Elektronik Müzikte Yeni Bir Vizyon: Utku Sen İle Röportaj

Elektronik Müzikte Yeni Bir Vizyon: Utku Sen İle Röportaj
  • 1
    0
    0
    0
  • Merhabalar, nasılsınız? Biraz kendinizden bahseder misiniz? Müziğe nasıl başladınız? 

    Merhaba. 28 yaşındayım. Yaklaşık 13 yaşımdan beri siber güvenlik ve programlamayla, 17 yaşımdan beri de müzikle ilgileniyorum. Küçük yaşımdan beri müzik dinleyicisi olmaktan büyük keyif alsam da lisedeyken arkadaşlarımın da etkisiyle enstrüman çalma hevesine tutuldum. İlk başlarda klavye çalıyordum ancak çok hoşuma gittiğini söyleyemem. Daha sonra davul çalmaya başladım ve çok sevdim. Bu şekilde müziğe daha ciddi bir başlangıç yapmış oldum.

    İlk çalışmanız “Paralize Düşler” 3 ayrı parçadan oluşan kısa bir EP. Üçünü de dinleyip sevsem de benim favorim Drama Dans oldu. Peki siz dinleyiciler tarafından nasıl dönüşler aldınız? 

    Paralize Düşler’in içinde bulunan üç şarkı aslında ileride gidebileceğim üç farkı rotayı oluşturuyor. İnsanların hangisinde beni daha başarılı bulduğunu gözlemlemek istedim. Bu geri dönüşlere göre sonraki çalışmalarımı şekillendirecektim. Açık ara en beğenilen şarkı “I Cry (Hayaldeki Korku)” oldu diyebilirim. Söz ve vokal melodinin varlığı insanlar üstünde daha olumlu bir etki sağladı. O yüzden ileride bu tür şarkılar yapmaya devam edeceğim.

    ">

    Kimleri örnek alıyorsunuz? Kimleri dinlemeyi seviyorsunuz? Kendi müzik tarzınıza benzettiğiniz ve dinlemekten hoşlandığınız başka sanatçılar var mı?

    Müziği sevmeye metal ile başladım diyebilirim. O yüzden metal müziğin bende ayrı bir yeri vardır. Hala sık sık Iron Maiden, Metallica ve Megadeth dinlerim. Kendi tarzıma daha uygun olarak Röyksopp, Alan Walker ve deadmau5 çok sık dinliyorum. Röyksopp dinlerken “Keşke böyle bir şarkı yapabilsem.” düşüncesi kafamdan çok sık geçer. Muhtemelen tarz olarak daha çok onları örnek alacağım. Müzik felsefesi bağlamında da Lars Ulrich’i kendime çok örnek alırım. İyi bir bestekar olmak için çok iyi bir enstürman çalıcısı olmanın şart olmadığını ispatlayan önemli bir figür.

    Karantina sürecini nasıl geçirdiniz? Birçok sanatçı bu dönemde kendine yeni çalışmalarına verdi.  Sizden yeni bir şeyler dinleyecek miyiz?

    Ben üç şarkıyı da karantina döneminde bitirdiğim için benim açımdan çok verimli geçti diyebilirim. Karantina kalktıktan sonra benim hızım da malesef azaldı. Yeni single’ın bitmesi en az 3 ay sürecek diye tahmin ediyorum.

    Hikayesi ve ortaya çıkış aşaması olarak sizin için daha farklı ve özel olan bir parçanız var mı? Varsa eğer bizimle bu hikayeyi paylaşmak ister misiniz?

    Albümün en az beğenilen şarkısı olsa da R57’nin kıymeti benim için büyüktür. Yaklaşık 13 yaşımdan beri hacking camiası içinde olduğumdan, sektöre hacking temalı bir şarkı hediye etmek istedim. “R57” de 2000’li yıllarca sıkça kullanılan bir hacking yazılımının ismidir aslında. Siber güvenlik dünyasında hem şarkı hem de klibi çok beğenildi. Meslektaşlarımı mutlu etmek beni gururlandırdı.

    ">

    Sizin için özel olan bir şarkı var mı? Hangi şarkıyı kendiniz yapmayı dilerdiniz?

    Daft Punk’ın “Veridis Quo” şarkısını çok severim. Çok basit, kafa karıştırıcı seslerden ve detaylardan uzak, yalın ama müthiş etkileyici bir şarkı. Bir şarkıyı mükemmel yapan şeyin destekleyici sesler değil tema ve melodi olduğunu bana her zaman hatırlatır. 

    Buradan sizi dinleyenlere ve sevenlere bir şeyler söylemek ister misiniz?

    İlk çalışmamın beğenilmesi beni çok mutlu etti. Çünkü ilk işim olduğu için pek çok hatalı ve eksik kısım barındırıyor. Sonraki çalışmalarımda bu eksikleri gidereceğim için daha çok beğenileceğini tahmin ediyorum. İnce eleyip sık dokuduğum için biraz gecikmeli gelecek ama beklemede kalmanızı öneririm.

    Son sorumuza da geldik. Mottomuz “Songs to discover today”. Takipçilerimize dinleyebilecekleri 3 albüm önerir misiniz?

    Röysksopp - Junior: Dinlemekten asla bıkmadığım bir albüm

    Green Day - Insomniac: Lise yıllarımdan beri tek şarkısını bile geçmeden dinlediğim tek albüm bu olabilir. Punk rock’la tanışmak isteyenler için güzel bir seçim olacaktır.

    Queen - Innuendo: Müzikle ilk tanıştığım dönemler dinlediğim ve “Demek ki iyi müzik böyle birşey” diye düşündüğüm, benim için önemli bir albüm.

    Utku Sen'e röportajımız için teşekkür ederiz.

    İlk çalışması Paralize Düşler'e aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

    ?utm_source=generator" width="100%" height="380" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture">

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.