Teknoloji ve Sanatın Etkileşimi: Dijital Sanat ve 7 Başarılı Örneği

Teknoloji ve Sanatın Etkileşimi: Dijital Sanat ve 7 Başarılı Örneği
  • 1
    0
    0
    0
  • İnsanoğlunun doğayı yansıtma arzusu, sanatın oluşmasına öncülük etti, ilk eserleri mağara duvarlarına çizilen hayvanlar, objeler ve olaylar olsa da bu böyle kalmadı, insanla beraber kendilerini ifade etme biçimleri de değişti. Bir duygunun, tasarımın, güzelliğin dışa vurumu anlatımında kullanılan yöntemlerin tümü olarak tanımlanan sanat, günümüze kadar binlerce yıllık süreçte de gelişme gösterdi ve dijital sanatı ortaya çıkarttı. Dijital sanat, çağdaş bilgiyi, bakış açısını teknolojiye ait kavram ve kuramlarla dönüştüren dijital sanatlar; sanal nesnelerin estetik değerlerle kurgulanması yani “sanatın dijitalleşmesi” deyince pek çok kafadan ön yargılı sesler yükseliyor ve bizi gelenekselci yanımızın dışına çıkarıyor. Teknoloji ve sanatın harmanlandığı bu eserler günümüz kültürüne ışık tutarken geleceğe de göz kırpıyor. Bize düşen ise bu değişime ayak uydurmak. Kafanızda dijital sanatla ilgili bir takım soru işaretleri oluştuysa, arkanıza yaslanın ve sizin için hazırladığımız dijital sanatın en iyi 8 örneğinin tadını çıkarın, keyifli okumalar. https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=Mjdvk3dO_xU

    1) Chris Milk

    Amerikalı girişimci, yönetmen, fotoğrafçı ve çok yönlü sanatçı Chris Milk’in ses tasarımında Mira Calix’le iş birliğine gittiği enstalasyonu The Treachery of Sanctuary, anıt formundaki görseller, katılımcıların merkez görevinde olduğu gölge oyunları eşliğinde ses ve görüntünün bütünlüğünü ortaya çıkarıyor.

    2) Umbrellium-Assemblance

    Londralı sanat kolektifi Umbrellium, Assemblance isimli projesi, üç boyutlu lazer ışıklarıyla etkileşim içine girerek kendi hayal güçlerinin belirlediği sınırlar dahilinde diledikleri görsel formu oluşturabilirler.

    3) Björk - Sound and Vision 

    İzlandalı müzisyen ve çok yönlü sanatçı Björk Guðmundsdóttir’in, stüdyo albümü Biophilia için Scott Snibbe Studio tarafından geliştirilen mobil uygulama, Sound and Vision odasında deneyimleniyor. Hem işitsel hem de görsel tecrübeyi bir arada yaşatan mobil uygulama, müziğin farklı formlarla birleştiğindeki gücünü keşfetmek isteyenler için hayli tatmin edici.

    4) Mike Tyka - Deep Dream

    Google’daki bilim adamları tarafından yapay sinir ağlarının görselleştirilmesine dayanan resimleri, resimlerdeki ayrıntıları tespit ederek ve tanımlamaya çalışarak üreten bir yapay zeka programıdır. Kendisine aktarılan görselleri algoritmasındaki yapay zeka ile yorumlayıp yeniden bir görsel ortaya çıkarıyor.

    5) H.G. Hovagimyan & Peter Sinclairin – Shoot

    Bu sanatçı ikilisinin oluşturduğu üç boyutlu ses enstalasyonu dijital sanatın yaratıcı örneklerinden biri. Son dönemde artan video oyunlarının insan üzerinde oluşturduğu kazanma baskısı ve kaybetme korkusuna odaklanan enstalasyon, eserin içine giren kişiye benzer hisleri yaşatıyor. Kırmızı ışığı sürekli üstünde hisseden ziyaretçinin çoğu savaş içerikli olan video oyunları karşısındaki tepkisi, o baskıyla değişen davranışları da tıpkı bir sanat eseri gibi izlenebiliyor. Savaş karşıtı bir eser olan Shoot, günümüz insanına ve yaşantısına da derin bir eleştiri getiriyor.

    6) Theodore Spyropoulos - Emotive City 7) Refik Anadol- Infinity Room

    Mimarinin sınırlarından kurtulmuş sonsuzluk odası... Kaynak: 1,2

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.