Komedi denildiğinde aklımıza ilk gelen isimlerden olan Kemal Sunal ve Şener Şen sinemamıza ayrı ayrı sayısız eser bırakmış olsalar da birlikte oldukları filmlerin tadı her zaman bir başka olmuştur. Onlarca defa izlediğimiz ve her defasında gülebildiğimiz bu filmlerin her ne kadar tanıtılmaya ihtiyacı olmasa da, birlikte dokuz filmde kamera karşısına geçen bu ikilinin filmlerini sizler için derledik.
1. Hababam Sınıfı Serisi
Şener Şen'in, sadece seslendirme yapması ile (Tulum Hayri/Veysel Efendi) kadrosunda yer aldığı serinin ilk filmi olan 1975 yapımı "
Hababam Sınıfı" filminden sonra, kadroya "Badi Ekrem" karakteri ile dahil olmasıyla ikili ilk kez kamera karşısına oyuncu olarak birlikte geçmiş oldular. Bu birliktelik birbirinin devamı niteliğinde olan diğer üç "Hababam" filmi boyunca sürdü.
Rıfat Ilgaz'ın eserinden uyarlanan Hababam Sınıfı, bir grup öğrencinin okulda yaptıkları haylazlıkları ve birbirleriyle olan arkadaşlık ilişkilerini konu almıştır.
2. Tosun Paşa (1976)
[caption id="attachment_53588" align="alignnone" width="1274"]
1[/caption]
Film Seferoğulları ile Tellioğulları arasında Yeşil Vadi için yıllardan beri süregelen çekişmeyi anlatır. Şaban (
Kemal Sunal), Tellioğulları'nın evinde çalışan birisi iken, kendisini bir anda Tellioğlu Lütfü'nün (Şener Şen) onu Tosun Paşa yaparak onun siyasi nüfuzundan faydalanmayı amaçlamasıyla kılık değiştirmiş bulur. Lütfü amacına çok yaklaşmışken gerçek Tosun Paşa (Oktar Durukan), İbrahim Paşa kılığında dahil olur ve olaylar iyiden iyiye karışmaya başlar.
NOT: Tosun Paşa gerçekte
Osmanlı Devleti'nin Mısır Valisi, Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğludur ve kardeşinin adı da İbrahim'dir.
3. Süt Kardeşler (1976)
[caption id="attachment_53591" align="alignnone" width="620"]
2[/caption]
Film, Osmanlı donanmasında görev yapmakta olan iki denizci Şaban (Kemal Sunal) ve Ramazan'ın (
Halit Akçatepe) komik maceralarıyla başlar. Şaban, süt annesi Melek'ten (
Adile Naşit) bir davet alır. Bu davete Ramazan'ın ricası üzerine Ramazan "sütoğlan" olarak katılır. Şaban da daha sonra gemiden sıkılarak eve gider ve peşlerinden Melek'in abisi ve bizim emir erlerinin komutanları Hüsamettin (Şener Şen) de o eve gelir. Gerçek damat da eve gelince, kimin kim olduğu iyice içinden çıkılmaz bir hal alır. Filmde ayrıca, folklorik bir korku ögesi olan "Gulyabani" de kullanılmıştır.
4. Şaban Oğlu Şaban (1977)
[caption id="attachment_53593" align="alignnone" width="640"]
3[/caption]
Orduda askerlik yapmakta olan iki arkadaş, Şaban (Kemal Sunal) ve Ramazan (Halit Akçatepe), türlü sakarlıklarıyla çileden çıkarttıkları kumandanları Hüsamettin (Şener Şen) ile sivilde karşılaşmamak üzere vedalaşırlar ve ikili birlikte çalgıcılık yapmaya başlarlar. Şans eseri Kadırgalı Eşref'i (Dinçer Çekmez) "haklayan" bu ikili, Nazır Sıtkı Paşa (Sıtkı Akçatepe) tarafından hafiye olarak görevlendirilir. Aradan çok geçmeden kız kardeşinin elması çalınan Nazır Paşa, bu ikiliyi eve gönderir ve kumandan Hüsamettin de evin damadı çıkar. Şaban ve Ramazan hırsızı ararken başlarından geçen komik tesadüfler birbirini izler.
5. Çöpçüler Kralı (1978)
Film, bir çöpçünün başından geçen masumane aşk hikayesini anlatır. Apti (Kemal Sunal) mahallenin çöpçüsüdür ve kendisi gibi sosyal statüsü çok yüksek olmayan mahallede evlere temizliğe gelen Hacer'e (
Ayşen Gruda) aşık olmuştur. Hacer ise sırf mesleği daha iyi diye mahallenin zabıtası olan Şakir'e (Şener Şen) kur yapmaktadır. Şakir annesinin korkusundan bir türlü gerekli adımları atamaz ve Apti'ye gün doğar. Apti ve Şakir arasında yaşanan çekişme Hacer'in ailesi tarafından fırsata çevrilmeye çalışılacaktır.
6. Kibar Feyzo (1978)
[caption id="attachment_53612" align="alignnone" width="620"]
4[/caption]
Filmde, duruşmada konuşmaya başlayan Feyzo hikayeyi anlatmaya başlar. Askerden yeni gelmiş Feyzo (Kemal Sunal) aşık olduğu Gülo (
Müjde Ar) ile evlenmek ister ve kızın babası ile başlık parası konusunda el sıkışır. Başlık parasını denkleştiremeyen Feyzo, çalışmak için şehre göçer. Burada bambaşka bir hayatla tanışan Feyzo, köye döndüğünde şehirde gördüğü "
grev, ekmek, özgürlük, faşizm" gibi kavramlarla köylüleri Maho Ağa'ya (Şener Şen) karşı örgütlemeye çalışır. Ağalık düzenine olan karşıtlığı komedi ile harmanlayarak politik bir taşlamaya dönüştüren film, özellikle Feyzo'nun Maho Ağa'ya kendini kovdurmak için yaptıkları ile bizleri kahkahaya boğmakta.
7. Davaro (1981)
Davaro ve Hıyarto ailelerinin arasında yıllardır sürmekte olan bir kan davası vardır. Memo (Kemal Sunal) yıllarca gurbette çalışmış ve Cano (Pembe Mutlu) ile evlenmek için başlık parası biriktirmiştir. Evleneceği gün babasının katili ve aynı zamanda kanlısı olan Sülo da (Şener Şen) hapisten çıkmıştır. Cano'nun babası bunun üzerine töre gereğinin yapılmasını ister. Memo ile Sülo ise kendi aralarında bir anlaşma yaparak bu işten sıyrılmayı planlarlar. Yaptıkları planın sarpa sarması komik olayların ortaya çıkmasına neden olacak ve bizleri de eğlenceli bu filmle baş başa bırakacaktır.
Kan davası ve eşkıyalığı merkezine alan bu film de, Kibar Feyzo'da olduğu gibi (onun kadar yoğun olmasa da) komedinin yanı sıra eleştiri ögeleri taşımaktadır.
Yorum Bırakın