Çocukluğumuzun Kahramanlarından 20 Tavsiye

Çocukluğumuzun Kahramanlarından 20 Tavsiye
  • 0
    0
    0
    0
  • Eğlenmek için filmler, çizgi filmler, animeler izledik; oyunlar oynadık ve çizgi romanlar okuduk. Fakat durum bu şekilde olsa bile bu materyallerdeki ustaca yazılan karakterler bize altın gibi öğütler verdi, tavsiyelerde bulundu. Kişiliklerinden ödün vermeyen bu karakterler, bizlere neler tavsiye etmiş, hep birlikte inceleyelim.
    1. Şaman Kral – Asakura Yoh, "Her şey bir şekilde hallolur."

    Bu çizgi dizinin en çok kullanılan repliği herhalde budur. Taşlar öyle ya da böyle her zaman yerine oturur. Beklemek ve denemeye devam etmek, tek yapmamız gereken budur.

    1. Noel Gecesi Kabusu – Jack Skellington, “Onu görmemem, ona inanamayacağım anlamına gelmez.”

    Görülmeyen ama inandığımız pek çok şey var bu hayatta. Aşk ve nefret gibi. Başarı ve Kayıp. Yahut Tanrı. Bir şeye inanmak için onu görmeye, ona dokunmaya gerek yoktur. Bu insanın içinden gelen özel bir gizdir. Başka kimse inanmayabilir ona hatta, bu onun özel oluşunu değiştirmez. Hadi güneşe inanalım hep beraber ve aya!

    1. DC Universe – Flash, “Hayat bize amaç vermez, biz hayata amaç veririz.”

    Küçük yaşlarda izlediğimizde hayat ve amaç kelimelerinin belki de aynı cümlede geçmesini bile anlayamamışızdır. Kimsenin doğuştan bir amacı olmaz. Yaptığımız tercihlerdir yolumuzu şekillendiren.

    1. Kayıp Balık Nemo - Dory, “Sadece yüzmeye devam et…”

    Hayat bize ne sunarsa sunsun, hayatta insanın karşısına neler çıkarsa çıksın insan yaşamaya devam etmeli. Asla pes etmemeli ve yolunda yürümeye devam etmeli. Engellerden atlamayı bilmeli, takılıp düşse bile kalkıp yoluna devam etmeli. Hayat durmak ve beklemek için çok kısa.

    1. Ay Savaşçısı – Usagi Tsukino, “Mutluluk, sen peşinden koştuğun zaman mutluluktur.”

    İnsan mutluluğun farkına vardığı zaman mutludur. Kendimizin görmesi, bulması gerekir. Aksi halde en mutlu anımızda bile mutsuz hissedebiliriz.

    1. İnanılmaz Aile 1 – Edna Mode, “Asla geçmişe bakmam hayatım. Şu ana odaklanmamı engelliyor.”

    İnsan geçmişe çok fazla takılı kalırsa yaşamayı unutur. Hayat bir maraton, her zaman ayaklarımızın altından akıp gidebilir. O yüzden bir şeye çok takılı kalmamak gerekiyor. Geçmiş, durduğu yerde bizi bekler. Bazen iyi bir sığınak olur, bazense en büyük hatalarımızın aynası. Zaman zaman geçmişe dönüp bakmak gerekse de, geçmişte yaşamak hayatı yaşamak değildir.

    1. The Simpsons – Abraham Simpson, “Tatlım para insanları değiştirmez. Sadece kim olduklarını öğrenmene yardımcı olur.”

    Hayatın acı verici bir yüzü bu. Eline para geçtiğinde bambaşka bir insana dönüşen çok fazla kişi var. Kimin ne olduğunu, neye dönüşebileceğini tam olarak bilmek ne yazık ki mümkün değil. Ama insan en iyisini ummalı her zaman.

    1. Ninja Kaplumbağalar – Usta Splinter, “Merhamet eksikliğinden daha tehlikeli bir canavar yoktur.”

    Merhameti olmayan bir insan aç bir canavardır. Önüne ne çıksa tüketir, yok eder. İnsanın kalbi, merhameti sahip olduğu en önemli şeyidir. Ne pahasına olursa olsun korunması gerekir. Yoksa dünyaya canavarlar hükmeder.

    1. Avatar: Son Hava Bükücü – Iroh Amca, “Hayat bazen karanlık tünel gibidir, her zaman tünelin sonundaki ışığı göremezsiniz. Ama eğer ilerlemeye devam ederseniz, çok daha iyi bir yere geleceksiniz.”

    Iroh Amcayı bilen bilir zaten her zaman böyle hayati tavsiyelerle doludur. Önümüzü her zaman göremesek de ilerlemeye devam etmeliyiz.

    1. Karlar Ülkesi – Olaf, “Bazı insanlar erimeye değer.”

    Bu sahnede içi sızlamayan olmamıştır herhalde. Sevdiklerimiz için her şeyi yapmaya değer bu hayat. Onların yüzünde oluşacak ufacık gülümseme için tüm riskleri almaya değer. Bu bazen bizim için zor olsa bile.

    1. Sindirella – Sihirli Peri Anne, “Mucizeler bile biraz zaman alır.”

    Her şeyin, hemen, istediğimiz zaman olmasını bekleyemeyiz. Sabretmek en büyük erdemlerden biridir. Mutluluk, beklemeye değer.

    1. Alice Harikalar Diyarında – Beyaz Tavşan, “Sonsuzluk bazen sadece bir saniyedir.”

    Alice’in sonsuzluk nedir sorusunun üzerine verilmiş en iyi tanımlardan biridir herhalde. İnsan olmak istediği ana aittir. Bu bazen bir bakış, bazense bir cümlecik olabilir. Zihinlerde sonsuza dek yer alsın yeter. Bir saniyenin tüm bir hayata bedel olduğu zamanlar vardır, işte sonsuzluk o saniyenin içinde gizlidir.

    1. Örümcek Adam Animasyon Serisi – Ben Parker, “Büyük güç büyük sorumluluk gerektirir.”

    Artık klişe oldu bu replik, her örümcek adam filminde rastladık neredeyse. Lakin anlamı derin. Bir insana güç ve para verdiğinizde, o insanın değişme olasılığı ne yazık ki çok fazla. O güce yakışır bir bilinç gerekiyor. Elindeki gücü suistimal etmemek, gerekliliklerini yapmak.

    1. Kung Fu Panda – Bay Ping, “Bir şeyi özel kılmak için, özel olduğuna inanman yeterli.”

    Erişte çorbasını bile özel kılabiliriz mesela, yeter ki inanalım. Biz istersek en basit şey bile, bir toka bile özel olabilir. İnsanlara ve eşyalara anlam katan insanın kendisidir. Yoksa bir eşya sadece ve sadece eşyadır ve bir anı sadece bir zaman parçası. Onları özel kılan, onlara yüklediğimiz anlamlardır.

    1. Adventure Time – Jack, “Bir şeyde başarısız olmak, o şeyde başarılı olmak için ilk adımdır.”

    Samuel Beckett’ın bir sözü vardır, bunu ilk okuduğumda o gelmişti aklıma: "Hep denedin, hep yenildin. Olsun. Gene dene, gene yenil. Daha iyi yenil." Her usta, ustalaşmak için o işi kaç kere yapmıştır. Siz sanıyor musunuz onlar ilk denemelerinde başarılı oldu? Deneyerek öğrenmektir hayat.

    1. Fantastik Dörtlü Animasyon Serisi – Sue Storm, “Bu bizim farklılık yaratma şansımız.”

    Herkesin hayatında, eline böyle bir fırsat en az bir kere geçecektir diye düşünüyorum. Bu fırsatı değerlendirmek bize kalmış. Malum, en küçük insan bile tarihin akışını değiştirebilir.

    1. Vol.E – Kaptan, “Ben kurtulmak değil, yaşamak istiyorum.”

    Özgürce yaşamak, yaşamanın tek yoludur. Hayata anlam katan seçimlerimizdir. Sadece hayatta var olmak, yaşamak değildir.

    1. Peter Pan – Peter Pan, “Asla hoşça kal deme çünkü hoşça kal demek gitmek demektir. Ve gitmek, unutmak demektir.”

    Aslında Peter burada biraz yanılıyor çünkü sevdiklerimiz her zaman kalbimizde yaşar. Onları unutmak istemezsek, kalbimizde yeşererek büyürler. Sonsuza dek. Bir daha görüşemesek bile gözlerimizi her kapadığımızda gördüğümüz insanlar vardır. Asla unutulmazlar. Bizce Peter de Wendy için öyleydi.

    1. Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler – Pamuk Prenses, “Asla genç olmak için çok yaşlı değilsin.”

    Yaş sadece rakamlardan ibarettir. Ruhumuzun yaşı yoktur. İnsan kalıplara uymamalı. Ne var yani 70 yaşında kayak yapıyorsa biri? Ya da 80 yaşında saçını pembeye boyuyorsa? Yaşın bir önemi yok ki. Kendimizi sınırlandırmamalıyız. Tek engel insanın kendisidir.

    1. Pokemon – Meowth, “Ortak pek çok noktamız var. Aynı dünyada yaşıyoruz, aynı havayı soluyoruz, aynı gökyüzüne bakıyoruz. Belki farklılıklar yerine ortak noktaları görsek? Belki o zaman, kim bilir?”

    Pokemon, şahsen en sevdiğim animedir. Dikkatli izlendiğinde ortaya pek çok enteresan düşünce çıkar. Belki de en çok sorgulatanı budur. Dünya da pek çok insan ver, hepsi birbirinden farklı. Hepsinin ayrı karakterleri, ayrı dış görünüşleri, ayrı düşünceleri var. Ancak özünde hepimiz aynı değil miyiz? Farklılıklarımız bir kenara koyduğumuzda, hepimiz aynıyız. Sonuçta hepimiz insanız. Biraz kemik ve biraz da etten ibaret değil miyiz?


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.