Geçmişten günümüze ülkemizde icra edilmiş veya icra edilmekte olan müzikte "blues" türü esas alındığı zaman diğer müzik türlerine kıyasla üzerine fazla düşülmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. 90'lı yıllar Türkiye'sinin Beyoğlu sokaklarında yazılmaya başlanan Türk blues tarihi, ne yazık ki hâlihazırda mürekkep sıkıntısı çeken bir matbaa gibi yayın hayatına devam ediyor.
"Yerli blues" kavramını tam anlamıyla karşılayan isimlere baktığımızda ise ilk olarak karşımıza çıkan isim Yavuz Çetin oluyor. Türk blues müziğinin öncüsü olan Yavuz Çetin, yerli blues müziği ilk kez 1993 yılında "Fethi Taner & Toplama Adamlar" isimli rock grubu ile başlatmıştır.
[caption id="attachment_117384" align="alignnone" width="960"] Yavuz Çetin ve Fethi Taner (1988)[/caption]
Tam adı "Fethi Taner Karagil" olan müzisyen, 1963 Samsun doğumludur. Yavuz Çetin ile birlikte aynı sahnede görünen ilk müzisyenlerden birisi olan Fethi Taner, aynı zamanda Yavuz Çetin'in sıkı bir dostudur. 1993 yılında "İş Dönüşü İstanbul Kentinde" ismiyle içerisinde Türkiye'nin ilk blues formatlı şarkılarının yer aldığı albümü yayınlamıştır. Dahi virtüoz Yavuz Çetin'in "Hüzün" ve "Beni Islak Öp" isimli şarkılara gitarıyla eşlik etmiş olduğu bu albüm kaset halinde yayınlanmıştır. Ayrıca Yavuz Çetin'in yayınlanmış olan ilk gitar kayıtlarıdır.
[caption id="attachment_117421" align="alignnone" width="700"] Yavuz Çetin, Fethi Taner & Toplama Adamlar'ın albüm kaydını gerçekleştirirken. (1990)[/caption]
[caption id="attachment_117434" align="alignnone" width="700"] Fethi Taner, "İş Dönüşü İstanbul Kentinde" isimli albümün kayıtlarını alırken. (1990)[/caption] Fethi Taner'in yayınlamış olduğu ilk albüm olan "İş Dönüşü İstanbul Kentinde"nin prodüktörlüğünü de Fethi Taner üstlenmiştir. Şarkılarına vokalin yanında klavyesiyle de eşlik eden Fethi Taner; Yavuz Çetin (gitar), Hakan Özer (akustik gitar), Gültekin Kaçar (gitar), Güneş Devrim Demirci (gitar), Melih Güzel (gitar), Turgay Çelik (bas gitar), Aydın Şeref (davul), Deniz Arcak, Berna Hatipoğlu, Deniz Şener, Mukaddes Özçakır ve Yılmaz Karayalım gibi isimlerle birlikte çalışmıştır. [td_block_video_youtube playlist_title="" playlist_yt="Ju983wyHDeY, wpvo1hDhWDc, ZACAcDZ6RdM, liBtrGq6Z_g, TrdtOGFlKXU, DnxFsSym-c0, kKxxiFT1Lmo, __-XAKNMEkc, K87npKFvoEs, xSGT2KcRkGQ, dCMaA_Fp3Jk, ykuD2rJJzh8" playlist_auto_play="0"] [caption id="attachment_117455" align="alignnone" width="700"] Fethi Taner[/caption] 80'li yılların son zamanlarında gerçekleşen kent sorunlarını gündeme getirmek isteyen birtakım müzisyenler, "Kent Ozanları" adı altında bir araya gelmiştir. 1988 yılında "Kent Ozanları 1" ismiyle yayınlanan toplama albümde "Kapkarakaragümrükleştiremediklerimizden misiniz?" isimli şarkısıyla yer alan Erdinç Ünlü'ye Fethi Taner de klavyesiyle birlikte eşlik etmiştir. Junk Dealer ismiyle Vimeo platformu üzerinden e-radio programı düzenleyen Cem Aksal'ın "İş Dönüşü İstanbul Kentinde" albümü için "Fethi Taner & Toplama Adamlar Gecesi" ismiyle hazırlamış olduğu özel yayının tekrarı. (2014) https://vimeo.com/100771028 Yaşamını uzun zamandır Büyükada'da sürdürmekte olan Fethi Taner heykel ve edebiyat gibi sanat dallarıyla ilgilenmektedir. [caption id="attachment_117433" align="alignnone" width="960"] Yerli blues müziğin öncülerinden: Yavuz Çetin ve Fethi Taner, Büyükada[/caption]"Bir gün gelecek yollarımız ayrılacak,O günü yaşamaktan korkuyorum. Ne olurdu zaman durabilseydi, Ayrılık saati gelmeseydi, Bu hüznü tatmaktansa seni hiç tanımamayı isterdim."
Yorum Bırakın