER

    Geliştirilmeye Unreal Engine 4 ile başlayan sonradan Unreal Engine 5'e geçen Clair Obscur: Expedition 33 bunu mükemmel bir sanat tasarımıyla da birleştirince kısıtlı bütçesi ve geliştirme ekibiyle gayet tatmin edici bir iş çıkarıyor. Işıklandırma, dünya tasarımı bu sayede birçok kusuru kapatsa da koridor tasarımına sahip haritaların kusurunu kapatmaya yetmiyor. Eski Final Fantasy oyunları gibi birçok ayrı dünyadan oluşan Clair Obscur: Expedition 33, keşif konusunda sınıfta kalıyor. Hem dünyaların içinde haritanın olmaması hem de ortamların birbirine benzemesi yüzünden bazı zamanlar kaybolabiliyorsunuz. Ufak bir tüyo, lambaları takip ederseniz genellikle sizi ana göreve götürüyor. 

    Müzikler ise sektörün en iyilerinden biri, uzun süre unutamayacağınız parçalardan oluşuyor. Birçok şarkı şimdiden dinleme listelerimi süslüyor. Müzikler daha ana menüde sizi etkisi altına alıyor ve oyun boyunca sizi büyülemeye devam ediyor. Özellikle Lumiére isimli şarkıyı dinlemenizi şiddetle tavsiye ederim, benim şahsi favorim o. 

    KAPANIŞ

    Clair Obscur: Expedition 33; hikayesiyle, müzikleriyle, Fransız estetiği ve oynanışıyla kesinlikle yılın en iyi oyunlarından biri ve uzun süreler unutulmayacak bir oyun. Performans konusunda ise ben herhangi bir optimizasyon problemiyle karşılaşmadım. Oyun, ilk günden Gamepass'e geldi ve denemek istiyorsanız kesinlikle kaçırılmayacak bir fırsat. 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.