Başarılı Bir Prens Olma Kılavuzu

Başarılı Bir Prens Olma Kılavuzu
  • 7
    0
    0
    0
  • Machiavelli ve en ünlü eseri, orijinal dilinde "Il Principe", Türkçe'ye "Prens" olarak çevrilmiştir.

    1512'de yazılıp Machiavelli'nin ölümünden 5 sene sonra basılan bu eser, politika hakkında bilimsel bir inceleme olarak geçmektedir.

    Dönemin İtalya'sı askeri ve siyasal açıdan oldukça kötü bir durumdaydı. 1494-1559 yılları arası yoğun bir savaş içerisindeydi. Fransa ve İspanya'nın işgalinin yanı sıra kendi içinde Venedik Cumhuriyeti ve Roma Papalık Devleti çatışma içerisindeydi. Herkesin çıkarları doğrultusunda birbiriyle savaştığı veya birbirlerini savunduğu bu siyasi bölünmüşlük ortamının getirdiği ekonomik ve siyasal kavgaların yanında, toplumsal bir çöküş de yer alıyor. Machiavelli ise bu dönemde, bu siyasal karışıklıkları ve halkın içinde bulunduğu kargaşayı sonra erdirecek, birlik ve bütünlüğü sağlayacak bir hükümdar arayışındadır. 

    Kitabın çıkış kaynağı olarak Machiavelli'nin 1513 yılında Giuliono de'Medici'ye '"Başarılı bir prens olma kılavuzu" olarak hediye etme amacıyla kaleme aldığı söylenmektedir.   

    Machiavelli'nin eserleri yaşadığı dönemi aşkın eserlerdir ve günümüzde hala büyük bir aktif okuyucu kitlesine sahiptir. Siyasi alanda hala güncelliğini koruyan bu kitap, devlet yönetimi adına gerçekçi yaklaşımlarla stratejik çözümler üretmiştir. Peki Machiavelli gerçekten neyi bu kadar iyi analiz etti? Kitaptan alıntılayarak açıklayalım:

    - Öncelikle toplumun uzlaşmaz çelişkiler içinde iki kampa bölünmüş olduğunu çok iyi gözlemlemişti.
    - Çıkar mekanizmasının nasıl çalıştığına dair iyi bir yaklaşım geliştirmiş. Kitapta da geçen şu söz buna ispat olarak eklenebilir: "İnsanın yaradılışı böyledir. Kendilerine yapılan iyilikler için olduğu kadar, kendilerinin yaptıkları iyilikler için de bağlılık duyarlar."
    - "İnsan anladığını aklında tutamazsa, bilim olmaz." diyerek tarihten hem ders çıkarmayı hem de çıkarılan derslerin kümülatif olarak insanlığa sağladığı katkıya ve kalıcılığın önemine değinmiştir.
    - "Gerçeği olması gerektiği gibi değil, olduğu gibi görmemiz gerekir."

    Ardından çıkan "Makyavelizm (bkz: machiavellianism)" kişilik psikolojisi alanında, kişilerarası manipülasyon, duygusal soğukluk ve ahlaka kayıtsızlık üzerine odaklanmış psikolojik bir özellik olarak tanımlanmaktadır. Yazarın kendisi ise bu durumu şu şekilde özetlemektedir: "Makyavelizm, bilimsel niteliği dolayısıyla gericilerin işine yaradığı kadar, demokratların da işine yarar. Eskrim sanatının soylular kadar haydutların da işine yaraması gibi."

    Özetle, Modern Siyaset Biliminin babası olan Machiavelli, bu eserinde içinde bulunduğu toplumu, toplumun içinde bulunduğu durumu, ülkeler arası rekabet sebep olduğu çıkmazlar ile harmanlayıp gözlemleyerek iyi bir analiz ortaya koymuş ve sadece dönemin İtalya'sı için değil, bütün zamanlar için geçerli olabilecek nitelikte bir eser ortaya koymuştur.  

    Kaynak:

    - Machiavelli, Niccolo, 2008, Hasan Ali Yücel Klasikler Dizi - İş Bankası Yayınları.

    - http://tuscantraveler.com/2016/florence/dreaming-of-machiavelli/
    - https://www.wikiwand.com/en/Machiavellianism_(psychology)

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.