Modern Dünyaya Karşı "Özgür Şehir Christiania"

Modern Dünyaya Karşı "Özgür Şehir Christiania"
  • 2
    0
    0
    0
  • Avrupa’nın ve dünyanın "en özgürlükçü" ülkeleri arasında yer alan Danimarka’da, "özgürlük" sınırlarının daha da ileriye taşındığı özerk bir bölge; Christiania

    Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ın göbeğinde, tamamen kendi kurallarıyla yaşayan bir topluluğun oluşturduğu Christiania ya da Özgür Şehir Christiania tüm ilginçlikleriyle bizi bekliyor.

    ÜTOPİK BİR DÜNYAYA AÇILAN KAPI

    Kendi bayrağı ve kendi para birimi olan Christiania, farklı bir dünyaya açılan kapı gibi… Bunu da şehrin girişindeki "Şu an Avrupa Birliği topraklarından ayrılıyorsunuz" yazısıyla vurguluyorlar.   Kopenhag’da yer alan ve kullanılmayan bir askeri bölge, 1971’de bir grup hippi ve sanatçının tabiri caizse işgali ile yerleşime açıldı. Peki ne yapmak istiyorlardı? Amaçları kendi kurallarının olduğu ve modern dünyanın kirlerinden uzak olan bir yerleşim alanı yaratmaktı…

    Tabii bu o kadar da kolay olmadı. Uzun yıllar Danimarka hükümetleriyle büyük sorunlar yaşandı. Hatta daha tutucu Danimarkalılar, böyle bir bölgeye izin verilmemesini de savundu. Uzun yıllar sonra 2012 yılında, dünyanın da "özgürlük" anlayışındaki değişimlerin etkisiyle Danimarka, Christiania’yı özerk bölge olarak tanıdı.

    ÖZGÜR ŞEHRİN YASAKLARI!

    Christiania’da insanların özgürlüğü ön planda ki zaten şehrin ismi ve kuruluş amacı da buradan geliyor. Ancak özgürlüğün de bazı sınırlarını belirlemişler. Yukarıda belirttiğim gibi modern dünyanın kirlerinden uzaklaşmak için kurulmuş Christiania’da en önemli kurallardan, yasaklardan biri hırsızlık… Burada bir hırsızlık olayına karışırsanız, doğrudan kapı dışarı edilip Kopenhag sınırlarına gönderiliyorsunuz.

    Bunun yanında Christiania’nın en popüler mekanlarından olan Pusher Sokağı’nda, temel üç yasağı görebilirsiniz. Christiania’dakilerin üç yasağı; eğlen, koşma, fotoğraf çekme. Özellikle fotoğraf yasağının temelini birkaç satır aşağıda biraz daha detaylı anlatacağım. Ayrıca bu şehirde silah bulundurmak, motorlu araç kullanmak ve şiddet de yasak…

    PEKİ "ÖZGÜRLÜK" NEREDE?

    Bu küçük temel kurallar ya da yasaklardan sonra Christiania’nın özgürlüklerinden bahsedelim. Christiania’nın en özgürlükçü ve aynı zamanda en tartışılır yanlarından birine geldik; esrar

    Christiania’da bazı uyuşturucular kesinlikle yasak olsa da "esrar" tamamen serbest. Hatta sokaklarda, özellikle Green Light District’te esrar satıcılarının standlarına bile rastlayabilirsiniz. Christiania’nın ilk günden bu yana en sorun çıkaran ve en tartışılan konularından biri olan esrar, zaman zaman sokaklardaki kokusuyla rahatsız edebilecek seviyelere çıkabiliyor. Hükümetlerle de sık sık problem haline gelen bu konu aslında bu bölge için inanılmaz bir maddi değere sahip. Danimarka’da esrar kullanımı yasak olsa da Christiania’da bu yasak dinlenilmiyor. Hatta bölgenin esrar satışından ya da ticaretinden yılda yaklaşık 150 milyon euro gelir elde ettiği söyleniyor. Gerçeklik payı var mıdır bilmiyorum ama bazılarına göre Danimarka hükümetleri de buna göz yumuyor. Fotoğraf çekmenin, özellikle izinsiz fotoğraf çekmenin yasak olmasının da en büyük sebeplerinden biri bu... Şehrin bazı bölgelerindeki esrar standlarının görüntülenmesi yerel halk tarafından istenmiyor.

    CHRISTIANA’DA BİZLERİ NELER BEKLİYOR?

    Christiania’ya gittiğinizde muhteşem mimari eserler, parklar, restoranlar, kafeler, kiliseler vs. bulacağınızı söyleyemiyorum doğal olarak. Sevimli, minik sokakları, küçük kafeleri ve rengarenk küçük parkları var ama Christiania’ya gitmek, sadece bu farklı hayatı canlı olarak görmek için gerçekleştirilmesi gereken bir aktivite. Bunun için şimdiden beklentilerinizi belirlemenizi öneriyorum. Burada, Avrupa’nın herhangi bir yerinde deneyimleme şansınızın olmadığı farklı bir hayat var.

    Christiania’ya gittiniz ve "Ben burada yaşarım!" dediniz. Peki bunu yapabiliyor musunuz? Aslında çok ama çok zor. Yaklaşık 1000’i geçmeyen bir nüfusa sahip Christiania, kolay kolay yeni yerleşimcilere kapısını açmıyor. Eğer burada yaşamak istiyorsanız, kabul edilmek için uzun ve sonucu net olmayan bir süreçten geçiyorsunuz. Çok fazla detaya girmeye gerek yok ama "Senin paran burada geçmez" sözünün cuk diye oturduğu Christiania’da yerleşimci olmak, çok zor.

    Müzik ve resim başta olmak üzere birçok sanat dalının el üstünde tutulduğu Christiania’nın her köşesinde bunun etkilerini görebilirsiniz. Kafeler, evlerin duvarları, sokaklar graffitilerle doluyken, hemen hemen her sokakta müzik yapan insanlarla karşılaşabilirsiniz.

    Christiania’yı hemen hemen her yıl dünyanın farklı yerlerinden binlerce sanatçı ve aktivist de ziyaret ediyor.

    Şehri ilginç kılan noktalardan biri de "vergi" ve "özel mülkiyet" konusu. Christiania’da yaşayanlar herhangi bir vergi ödemedikleri gibi, bir özel mülkiyet hakları da bulunmuyor.

    KENDİ BAYRAKLARI, PARA BİRİMLERİ VAR

    Christiania, özerkliğinin ardından kendi bayrağını da seçti. Kırmızı arka plan üzerine şehirdeki üç bölgeyi temsil eden üç nokta… Ayrıca Løn adı verdikleri bir de para birimleri mevcut.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.