Hip Hop Kültürünün Babası Olarak Anılan Efsane DJ: Kool Herc

Hip Hop Kültürünün Babası Olarak Anılan Efsane DJ: Kool Herc
  • 1
    0
    0
    0
  • Günümüzde Hip Hop, müzik tarihindeki en etkili türlerden biridir. Peki bu etkili tür ve kültür ilk izlerini nereye bırakmıştır? Hip Hop, gösterişli bir gece klübünden değil, Güney Bronx'taki sıradan bir apartmandan doğan mütevazi bir başlangıca sahipti. New York'ta 1970'lerin başına dönelim. Disco'nun revaçta olduğu yıllara. New York insanını Disco adeta esir almışken Bronx o sırada farklı bir kader yaşıyordu. Güney Bronx yangınları sebebiyle ülkenin en kötü yangın bölgesi unvanını çoktan almıştı bile. Sokakları yıkılmış, binaları yok olmuş, hayalet bir şehre benziyordu. İnsanlar sıkıntı çekiyordu ve çalışma imkanının pek bulunamamasından dolayı çalışamıyordu. Cinayetlerin ve gaspın hüküm sürdüğü bu karmaşada Hip Hop doğdu.

    New York'ta insanlar Disco ile eğlenirken Bronx'ta farklı bir arayış vardı ve bu arayış ilk Hip Hop partisini veren Kool Herc aracılığıyla amacına ulaşacaktı. 11 ağustos 1973 tarihinde 1520 Sedgwick Avenue'da bir parti verildi. Çalınan müziğin oldukça beğenildiği partide 40-50 kişilik yer anca vardı ve gerçekten herkes iyi vakit geçiriyordu.

    Funk ve Soul radyolarda çalmazken bu partide çalınması farklılık yaratmıştı. O günden önce Kool Herc, New York ortamlarında tanınan bir isim değildi. 1973 yılında partilerde hala Soul Train programında çalınan şarkılar ve Disco temel alınıyordu. B-Boys, B-Girls ile break beatler henüz ortaya çıkmamıştı. Herc'ün o gün yaptığı müzik 70'lerdeki herhangi bir ev partisinde duyabileceğiniz müziğin kesinlikle benzeri değildi. Herc, ortamı hareketlendirmek ve coşturmak için o dönemde müzik marketlere hakim olan Rock ve ana akım Disco Pop yerine Jimmy Castor Bunch'tan James Brown'a kadar uzanan bir çizgide Funk ve Soul çalmıştı. Getto için yaratılmış alternatif bir Disco dünyası, yeni bir dönemin başlangıcıydı ve tam anlamıyla Bronx'tan yayılıyordu.

    DJ Kool Herc, partilerde Disc Jokeyler müzik çalarken, şarkının belli bir bölümünün, insanların dışarı çıkıp dans etmeyi sevdikleri bir aralığa (break) sahip olduğunu fark etmişti ve bunu farketmesi Hip Hop'ın doğuşu için önemliydi. DJ Kool Herc, çok sayıda şarkının vurmalılar bölümünü alarak ve birbirine ekleyerek dansçıların daha uzun dans edebilmesini sağladı. Kool Herc bu tekniğiyle Bronx'taki dansçılara ilham verdi ve böylece o aralıklarda dans edenlere "break dancer" ismi verildi. Artık partilerde dans kapışmaları yapılıyordu ve böylece "break dance" akımı ortaya çıkmış oldu.

    Disk Jokey terimi, radyonun ilk günlerinden kaynaklanıyordu, ancak Hip Hop ortaya çıktığında tamamen yeni bir anlam kazandı. DJ Kool Herc, tamamen yeni şarkılar yaratmak için bulabildiği en iyi samplelar ile beatleri kullanarak birbirine karıştırdı ve ekledi. Sadece müzik çalmıyordu, yapıyordu da. Pek çok DJ’in ilham kaynağı oldu. Kool Herc’in yaklaşımı, DJ Charlie Chase, Grandmaster Flash ve Grand Wizzard Theodore gibi isimleri etkiledi. Merry-Go-Round adı verilen özel bir tür plak miksliği, Hip Hop miksajının temelini oluşturdu ve Kool Herc’ün ilk blok partisinde kullanıldı.

    1970’li yıllardaki partilerde, "Master Of Ceremonies" veya MC'ler kalabalığı coşturmaktan sorumluydu. DJ Kool Herc, 11 Ağustos'taki partisinde bir MC olmak için yepyeni bir yaklaşım sergiledi, mikrofonu üzerine tekerlemeler söyledi ve bunu çaldığı müziğe eklemeye karar verdi. Bu kafiyeli teknik Rap ve Hip Hop'ın gelişimini büyük ölçüde etkileyecek ve türün ilk ortaya çıkmasıyla Afrika Bambaataa, Warp 9 gibi rapçiler ve rap gruplarını da etkileyecekti.

    Giderek kitlesini artıran partiler artık 500 kişiyi buluyordu. Break dansçılar, ses sistemi çağı ve rap vokalistliğine dönüşen temel ile önceden tam anlamıyla tohum ekilmişti. İlk Kool Herc partisi, Hip Hop için domino etkisini başlatan olaydı. Her ne kadar o sıralarda tam olarak bir müzik türü ortaya çıkmamış olsa da, bu tip partilerle birlikte New York'ta farklı bir ortam oluşuyordu. Kool Herc, Rap, break dans, scratch ve graffitinin ortaya çıkacağı bir evren yaratmıştı ve Hip Hop ilk izlerini bu şekilde bırakmıştı.

       

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.