Fransız Yeni Dalga Akımı'nın En Önemli Filmleri

Fransız Yeni Dalga Akımı'nın En Önemli Filmleri
  • 1
    0
    0
    0
  • 1950 sonrası Fransa'da ortaya çıkan yeni sanat akımı Fransız Yeni Dalga'yı, önceki yazımızda açıklamıştık. Şimdi de akıma dair en unutulmaz filmlerden bazılarını sizler için ekledik.

    Serseri Aşıklar / A bout de souffle / Breathless - 1960

    Film, Jean-Luc Godard tarafından çekilmiştir. Fransız Yeni Dalga Akımı'nın ilk örneklerinden biridir. Film çok ses getirmiştir ve başrol oyuncularının ikisi de yıldız haline gelmiştir. Bu filmde ilk defa, oyuncular doğrudan kameraya bakarak konuşuyor. Kamera oyuncuları takip ediyor ve izleyici bir sonraki sahnede ne olacağını tahmin edemiyor: Michel Poiccard bir araba çalmıştır ve kaçarken bir polisi öldürmüştür. Bu kaçısı tamamlamak için Roma’ya gitmek ister ama yanında New York Herald Tribune gazetesinde çalışan Patricia’yı da götürmek ister. Michel, Roma’ya gitmek için para ararken Patricia ile de giderek yakınlaşmaya başlar. Ancak kaçmak için ikisi de hazırken; Patricia, Michel’e ve izleyenlere bir sürpriz yapar.

    Les Quatre Cents Coups / 400 Darbe - 1959

    1959, François Truffaut yapımı film, Yeni Dalga Akımı'nın temellerini atan bir filmdir. Sinema sanatının baş yapıtları arasında sayılır. Okuldan kaçan bir çocuğun hikayesinin anlatıldığı bu filmin başrolünü paylaşanlar Antoine ve Paris şehridir. Film bir yandan çocukların denize ulaşma sahnesiyle hayal kurdururken diğer taraftan şüphecilikle birlikte, gerçekleri düşünmeye yol açar ve seyircide boşluk hissi oluşturur.

    Les Bonnes Femmes - 1960

    Claude Chabrol yapımı Les Bonnes Femmes, özellikle kadın cinselliği ve tutkusu içerisinde sınırları yok eden, perspektifleri ve arzuları açığa çıkaran bir fimdir. Filmin başrollerinde dört farklı kadın vardır: Bernadette Lafont, Clotilde Joano, Stéphane Audran, Lucile Saint-Simon. Bu dört kadın farklı hazların ve hayallerin peşindedir ama hepsinin ortak noktasında aşka aşık olmak vardır.

    Tirez sur le pianiste / Shoot the Pianist - 1960

    François Truffaut imzalı filmdir. Pianist olan Charlie ile izleyicinin yolu kesişir. Charlie birçok mekanda piyano çalarak geçimini sağlar. Bu iş kendisini de tatmin etmektedir aynı zamanda. Ancak birgün uyandığında, kardeşinin bir derdi olduğu gerçeği ile yüzleşir. Kardeşi Chico, gangsterlere bulaşarak başına bela almıştır ve Charlie kardeşine yardım etmek ister.

    Lola - Jacques Demy - 1961

    Une femme est une femme / A Woman Is a Woman - 1961 - Jean-Luc Godard

    Cléo de 5 à 7 / Cleo from 5 to 7 - 1962 - Agnès Varda


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.