Ülkelerin Geleneksel Giyim Tarzları

Ülkelerin Geleneksel Giyim Tarzları
  • 0
    0
    0
    0
  • Her ülkenin farklı bir yaşayış biçimi bulunmaktadır. Ve bununla birlikte her ülkenin kendine has; mutfağı, inancı ve özellikle konumuz olan kıyafet ve kostümleri bulunuyor. Farklı kültürlere ait geleneksel kıyafetler genellikle ülkede yaşayan insanların yaşam biçimleri hakkında bilgi veren sembollerin başında gelir. Gelin bu yazımızda hep birlikte ülkelerin geleneksel giyim tarzları hakkında bir yolculuğa çıkalım! 
    • Breton (Fransa):Bu ilgi çekici Breton kostümü, resmi kıyafet veya bayram kıyafeti olarak, Bretonlar (Fransa’nın Celtic bölgesinde yaşayanlar) tarafından giyilmekte olan kıyafet tarzıdır. Bazıları mesleğe veya yere göre dekore edilmiş olmasına rağmen günlük versiyonlar kısıtlı çeşitlilik göstermektedir.
     
    • Moravya Yelek ve Ceketleri (Çek Cumhuriyeti):Geleneksel Çek kıyafetleri, Çek kültürünü ve davranışına göre Çek tarihini ifade etmektedir. Çek halk kıyafetleri iki gruba ayrılabilir yapıya sahiptir: Bohemya ve Orta Moravya’daki Batı tarzı ve Moravia ve Silezya’daki Doğu stili. Her iki bölgede de kışa uygun yün ve ev tekstili keten kıyafetleri yapılır. Yaz aylarında Çekler ipek gibi hafif kumaşlar tercih ederler. Kadınların geleneksel kıyafetleri ise ön ve arkaya bağlanmış iki önlük ve beyaz bir bluzdan oluşmaktadır. Erkekler için, tipik bir kıyafet uzun pantolonlar ve bol ceketleri içermekte olduğu görülmektedir.
     
    • Lliclla (Peru):Bir panço tarzı olan ”lliklla”, İspanyol işgalinin getirdiği kolonileşmeyle beraber, Avrupalıların baskısıyla giydirilmiş kıyafetlerin bir karması olarak karşımıza çıkıyor. Dikdörtgen, el dokuması bir omuz eşarbı olan lliclla, Bolivya ve Peru’daki Andes bölgesinin Quechua kadınları tarafından giyilmekte olduğu görülmektedir. Dekoratif bir iğne olan ”tupu” ile uçları birleştirilerek kullanılan bu panço kimi zaman mısır, kimi zaman da çocuk taşımak içinde tercih ediliyor.
     
    • Cheongsam (Çin):Günümüzde ikonik bir Çin kıyafeti yoktur, ancak bugün herhangi bir giysi stili Çin’i özetleyecekse, bu kesinlikle ”Cheongsam” olurdu. Mandarin sabahlığı olarak da bilinen bu kıyafet Çin kökenli olup, hem erkek hem de kadınlar tarafından giyilmektedir. 1920’lerin başında Shanghai şehrinde ortaya çıkıp sonrasında Çin’deki orta ve yüksek sınıf kişiler tarafından kabul edilen bir kıyafet haline gelmiş olduğu biliniyor.
     
    • Kimono (Japonya): Birbirinden farklı desenlerdeki kumaşların tüm vücuda sarılmasıyla oluşan kimonolar, önceleri kadın ve erkek ayrımı olmadan giyilirdi. Ancak daha sonra kadınların özel günlerde giydiği bir kıyafet haline gelmiştir.
     
    • Kafkas Kostümü (Azerbaycan): Azerilerin özel günlerinde Kafkas danslarında giydikleri kıyafettir. Erkek ve kıza ayrı olarak dikilen kostümler bir çoğumuzun kalbinde yer edinmiştir.
     
    • Anoraklar (İnuitler): Eski adıyla Eskimolar olan İnuitler’in kıyafeti ise Anoraklardır.  Alaska, Kanada, Grönland gibi ülkelerde yaşadıkların bu kıyafeti tercih ederler. Avladıkları hayvanların derilerinden ve kürklerinden kıyafetlerini diktikleri görülmektedir.
     
    • Kilt (İskoçya): Kısa etekleri ile bildiğimiz İskoç erkeklerinin giydiği o kıyafetin ismi Kilt. Sadece etekten ibaret olmayan kilt; ceket, yelek, çorap vb. parçaların bir araya getirilmesiyle oluşuyor. Sadece erkeklerin giydiği bu kıyafet, özel günlerde tercih edilmektedir. Birçoğumuza komik gelen İskoç ulusal kıyafeti “kilt”, ülkeleri ve tarihleri ile gurur duyan İskoçlar için kültürlerinin önemli bir parçasıdır ve ondan sadece "etek" olarak bahsetmek çok büyük bir saygısızlık olarak yorumlanmaktadır.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.