Da Vinci'nin Şifresi Mi ? Hasar Görmüş Bir Eser Mi?

Da Vinci'nin Şifresi Mi ? Hasar Görmüş Bir Eser Mi?
  • 7
    0
    2
    1
  • Dan Brown sayesinde hakkında birçok yanlış bilgiye sahip olduğumuz fresk. Romandaki gibi bir gizeme sahip olmasa da sanat tarihi için çok önemli eserlerden biridir. 

    Eser Matta İncilinde geçen bilgilere göre resmedilmiştir. Matta incilinde anlatılana göre Pesah bayramı zamanında havariler bayram yemeğinin nerede yeneceğini sorarlar ve İsa evin yerini söyler. 

    Masaya oturduklarında İsa bir havarisinin ona ihanet edeceğini biliyordu ve yemek esnasında bunu bildiğini dile getirir. Bunu duyduktan sonra her birinin yüzünde üzüntü ve şaşırma ifadesi vardır çünkü İsa dışında kimse ihanet edenin kim olduğunu bilmemektedir bu yüzden kendilerinden bahsedip bahsetmediğini sorarlar İsa'ya. Eser tam bu konuşmanın geçtiği zamanı ele alır. Hepsinin yüzündeki duygu değişimi çok net bir şekilde yansıtılmıştır. İsa'nın ise havarilerinin aksine huzurlu bir yüz ifadesi vardır.  Hepsinden izole ortada durur. 

    Eserde havariler duygu durumlarına göre 3'lü gruplara ayrılmıştır; 

    •Bartholomew, James(Yakup) ve Andrew; Bu üçlü  şaşkınlık içerisindedirler ve sorgulayıcı bir tavır takınmışlardır.

    • Thomas, James ve Phillippe; kavrayamaz ve İsa'dan bir açıklama beklerler. İsaya dönük dururlar. 

     

    • Matthew, Jude ve Simon;  Bu üçlü durumu aralarında tartışmaktadırlar ve ihanet eden kişinin kim olduğunu anlamaya çalışırlar. 

    • Peter, Judas(Yahuda) ve John; İsadan sonra eserdeki en dikkat çekici karakterler bu gruptadır çünkü İsaya ihanet etmiş kişi bu gruptadır. Ortada duran Judas ihanet eden havaridir. Judas bu durumun anlaşılmış olmasından dolayı çekingen bir tavırda resmedilmiştir. Judas'ın sağ elinde bir para kesesi bulunmaktadır bu kesenin çizilme amacı Judas'ın İsayı Romalılar'a karşı gümüş sikke karşılığında sattığını anlatmaktadır. Judas'ın sol eli ise önündeki tabağa uzanır aynı tabağa İsada uzanmaktadır. İsa ' sana kim ihanet edecek?' sorusuna ' bana ihanet eden benimle aynı tabağa uzanandır' cevabını vermiştir.  İhanet edenin Judas olduğunu daha net bir şekilde vurgulamıştır Leonardo bu şekilde. 

    Bu muhteşem eserin yapımı 3 yıl sürmüştür. Normalde ' fresko tekniği' ile yapılması uygun olan bu eser Leonardonun çok hızlı çalışan bir ressam olmamasından dolayı bu teknikle yapılmamıştır.  Bu eser için ' tempera tekniği' kullanılmıstır. Yapı içerisindeki sıcaklık fazla olmasından dolayı bu tekniği kullanmak cesaret ister fakat bu teknik yüzünden resimde sonradan çokça hasar oluşmuştur. Bu yüzden birçok gizemli konunun gün yüzüne çıkmasına sebep olmuştur. Bu hasarlar başka bir şekilde yorumlamaya açık bir hale getirmiştir eseri. 


    Yorumlar (2)
    • Çocuklarıma bile okuttum ellerinize sağlık.

      • Böyle güzel bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim. Daha iyi olmanız dileğiyle...

        Yorum Bırakın

        Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.