Harry Potter'daki Ölümlerin Anlamları

Harry Potter'daki Ölümlerin Anlamları
  • 0
    0
    0
    0
  • J. K. Rowling'in bu dünyaya en güzel hediyelerinden biri olan Harry Potter kitaplarını her okuyuşta farklı bir anlam çıkarmak mümkün. Şimdiye kadarki içeriklerimizden bunun sizler de farkına varmışsınızdır herhalde. Zira, kitaplar her okuyuşta, okuyucuya, farklı bir ihtimalin daha mümkün olduğunu düşündürüyor. Bu içeriğimizde, Rowling'in, en sevdiğimiz karakterlerin hayatını sonlandırırken ne düşündüğünü, bu ölümlerin aslında nelerin sembolü olabileceğini değerlendirmeye çalışacağız. Hatamız olur ise affola...

    1. James ve Lily

    James ve Lily Potter'ın ölümü her ne kadar trajikte olsa, hikayenin başlaması için gerekli olduğunu söylemek yanlış olmaz. Zira, onların ölümü olmadan Harry Potter, Harry Potter olamazdı. Dolayısıyla, ilk olarak ölümleri hikayenin gelişmesi için şart. Lakin belki de Rowling'in, bir çocuğun ailesini öldürmesinde, onu yetim bırakmasında farklı bir amacı olabilir. Bu ihtimali bir önceki yazımızda da değerlendirmiştik. Hemen hatırlatalım, Rowling, Harry'nin ailesini öldürerek, savaşta ailesini kaybeden yetim çocuklara bir gönderme yapmış olabilir.

    2. Cedric Diggory

    Cedric Diggory'nin ölümü ise boş yereydi gibi gelmiş olabilir sizlere. Lakin aslında, Rowling bu hamlesi ile, Lord Voldemort'un ne kadar vicdan yoksunu olduğunu, ne kadar acımasız olduğunu bizlere göstermek istemiş olabilir. Şahsen eğer amacı buysa da başarı olmuş diyebiliriz. Zira, Cedric'in ölümü, Lord Voldemort'un karakter gelişimini anlamak için önemli bir nokta.

    3. Sirius Black

    Sirius Black'in ölümü ise belki de seri boyunca bizleri en çok üzen olaylardan biriydi. Lakin eğer Sirius yaşasaydı, Harry yeteri kadar düşemezdi. Bazen dimdik kalkmak için en dibe kadar düşmek gerekir. İşte Sirius'un ölümü ile Harry'nin hayatındaki son aile figürünü de kaybetti. Sirius'un ölümü bir insanın yalnız kalışının ve bundan dolayı yıkılmayıp, aksine motivasyon alışının bir göstergesi olabilir.

    4. Albus Dumbledore

    Albus Dumbledore'un ölümü ise en büyük liderlerin bile düşebileceğini, ölebileceğini ama savaşın onlarsız da devam edebileceğini okuyucuya göstermek için yapılmış güzel bir sembol. Rowling, mücadelenin devam etmesi için, onu başlatan liderin hayatta olup olmamasının bir önemi olmadığını anlatmaya çalışmış olabilir.

    5. Hedwig

    Hedwig'in ölümünün ardında yatan neden aslında artık bir teori değil. Zira Rowling'in kendisi, aldığı tepkiler nedeni ile, bu konuda bir açıklama yapmıştı. Meğerse Hedwig'in ölümü, aslında Harry'nin çocukluğunun ve çocukluğunun getirdiği masumiyetin bitimini göstermek içinmiş.

    6. Mad Eye Moody

    En sevdiğimiz Seherbazlardan biri olan Deli Göz Moody'nin ölümü ise ansızın gelişmişti. Bir düşünceye göre Moody'nin ölümü, aslında savaşlarda ölen askerlere ithafen yapılmış olabilir. Zira Moody'de büyü dünyasında Lord Voldemort'a karşı savaşan bir tür askerdi.

    7. Dobby

    Serinin fanatiklerini oldukça üzen bir ölümdü Dobby'ninki. Ne gerek vardı diye düşünmüş olabilirsiniz ama aslında düşündüğünüzden daha derin bir anlamı olabilir Dobby'nin ölümünün. Savaştan en küçük canlının bile kaçamayacağını ve benzer şekilde savaşlarda en küçük canlının bile bir kahramana dönüşebileceğini göstermek için yapılmış olma ihtimali yüksek. Ne de olsa en küçük canlı bile tarihin akışını değiştirebilir, tıpkı Dobby gibi!

    8. Fred Weasley

    Hala keşke bu ölüm yaşanmasaydı dediğimiz karakterlerden biridir Fred Weasley. Hatta Rowling bile onu öldürürken ağladığı itiraf etmişti. Peki neden ölmek zorundaydı Fred? Çünkü savaşlardan her zaman, herkes sağ kurtulmaz. Birini sevmeniz, onu hayatta tutmanıza maalesef yetmez. Ve bazı ölümleri atlatamayabiliriz ama bu normaldir...

    9. Tonks ve Remus

    "Açılışta kapanırım." Bu ikisinin de ölümü, savaşların yetim bıraktığı çocuklara yapılan, tıpkı Lily ve James'in ölümü gibi, bir gönderme. Ayrıca, savaşlar yüzünden tazecik solup giden aşklara güzelce dokundurmuş olabilir Rowling.

    10. Severus Snape

    Severus Snape... Hikayenin saklı kahramanlarından biri. Peki onun neden ölmesi gerekti dersiniz? Bizce bir insanın, son anlarında bile, ölüm döşeğinde bile değişebileceğini ve doğruyu yapabileceğini bizlere göstermek için. Her zaman vakit vardır. Her zaman.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.