Son zamanlarda birçoğumuzun aklını ve gündemini sıklıkla meşgul eden şeylerden biri de sağlıklı beslenme. Yoğun iş temposu, final haftası, vize haftası, özel hayatta yaşadığımız sıkıntılar ya da şehir yaşamının bizlere emaneti stres faktörü ve bunun dışında birçok şey sağlığımızı etkilemekte. Ayrıca gıdaların genetiğiyle oynanması ve doğallığını kaybetmeleri, hızlı ve çabuk yemek yeme alışkanlıklarının artması da sağlıklı beslenme ihtiyacımızın nedenlerinden biri haline geldi. Günümüzde sağlıklı bir şeyler tüketmek isteyenler ise okuyacak bir kitap arayışına girdiler. Bu sebeple bizler de sizler için mutfakta yeni pişirme teknikleri geliştireceğiniz, bedeninize zarar veren alışkanlıklardan kurtulacağınız, yemeğin tarihiyle ilgili merak ettiklerinizi öğrenebileceğiniz, vegan beslenme hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiniz ve tariflerden çok daha fazlasına ulaşabileceğiniz kitapları derledik.
1. Kıtlık ve Bolluk / Massimo Montanari
Kıtlık ve Bolluk, Avrupa’da yemeğin tarihini ve bunun iki bin yılı aşkın bir süre içerisindeki Avrupa kültürlerinin evrimini ele alıyor. Yemek, hayatta kalabilmek ve kültür için bir ön koşul, ulusal ve emperyal ihtirasların itici gücü, üretim ve tüketim biçimi; bölgelerin, sınıfların ve bireylerin kimlik ve statülerinin bir ifade biçimiydi ve hala aynı şekilde bu yolu izlemeye devam ediyor. Zor zamanlarda yaşamın amacı, yemeğin aracıydı. Savaş dönemlerinde, yağma yaygın hale gelmiş olup yamyamlığa kadar gidebilen bir yol izliyordu. Bolluk zamanlarında ise, yemeğin lezzeti ve hazırlanışı onun varlığı kadar önemli hale geldi. Massimo Montanari’nin de gösterdiği gibi, yemeğin tarihi garip zıtlıklarla dolu. Yakın zamana kadar halk, etleri ve tahılları tuzlayarak ya da kurutarak saklarken soylular, daha Roma zamanından beri yiyecekleri mevsim dışında, örneğin çileği kışın, şeftaliyi ilkbaharda yemeye itibar ederlerdi. Şimdi ise yiyeceklerin çoğu yıl boyu bulunabildiğinden her şeyi zamanında yemek bir ayrıcalık haline geldi. Vejetaryenlik, ete ulaşabilirliğin bir göstergesi oldu. Eskiden diyet ne yediğiniz anlamına gelirken şimdi ne yemediğiniz anlamına geliyor. Avrupa’nın yemekle ilişkisi nadiren düz bir ilişki olmuştur. Bu geniş kapsamlı tarih araştırmasında yazar, Avrupa’nın sınıfları, bölgeleri ve ulusları, Eski Çağ'ın alışkanlıklarıyla günümüzün sorunları arasında ustaca gidip geliyor. Tüketim, üretim ve lezzetin iç içe geçmiş evrimini inceleyerek bunların hem geçmişte Avrupa’nın çeşitli kültürleri ve halkları arasında neyi ortaya koyduklarını hem de bugün ne anlama geldiklerini gösteriyor.2. Doğru Gıda / Annie Bond, Melissa Breyer, Wendy Gordon
“Yediklerimizi geliştirmek ve dünyayı korumak için gerçekten bir fark yaratabiliriz!” mottosuyla yola çıkan Annie Bond, Melissa Breyer ve Wendy Gordon, “Doğru Gıda” isimli kitap ile sağlıklı bir yaşam için 8 basit adımı okuyucu ile buluşturuyor. Evde yerli gıdalar kullanılarak pişirilmiş yemekler besleyici ve lezzetlidir. Aynı zamanda kişiyi toprağa ve içinde yaşadığı topluma bağlarlar. Doğa dostu mutfaklarda tüketilen yiyecekler, dünya kaynaklarını bilinçli kullanma ve sürdürülebilir kılma konusunda da yardımcıdır. Peki böyle bir yeme şekli kaçımızın mutfağında mevcut? Son 40 yıldır birçoğumuz, vücudumuz ve dünya kaynakları için gerekenin oldukça dışında kalan bir düzenle besleniyoruz. National Geographic tarafından hazırlanan Doğru Gıda kitabı, 8 basit adımda sağlıklı yaşamın yollarını açıyor.- Sağlıklı olmak için ne yemeliyiz?
- Doğru gıdaları nereden temin etmeliyiz?
- Uzak durmamız gereken zararlı gıdalar hangileri?
Yorum Bırakın