Futbola Neler Oluyor ?

Futbola Neler Oluyor ?
  • 6
    0
    0
    0
  • Öncelikle ben bir futbolseverim. Ancak dışarıdan bir çift göz konumuna geldim artık. Türkiye Ligi'ni takip etme hevesim ve sürem bitmek üzere. Sadece arada maçlara bakıyorum denebilir. Yani bütün sezon en fazla 8-10 maç oluyordur bu sayı. Uzun süredir benim gibi birçok seyirci kendi ülke futbolundan soğumaya başladı. Peki neden ?

    Her şeyden önce normallerimizden biri olan ayrışma burada da mevcut. Bununla başlamam gerekiyor. Siyaset neyse bizim ülkede aslında futbol da birebir aynısı. Tuttuğunuz kesim hep en iyisi, diğerleri hep kötü, sizin üstünüze oyunlar oynanıyor ve aşağı çekiliyorsunuz vb. safsatalarla geçiyor seviyesiz sohbetler. Fanatizmin artık her ne konuda olursa olsun kötü bir şey olduğunu ve ahmakça geldiğini söylemeye gerek duymuyorum. Fakat sebepsizce bir şeylere bağlanma çabaları bu sonuçları hep doğuracak. Akdeniz insanının genel sorunu mu başka şeylerin sonuçları mı bilmiyorum, şimdilik bunların sırası değil.

    Futbola dönecek olursak bu sene İstanbul Başakşehir takımı şampiyon oldu. İlk defa kupaya uzanan ekip, lig tarihindeki 6. şampiyon ünvanına ulaştı. Takım hakkında hiç bilginiz olmayabilir o yüzden çok kısa açıklama getireceğim. İstanbul'un belediye takımı olarak ortaya çıktıktan sonra 2014 yılında Başakşehir adını alan kulüp yeni bir döneme girmiş oldu. Siyasi ayağı olan takımın stad açılışında Cumhurbaşkanı da yer almıştı. Ekstra bilgiler için biraz araştırma yapmanız ya da futbol takip edenlere sormanız yeterli olacaktır. Daha önce iki kez şampiyonluk savaşını sırasıyla Beşiktaş ve Galatasaray ile veren ekip kaybeden tarafta yer almıştı. Bu sene Trabzonspor ile olan çekişmeden galip ayrıldılar ve en sessiz kutlamalara şahit olduk. Taraftarı çok çok az olan, üstelik 100 yıldan fazla süredir buralarda olan rakiplerine oranla neredeyse hiç derecesinde olan ekibin sevinçleri de kısık kaldı. Açıkçası pandemi döneminde buna sağlık açısından ben çok sevindim.

    Futbol olarak hak etmediklerini ya da siyasi ayakları sayesinde kazanan taraf olduklarını kesinlikle söylemiyorum. Sadece sahada oynanan futbola bakıldığında çok başarılı bir oyun vardı ve en iyi takım oldukları bir yerden sonra çok net belli olmuştu. Zaten son 5 yılın puan bazında ülkemizdeki en başarılı takımı konumundalar. Spor açısından her şeyi büyükler dediğimiz takımlara nazaran çok iyi başardılar. İkinci olan ve son ana kadar rakipleri olan Trabzonspor ise, sezon ortasında başarılı hocasını kovdu ve aslında orada düşüş yavaş yavaş başlamıştı. Kovulma hikayesine de bakmanızı tavsiye ederim çünkü maalesef onu buralara yazamam.

    Siyasetin zaten hep var olduğu futbol bu sene çok net bir şekilde ligi ilk iki sırada bitiren takımla bağlantılı durunca insanlar da elini eteğini çekmeye başladı. Fakat bu kaçış sadece bu sene ile sınırlı değil. Biliyorsunuz ki lig maçlarını seyretmek için belirli bir para ödemeniz gerekiyor. Fanatik değilseniz, bu sporu seviyorsanız ve iyi futbol görmek istiyorsanız artık bu topraklarda öyle bir şey mevcut değil. Ekonomik sorunlar, idari hatalar ya da yanlış seçimler, aklınıza ne geliyorsa her alanda çok başarısız olmayı beceren takımlar mevcut. Özellikle ligin köklü kulüplerine bakarsak bu daha da belirginleşiyor. Bu sorunlar da insanları "paramızla rezil oluyoruz" noktasına getirdi. Aynı ya da benzer miktarlarda Avrupa liglerini takip etme şansınız da var. Hâl böyle olunca büyük bir kesim kaliteyi, güzel futbolu seçti ve seçmeye devam ediyor. Ülkemizdeki yanlış hakem kararlarına, standart olmayan adalet sistemine ya da kuralların görmezden gelinmesine hiç değinmiyorum bile. O konuları futbolda da çözemedik merak etmeyin.

    Futbol kaos ortamı olmadan, saha içinde ve dışındaki doğru kararlarla aslında iyi bir spor dalı. Sadece Türkiye'deki durumları biliyorsanız zaten bundan soğumanız ve uzak durmanız çok normal. Ben bile 5-6 yaşımdan beri takip ettiğim bu alanda artık bulunamıyorum. Hevesli bir şekilde bu ligi takip etmeyeli çok uzun zaman oldu. Yalnız olmadığımı da biliyorum zira çok fazla insan bundan yakınıyor. Bu ülkede hâlâ futbol en çok takip edilen spor konumunda. Nasıl takip edildiği ise soru işaretleriyle dolu. Severek seyrettiğiniz bir şeyin hem sahada hem taraftar bazında kalitesizleşmesi biraz üzücü bir durum. Her zaman neresi iyiyse insanlar oraya gitmek ister. Umarım yeni nesiller kaliteyi aramaya devam eder. Umarım toksik Türk Futbolu yakın zamanda ya düzelir ya da biter gider. 

    Zaman ayırdığınız için teşekkürler.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.