Ünlü Moda Tasarımcılarının Eğitim Hayatı ve Mezun Olduğu Okullar - I

Ünlü Moda Tasarımcılarının Eğitim Hayatı ve Mezun Olduğu Okullar - I
  • 0
    0
    0
    0
  • Moda, bazıları için bir tutkuyken bazıları için bir yaşam biçimi. Bazılarına göre de kariyer. Yurt dışındaki moda okulları, özellikle son dönemde Türk öğrenciler için gitgide popüler hale geldi. Peki hangi okul hangi alanlarda daha başarılı? Herhalde bunu ölçmenin en iyi yolu, o okulun mezunlarına bakmak.

    İlginizi çekiyorsa, ''Tasarım Hayalleri Kuranlar İçin Dünyanın En İyi 10 Moda Tasarımı Okulu'' isimli içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

    Bu yazımızda ise moda eğitimi ile ilgili somut örnekleri sizlerle paylaşabilmek adına ünlü moda tasarımcılarının mezun oldukları okulları sizler için derledik.

    1. John Galliano

    2011 yılında yaşanan skandal sonrası Dior’dan uzaklaştırılan ve tam 4 yıl sonra Maison Margiela ile küllerinden yeniden doğan John Galliano, 1984 yılında Central Saint Martins’ten mezun olduktan sonra, Saint Martins School of Art‘ta Moda Tasarımı okudu.

    2. Tom Ford

    17 yaşında New York Üniversitesi’nde sanat tarihi eğitimi üzerine Parsons School of Desing‘da mimari okumaya başlayan Tom Ford, Parsons’ın New York kampüsünden sonra son senesinde Paris kampüsünde eğitimine devam ederken Pop Art'ın yaratıcısı Andy Warhol ile tanışır ve bu isim Ford'un stil dehası olmasında büyük katkı sağlar. Avrupalı tasarımcılardan Giorgio Armani ve Coco Chanel’i beğenen Tom Ford, 1988 yılında İtalya’da Guccio Gucci ile çalışmaya başlar ve bir süre sonra baş tasarımcı olur. 1995 yılında Madonna’nın MTV Müzik Ödülleri töreninde giydiği Tom Ford imzalı Gucci gömlek, o kadar çok beğenildi ki Gucci’nin satışlarında patlama yaşandı. 2000 yılında Guccio Gucci ile Yves Saint Laurent birleşince Tom Ford da baş tasarımcı ünvanını aldı. Ford, 2004 yılına kadar burada çalıştıktan sonra kendi markasını yarattı ve parfümlerinden gözlüklerine tüm tasarımları ile moda dünyasındaki asıl yerini aldı.

    3. Stella McCartney

    44 yaşındaki İngiliz tasarımcı Stella McCartney, Central St Martins mezunu. 1995 yılında Central St Martins College of Art&Design’den mezun olduktan sonra Christian Lacroix gibi başarılı bir ismin yanında staj yaptı. Eğitiminin ardından hazırladığı koleksiyonunu Naomi Campbell, Kate Moss ve Yasmin Le Bron gibi ünlü modellerle tanıtmıştır. 1997 yılında Cholé için kreatif direktörlük görevini üstlendi ve markanın satışları beş katına çıktı. Stella McCartney, Gucci ile gerçekleştirdiği ortaklık girişimi ile 2001 yılında Paris’te ilk koleksiyonunu sergileyerek kendi markasını yaratma sürecini başlattı ve 2002 yılında New York’ta ilk mağazasını açtı. 2003 yılında ilk parfümünü, ardından 2008 yılında da ilk iç çamaşırı koleksiyonunu çıkardı. Bunların yanı sıra birçok filme kostüm tasarlamıştır ve Gucci, adidas, H&M gibi hazır giyim markalarına da koleksiyonlar hazırlamıştır. Okulunun onun için tam bir dönüm noktasını olduğunu her fırsatta dile getiren McCartney, St Martins’te eğitim almak isteyen yetenekli gençlere burs imkanı sağlıyor.

    4. Alexander Wang

    1983 doğumlu Çin kökenli Amerikalı moda tasarımcısı Alexander Wang, 2005 yılında New York'ta Parsons the New School of Design okulundan mezun olmuştur. 2002 yılında New York’un en prestijli tasarım okulu Parsons School of Design’da okurken eğitimini dondurarak Marc Jacobs, Derek Lam, Teen Vogue ve Amerikan Vogue’u gibi sektör devleriyle çalışmaya başladı. 2006 yılında New York Fashion Week kapsamında Sonbahar/Kış 2007 kadın koleksiyonunu tanıtan Wang'in 20 bin dolarlık VOGUE-CFDA Fashion Fund ödülünü kazanması, kariyeri için dönüm noktası olmuştur. 2009 yılında İsviçre Tekstil Ödülleri’nin sahibi olan Wang, ilk mağazasını 2011 tarihinde New York’ta açmıştır. 2011 yılında “T by Alexander Wang” markasıyla çıkardığı erkek koleksiyonuyla da GQ tarafından en iyi erkek tasarımcı seçildi.

    5. Christopher Bailey

    1971 doğumlu olan İngiliz tasarımcı Christopher Bailey, Burberry’nin kreatif direktörü ve aynı zamanda 2 yıldır genel müdürü. Çocukken mimarlık ona daha sıcak gelse de tasarım ve modaya olan ilgisini fark etmesiyle bu konuda eğitim almaya karar verdi. Royal College of Arts’ta moda üzerine yüksek lisans yapan Bailey’nin keşfedilme hikayesi ise oldukça hoş. Henüz öğrenciyken portfolyosunu Donna Karan görür ve çok etkilenir. Mezun olduğunda onunla New York’ta çalışmasını teklif eder. Sonrası ise hepimizin bildiği başarı dolu bir kariyer. Donna Karan’da geçen 2 yıl, sonrasında Tom Ford ile Gucci’de geçen 5 yıl ve 2001’den bugüne Burberry’nin başarısının arkasındaki en önemli etkenlerden biri olan isim. Kaynak

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.