Stanley Kubrick ve Filmleri Hakkında 10 İnanılmaz Detay

Stanley Kubrick ve Filmleri Hakkında 10 İnanılmaz Detay
  • 1
    0
    1
    0
  • Stanley Kubrick, 1928 New York doğumlu yönetmen ve fotoğrafçı. Kusursuz film anlayışı ve teknik detaylara verdiği önemle tanıdık kendisini. Çocukluk yıllarında zeki olmasına karşın akademik hayatında başarılı olamadı ve 12 yaşına bastığında babası Jack Kubrick tarafından, Pasedena, Kaliforniya‘da yaşayan dayısının yanına gönderildi. Döndüğü zaman ailesi bir hobi kazanması amacıyla onu satranca yönlendirdi.   Lise yıllarındayken babasının kendisine doğum günü hediyesi olarak Graflex kamera almasıyla başlayan kariyerine 16 yaşındayken girdiği LOOK! dergisinde fotoğrafçılık yaparak devam etti ve 1951 yılında çektiği Day of the Fight adlı kısa belgeseliyle sinemaya adımını attı.

    İşte Stanley Kubrick ve Filmleri Hakkında 10 İnanılmaz Detay

    1- Uçak Korkusu
    Kubrick uçmaktan çok korkardı hatta stresini azaltmak için uzun süreler boyunca hava trafik kontrol radyolarını dinlerdi. Kariyerini bile uçakla bir yerlere gidip gelmek zorunda kalmayacak düzeyde tutmaya çabaladı. Filmlerinin çoğu sonradan yaşamaya başladığı yer olan Birleşik Krallık’ta çekildi. Bu ülkede bulduğu finansal ve tekniksel rahatlık onu yeni arayışlara yöneltti. Deneysel olarak birkaç proje üretti.
    2- Büyük Bir Hayvansever Oluşu
    Kubrick hayvanları çok severdi, o kadar severdi ki bir zamanlar 16 kedi beslemiş; öldüğünde ise 9 köpeği, 8 kedisi ve 4 eşeği vardı.
    3- Filmleri Hakkındaki Tutumu
    Kubrick, film çekimleri sırasında sete gelen basın görevlilerine film hakkında hiçbir şekilde bilgi vermez ve filmleri hakkında konuşmazdı. Filmleri tamamlandıktan sonra da onları asla izlemezdi. En sevdiği filmin Eyes Wide Shut olduğu ve ilk filmlerinden olan Fear and Desire’dan nefret ettiği söyleniyordu.
     4- Film Çekim Süreleri
    The Shining (1980) filmini çekmesi 5 sene, Full Metal Jacket (1987) filmini çekmesi 7 sene, Eyes Wide Shut (1999) filmini çekmesi ise 12 sene sürdü. 5- "The Shining" ve Stephen King Polemiği Korku filmlerinin popüler olmasıyla Stephen King’in ünlü romanı “The Shining” (1980)’i sinemaya uyarladı. Filmin setindeki sert davranışları birçok oyuncunun ve çalışanın sıkıntılı anlar yaşamasına neden oldu. Stephen King bu uyarlamayı beğenmediğini belirtti. Ancak kullandığı ayna tekniği ile korku sinemasına değişik bir boyut katarak filmin bir kült olmasını sağladı.
    6- "Blade Runner" ve "The Shining" Filminin Buluşumu
    Blade Runner filminin final sahnesi The Shining filmi için çekilmiş fakat kullanılmamış görüntülerden oluşuyor. Ridley Scott final sahnesi hakkında şunları söylemiştir: "Blade Runner filmini bitirdim fakat sonu resmen bir felaketti. Yatırımcılar ve yapımcılar filmi bu şekilde bitirmemem üzerinde bana çok baskı yapıyorlardı ve gerçekten zor zamanlar yaşadım. Baskıların devam etmesi üzerine Kubrick ile bir kaç kez görüştüm ve filmin sonu için The Shining filmi için çekilen helikopter görüntülerinden alıp alamayacağımı sordum." 
    7- Klasik Müzik Sevgisi
    Kubrick’in her zaman klasik müzik için duyduğu haz ve sevgi filmlerinde yer etmiştir. A Clockwork Orange denildiği anda akla Ludwig van Beethoven’ın gelmesi Kubrick’in sineması içerisinde yer alan klasik müzik tutkusunu bizlere gösterir ve bu durum  Eyes Wide Shut için de geçerlidir. Dr. William Harford’un piyanist arkadaşı aracılığıyla katılacağı gizemli partinin bir giriş kodu vardır ve bu giriş kodunun Fidelio yani Ludwig van Beethoven’ın 1971 yılında bestelediği ilk ve tek operasının adıdır.
    8- Satranç Tutkusu
    Ailesinin yönledirmesiyle satranca başlayan Kubrick kısa zamanda büyük başarılar elde etti satranç hayatının önemli bir parçası oldu. Bir belgeselinde satranç ile ilgili şunları söylemiştir : “Pek çok harika şeyin dışında satrancın size öğrettiği şey iyi görünen bir şeye baktığınız anda hissettiğiniz ilk heyecanı kontrol edebilmektir. Satranç, başınız beladayken sizi ele geçirmeden önce sadece objektif olarak düşünebilmeniz için eğitir.”
    9- Eyes Wide Shut, Harford’ların Evi
    Alice ve Bill Harford’un evi aslında bir kopya ev olarak tasarlanmıştır. Stanley Kubrick’in New York’taki evinin bir kopyasıdır ve filmde evde görülen bütün tablolar bizzat karısı Christiane’in yaptığı tablolardır.
     10- Eyes Wide Shut, Ayna Sahnesi
    Kidman ve Cruise’un ayna önündeki bu sahnesi filmin fragmanında tam 90 saniye ile izleyici karşısına çıkmıştır ve fragmanda 90 saniye bu sahnenin tesir alanına ve etkisi altına giren izleyici filmde büyük bir şok ile karşılaşmıştır çünkü filmde bu sahne sadece 20 saniyedir.  

    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.